Windjammers 2 is nostalgische perfectie
Reviews

Windjammers 2 is nostalgische perfectie

Nostalgische gamers met heimwee naar de arcadehallen beleven magische tijden. Allerlei reeksen uit de jaren 80 en 90 keren plotseling terug, zoals Streets of Rage en de Turtles. Het Franse bedrijf Dotemu is gespecialiseerd in het liefdevol terugbrengen van oude klassiekers en weet met Windjammers 2 weer precies die nostalgie te vangen.

Een kleine geschiedenisles: de oorspronkelijke Windjammers kwam in 1994 uit voor de Neo-Geo-arcadekasten. De opvallende game combineerde moves uit fighters met het klassieke idee van Pong of air hockey. Spelers gooiden als bezetenen een frisbee naar elkaar om te proberen dat plastic schijfje in het doel te manoeuvreren. Met allerlei spinnende moves en extra kracht werd het steeds moeilijker om de frisbee te vangen, vooral als je het tegen een ervaren speler opnam.

©GMRimport

Bijna dertig jaar later komt er nu dus een vervolg uit op deze cultklassieker. Het is niet altijd makkelijk om een Neo-Geo-game in deze tijd terug te brengen, omdat het spektakel en de verbluffende graphics onderdeel waren van de aantrekkingskracht van de arcadekasten. Dat komt nu niet meer zo spectaculair over, omdat gamers inmiddels wel wat gewend zijn. 

Maar Dotemu weet het vervolg een treffende eigen stijl mee te geven, zonder het gevoel van het origineel te verliezen. Er kan een stukje magie verloren gaan als je van de expressieve sprites met weinig pixels overstapt naar een moderne versie, maar met vloeiende animaties en karakteristieke personages blijft die magie in Windjammers 2 intact.

Krijg je een punt tegen, dan is dat nooit botte pech, maar altijd een leermoment waar je de volgende keer beter op kunt letten.

-

Chaos en tactiek

Ook de actie blijkt net zo verslavend als in de jaren 90. Een rustig potje frisbeeën ontaardt al gauw in geweldige chaos, zeker als je op de bank tegen een vriend of vriendin speelt. Rustig overgooien is er niet bij: de frisbees vliegen met effect om je oren en de powermoves razen in volle glorie over het net. 

In die chaos is wel een belangrijke laag tactiek te vinden, waar geoefende spelers hun voordeel mee kunnen doen. Windjammers was altijd al een competitieve game waar je uren in kon steken om steeds beter te worden en dit tweede deel doet daar nog een schepje bovenop. 

Windjammers is namelijk niet hersenloos rammen - al is dat ook leuk - maar een soort razendsnel schaakspel op een frisbeebaan. Elke move heeft een perfecte counter, die je altijd kunt uitvoeren als je snel genoeg kunt schakelen. Krijg je een punt tegen, dan is dat nooit botte pech, maar altijd een leermoment waar je de volgende keer beter op kunt letten.

©GMRimport

Counteren

Met goede timing tik je een aankomende frisbee recht omhoog de lucht in, zodat je tijd hebt om op te laden en een powermove los te laten. Door te sliden ben je snel genoeg om een frisbee met effect te vangen, en iemand die constant zijn doellijn verdedigt lok je uit de tent met een snelle dropshot. Nieuw is de mogelijkheid om te springen en een hoge frisbee uit de lucht te plukken, om die vervolgens snoeihard op de grond te rammen. Met deze glasheldere meta ben je als speler nooit het slachtoffer van iemand die een valse tactiek uitbuit, maar verlaat je elk verloren potje met meer kennis en ervaring.

Ook nieuw is een meter die langzaam volloopt met elke frisbee die je gooit. Met een volle meter kun je in één klap een krachtige move uit de mouw schudden, zoals een frisbee die in een vuurbal verandert of die telkens verdwijnt en ergens anders tevoorschijn komt. Meestal gaat het om een move die de frisbee op onvoorspelbare manieren laat bewegen, maar ook dit zijn geen gegarandeerde punten. Met de juiste timing valt ook een powermove te counteren. Daarbij kun je je volle meter inzetten om een frisbee hoog de lucht in te tikken, zodat je de tijd hebt om hem weer te vangen.

Watch on YouTube

Karig

Windjammers 2 biedt qua gameplay precies wat een vervolg na zo’n lange tijd moet bieden. Het weet de hoogtepunten uit het origineel te behouden en voegt kleine ideeën toe die nog meer tactiek mogelijk maken. Buiten de gameplay om zijn de toevoegingen helaas een stuk kariger. De nieuwe arena’s en personages zijn prima, maar er zijn net te weinig speltypen en mogelijkheden om het competitief interessant te houden. 

De drie speltypen Arcade, Versus en Online zijn in principe alle drie hetzelfde, maar dan bedoeld voor andere doeleinden. In Arcade speel je in je eentje vijf matches tegen de computer. Weet je die te winnen, dan heb je het fictieve toernooi gewonnen en word je beloond met een afsluitend filmpje. Deze poging om een soort verhaal toe te voegen is echter zo karig, dat ze het net zo goed weg hadden kunnen laten. 

In Versus speel je eenmalige potjes tegen de computer of een vriend, wat de meeste mensen zullen gebruiken voor hun dosis frisbeechaos. Dat werkt prima, maar een mogelijkheid om snel een rematch te doen had niet misstaan. Nu moet je je telkens door het menu worstelen om een nieuwe wedstrijd op te starten. 

De online modus heeft het meeste vlees op de botten, met een heus rankingsysteem. Je speelt tegen willekeurige tegenstanders van gelijke ranking, en bij winst krijg je er een aantal punten bij om hopelijk een hogere klassering te bereiken. Veel meer dan dat is het ook niet, dus het is de vraag of op zo’n wankel fundament een gezonde competitieve scene kan ontstaan.

©GMRimport

Uitleg

Wat vooral mist, is een goede uitleg of oefenarena waarin je je vaardigheden bij kunt slijpen. Windjammers vereist veel meer tactiek dan op het eerste oog zichtbaar is, maar dat wordt in de game nergens duidelijk uitgelegd. Ook het gebrek aan een Spectator-modus is een groot gemis. Nieuwe spelers zouden veel kunnen leren door mee te kijken bij de pro’s, en ook de competitieve vlam zou zo verder aangewakkerd kunnen worden. 

Voor oude rotten en nostalgische gamers is Windjammers 2 al die jaren later een perfect vervolg. De game had meer kunnen doen om ook nieuwe spelers een warmer welkom te bieden en wat meer content had niet misstaan, maar die minpunten verdwijnen als sneeuw voor de zon als je met zweet op je voorhoofd zit te frisbeeën. De game komt in potjes tegen je vrienden volledig tot zijn recht, met een heerlijke laag tactiek onder de ogenschijnlijke chaos op het scherm.

 Windjammers 2 is nu verkrijgbaar op pc, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. De game is gerecenseerd op een Xbox Series X.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend
Conclusie

Windjammers 2 weet te scoren met een geweldige combinatie tussen nostalgie, chaos en tactiek. De frisse frisbee-actie uit de jaren 90 blijft ook in de moderne tijd overeind. Helaas laat de hoeveelheid content te wensen over en hadden nieuwe spelers beter verwelkomd moeten worden.

Plus- en minpunten
  • Geweldig chaotische en strategische actie, perfecte retrostijl
  • Karig qua hoeveelheid content en uitleg

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Star Wars Outlaws krijgt nieuwe creative director, grote update op komst
Nieuws

Star Wars Outlaws krijgt nieuwe creative director, grote update op komst

De update verschijnt op 21 november, tegelijk met de Steam-versie

Drew Rechner is de nieuwe creative director van Star Wars Outlaws. Hij heeft details gedeeld over een aankomende patch die de grootste update voor de game tot nu toe wordt genoemd.

Rechner neemt het stokje over van Julian Gerighty, die zich nu richt op de ontwikkeling van The Division 3. Rechner laat op de Ubisoft-website weten dat er een grote update voor Outlaws op komst is. Deze 'Title Update 1.4' verschijnt op 21 november, tegelijk met de eerder aangekondigde Steam-release van de game en de eerste verhalende dlc genaamd Wild Card.

Volgens Rechner zijn er veel mogelijkheden voor verbeteringen in de combat en stealth, waarbij "de tactische zetten en precisie van spelers nog meer beloond kan worden". Qua stealth moet er nog meer vrijheid komen zodat spelers zelf bepalen hoe ze situaties aanpakken. Een andere punt van focus is de besturing. Zo moet het schuilen achter objecten consistenter gaan werken en moet klimmen en kruipen beter reageren op de inputs van spelers.

Star Wars Outlaws ontving op release de nodige kritiek vanwege bepaalde onafgewerkte gameplaysegmenten en bugs. Ubisoft gaf eerder al aan dat de game niet naar verwachting werd ontvangen en is verkocht. Het was dan ook een van de redenen voor het bedrijf om Assassin's Creed Shadows uit te stellen naar begin volgend jaar, om er zeker van te zijn dat die game wel aan de verwachtingen van fans voldoet.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Call of Duty: Black Ops 6-multiplayermaps voor seizoen één te zien
Nieuws

Nieuwe Call of Duty: Black Ops 6-multiplayermaps voor seizoen één te zien

Hideout, Extraction en Heirloom

Activision en Treyarch hebben de eerste bewegende beelden van drie nieuwe multiplayermaps die het aankomende eerste seizoen aan Call of Duty: Black Ops 6 worden toegevoegd getoond.

De video geeft alvast een korte blik op drie nieuwe maps. Zowel Hideout als Extraction zijn puur bedoeld voor wedstrijden van zes tegen zes spelers. Heirloom is daarnaast bedoeld voor potjes van twee versus twee spelers, en via een speciale speellijst ook voor zes tegen zes spelers.

Eerder werd al aangekondigd dat het eerste seizoen van Black Ops 6 (en Warzone) op 14 november begint. Activision belooft daarbij "een kolossale hoeveelheid gratis content" voor de multiplayer, Zombies en Warzone. Afgelopen week werden al de Infected-modus en de Nuketown-map aan de multiplayer toegevoegd.

Gisteren is er een patch uitgekomen voor Call of Duty: Black Ops 6 waarmee de balans van diverse wapens, items en perks is aangepast. Lees er hier meer over.

Call of Duty: Black Ops 6 is nu verkrijgbaar op PlayStation- en Xbox-consoles, pc en Xbox Game Pass. De game bevat een singleplayercampagne, multiplayer met nieuwe maps en een Zombies-modus met rondes. De campagne draait ditmaal om de Golfoorlog, en bekende Black Ops-personages zoals Frank Woods keren weer terug. De multiplayer bevat zestien maps. Nieuw aan de game is het Omnimovement-systeem, waarmee spelers in alle richtingen kunnen rennen, glijden, springen en duiken.

Ron Vorstermans beloonde de game met een 8 in de Gamer.nl-review: "Zombies is dit jaar geweldig als vanouds. De singleplayer is heel vermakelijk, al zijn sommige missies richting het einde een beetje saai. De multiplayer is polariserend. Bekende problemen (spawns, kogelregistratie) zijn niet aangepakt. Hoewel de nieuwe manier van bewegen hele spectaculaire acties mogelijk maakt, zorgt het hoge tempo ook voor een hoge instapdrempel. Black Ops 6 is als totaalpakket een goede Call of Duty, maar gaat geen afgehaakte spelers overtuigen. Daarvoor is Black Ops 6 te veilig - zelfs voor een Call of Duty."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!