F1 2021 stelt je voor talloze keuzes
Heb je last van keuzestress, dan is F1 2021 misschien niet de beste racer voor jou. Het is namelijk volledig aan jou hoe de game speelt. Dat is een insteek die past bij de huidige zeitgeist.
Tuurlijk, bij recente releases voor de PlayStation 5 en Xbox Series gaat het vooral over snelle laadtijden en grafische poespas. Dat is ook niet verwonderlijk: het is waanzinnig om te zien hoe je in Ratchet and Clank: Rift Apart naadloos van de ene naar de andere dimensie vliegt. Ook zijn de mogelijkheden van raytracing enorm indrukwekkend: lichtinval, schaduwen en reflecties worden extreem gedetailleerd gerepresenteerd. Dit geldt ook voor F1 2021: nog niet eerder was de belichting in een Formule 1-game zo natuurgetrouw
©GMRimport
Maar met de introductie van de nieuwe generatie consoles lijken ontwikkelaars ook in te zetten op een andere troef: een breed scala aan spelopties. F1 2021 is daar een prachtig voorbeeld van. Waar je tot afgelopen jaar een beperkt aantal mogelijkheden had om de race-ervaring naar wens vorm te geven, daar heb je nu opties te over.
Vind je het fijner dat de weersverwachtingen accuraat zijn (zoals tot dusver altijd het geval was), of is het ook oké als je rekening moet houden met de grillen van de weergoden? Wil je tijdens je carrière wel of geen interviews met de pers houden? En doorloop je die carrière alleen of met een vriend? Verdienen andere teams net zoveel cash en ervaringspunten als jouw eigen telg, of wil je het jezelf iets makkelijker maken door daar een slaatje uit te slaan?
Veel kan, weinig hoeft
In F1 2021 kan het allemaal. Het is misschien niet de meest aansprekende feature van een nieuwe game, maar het betekent wel dat je op basis van je eigen voorkeuren aan een Grand Prix begint. Sommige minpunten uit vorige delen kun je hierdoor zelf elimineren. Voor doorgewinterde F1-spelers zijn de interviews bijvoorbeeld weinig interessant: telkens stelt de pers dezelfde vragen, waarbij je antwoord er eigenlijk niet toe doet. Juist omdat je die gesprekken na elke race voert, kunnen ze na een tijdje best irritant worden. Dat geldt in F1 2021 nog steeds. Het grote verschil: met een druk op de knop schakel je ze uit. En dat kan ook gerust gedurende een lopende carrière. Wat dat betreft slaat Codemasters de spijker op de kop.
Door op slimme manieren in te spelen op de behoeften van verschillende soorten gamers, biedt Codemasters een veelzijdige en diepgaande racegame
-
Als racegame is F1 2021 weinig verrassend of vernieuwend. Buiten wat kleine tweaks die de wegligging en besturing verscherpen, is dit nagenoeg dezelfde ervaring als F1 2020. Daar is weinig op af te dingen: de reeks slaagt er al meerdere jaren in om een uitstekende representatie van de Formule 1 en Formule 2 neer te zetten – ergens tussen arcade en simulatie in. Daardoor is het een prima titel om na de zoveelste podiumplek van Max even op te starten om de race te herbeleven, maar is er ook genoeg nuance voor serieuze coureurs om online aan kampioenschappen mee te doen. (En ook op dat vlak staat Nederland aan de wereldtop. Afgelopen jaar won Jarno Opmeer de officiële F1 Esports Series.)
Vlekkeloos
Vooral qua kunstmatige intelligentie maakt F1 2021 stappen. Computergestuurde coureurs maken nu af en toe onnodige fouten en zijn veel vaker met elkaar in gevecht. Dat leidt zo nu en dan tot onverwachte resultaten, maar ook tot situaties op het circuit waar je snel op in moet spelen. De keerzijde hiervan is dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt. Zo leidt de safety car vaak tot gevaarlijke situaties. Vaker dan je lief is stopt ‘ie opeens met rijden, waardoor het hele veld op elkaar klapt of juist langs de safety car rijdt en daardoor gediskwalificeerd wordt. Als dit drie keer in een seizoen gebeurt, dan haalt dat een deel van het plezier weg. Gelukkig is dit wel het soort bug dat meestal met een update verholpen wordt.
Dan nog even kort over de feature waar ontwikkelaar Codemasters zelf het meeste mee pronkt: Braking Point. Het is een verhaal van om en nabij zes uur, waarin je als jonge coureur Aiden Jackson je eerste stappen zet in de Formule 2 en uiteindelijk promoveert naar de koningsklasse van de racesport. In Braking Point heb je vooral te maken met je teambaas en de fictieve coureurs Casper Akkerman en oude bekende Devon Butler. Het is een aardige toevoeging die vooral veel inspiratie geput heeft uit de Netflix-documentaire Drive to Survive. Oftewel: er is veel drama en weinig inhoud. Misschien belangrijker is dat geen enkel personage daadwerkelijk sympathiek of interessant is. Hierdoor maakt het al snel niet meer uit wat Devon en Casper van je vinden: lekker belangrijk wat coureurs van je denken die toch alleen maar met zichzelf bezig zijn.
©GMRimport
Dit doet natuurlijk weinig af aan het totaalpakket dat F1 2021 is. Door op slimme manieren in te spelen op de behoeften van verschillende soorten gamers, biedt Codemasters een veelzijdige en diepgaande racegame. En het belangrijkste: de race-ervaring is nog altijd heerlijk, hoe je ook speelt.
F1 2021 verschijnt op 13 juli voor PlayStation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X en S en pc. Voor deze review is de game getest op PlayStation 4 en Xbox Series X.
F1 2021 maakt indruk. Of je nu een fanatieke e-sporter bent of in je uppie een verhalende carrière wilt doorlopen, je krijgt talloze mogelijkheden om de game naar eigen smaak in te richten. Dat maakt van F1 2021 een veelzijdige titel. Eenmaal op het circuit is het nog altijd een oerdegelijke racegame, geschikt voor zowel controllers als (semi)professionele racestuurtjes.
- Uitstekende representatie racesport, veel keuzevrijheid, subtiele grafische update voor Xbox Series en PlayStation 5
- Kleine foutjes, Braking Point is weinig interessant