Retron Sq is niet de Game Boy-console die het had kunnen zijn
Reviews

Retron Sq is niet de Game Boy-console die het had kunnen zijn

Binnen de retroscene gebeurt er nog steeds een hoop. Verschillende bedrijven brengen aftermarketproducten uit die het mogelijk maken oude cartridges af te spelen. Zo ook de Retron Sq: een console waarmee je Game Boy-games op je moderne tv afspeelt. In de basis is het een heel tof idee, maar de uitwerking is in dit geval heel mager.

Vooropgesteld zijn er veel mogelijkheden waarmee oude games op moderne hardware gespeeld kunnen worden. Vaak zijn daar back-ups of roms voor nodig die op je computer moeten staan. Als je een verzamelaar bent en je de echte cartridges wil gebruiken, dan ben je aangewezen op andere producten. In het geval van Game Boy-games zijn de Gameboy Player voor de Nintendo GameCube, de Retron 5 of de GBA Consolizer opties.

Game Boy-games op tv

Dergelijke hardware is echter schaars. Gameboy Players kom je vaak tegen zonder de benodigde disk en andere opties zijn meestal uitverkocht. Daarom is het goed om te zien dat Hyperkin, de maker van onder meer de Retron 5, nu de Retron Sq uitbrengt. Dit is een kleine Game Boy-console met een hdmi-aansluiting, waarmee Game Boy-games afgespeeld kunnen worden op een grote tv of computermonitor in een resolutie van 720p. Dit is voor nu de meest toegankelijke manier om snel Game Boy-games op tv te spelen.

©GMRimport

De Retron Sq wordt geleverd met een hdmi-kabel en een usb-kabel. Die laatste is nodig voor de stroom. Daarnaast zit er achterin een micro-sd-kaart voor de firmware, en wordt er een controller bijgeleverd. De controller is een bestaande SNES-controller van dezelfde fabrikant. Dat betekent dat er vier actieknoppen en twee schouderknoppen op zitten. Die knoppen zitten echter niet op de originele Game Boy, dus de vraag is waarom Retron niet een andere controller meelevert.

De controller geeft het idee dat Retron niet veel wilde investeren in het product. Hij ligt best lekker in de hand, maar past gewoonweg niet bij de games die je speelt. Dat lijkt een een overkomelijk probleem, maar toegevoegd aan de grote stapel van kleine problemen en kanttekeningen is dit het zoveelste irritatiepunt waar je je met moeite overheen zet. De Retron Sq heeft namelijk veel problemen, waardoor een aankoop helaas geen inkoppertje is.

Alleen de basis

Een game afspelen op de verder prima ontworpen console gaat in feite moeiteloos. Dat is immers de hoofdfunctie van het apparaat en dus wel een vereiste. De Retron Sq doet niet meer dan dat. Stop de game in de bovenkant van de console en hij wordt afgespeeld. Er zijn verder geen aanpasmogelijkheden. Zo kan niet de omranding van het 4:3-beeld gekozen worden en zijn de knoppen ook niet programmeerbaar. Het geheel voelt daardoor heel karig aan.

De Retron Sq is een apparaat dat gebruikmaakt van emulatie. De inhoud van een cartridge, die in het apparaat gestopt wordt, wordt als het ware gedumpt in het geheugen van het apparaat en dan opgestart. De cartridge wordt gebruikt voor de gemakkelijke toegang tot de content van het spel, terwijl de console het werk overneemt. Die manier van werken is met een beetje handigheid ook uit een Raspberry PI te halen, maar dat is aanvankelijk niet net zo toegankelijk als de Game Boy-console. Er zijn dan wel veel meer mogelijkheden in het kader van aanpassingen en het afspelen van roms.

©GMRimport

Helaas is het zo dat de software op de Retron Sq geen toffe emulatorfuncties aanbiedt. Zo zijn er geen savestates en kun je ook geen back-ups maken van saves. Roms afspelen is ook officieel niet mogelijk. Ten opzichte van de Retron 5 is dit een stap terug (ook al heeft die console problemen met sommige cartridges). Kijkend naar emulators op pc kun je je afvragen waar het is misgegaan: het betreft echt een ondermaatse ervaring.

De enige extra functie is een knopje achterop het apparaat waarmee de beeldverhouding kan worden aangepast. Je kunt Game Boy-games in 16:9 of 4:3 spelen. Het is ons echter een raadsel waarom je iets anders dan 4:3 zou kiezen. De Retron Sq geeft het beeld niet dusdanig mooi weer in 16:9, dat de game het verbreden van de pixels kan dragen. Ook in de 4:3-modus zie je artefacten in beeld staan bij bewegingen en is de beeldkwaliteit ronduit waardeloos en uitgesmeerd.

GBA-games afspelen

Naast Game Boy- en Game Boy Color-games speelt de console ook Game Boy Advance-games af. Die functie bevindt zich om de één of andere reden nog in bèta. Het is ook niet duidelijk of Retron die functie ooit uit de bèta haalt, waardoor je dus in feite met een onaf product te maken hebt. GBA-games afspelen is iets wat je in feite helemaal niet moet doen of willen met de Sq onder de tv.

©GMRimport

GBA-games hebben er namelijk nog nooit zo slecht uitgezien op een tv. Los van het feit dat de beelden ook hier uitgesmeerd zijn, stort bij elke game de framerate in. Ze zijn daardoor ronduit onspeelbaar. Natuurlijk kun je in een game waarin weinig op het scherm gebeurt voorbij zo’n beperking kijken, maar dat zou helemaal niet hoeven wanneer je geld betaalt voor een product dat adverteert met deze mogelijkheid. Wellicht verwacht Retron dat de community dergelijke problemen oplost, maar dat zou natuurlijk niet de insteek mogen zijn.

Sterker nog: de community heeft de problemen al enigszins aangepakt. Zo kun je een toetsenbord aansluiten en daardoor toegang krijgen tot een verborgen menu, waarmee je enkele instellingen aanpast. Ook is er update beschikbaar via de officiële website voor de opensource-software van de Retron Sq, gemaakt door mensen die niet werken bij Hyperkin. Dat kan verlichting bieden voor de GBA-problemen, maar ook dit komt lui over van de fabrikant.

Is de Retron Sq het aanschaffen waard?

Omdat de Retron Sq flink wat problemen heeft en weinig tot geen extra functies aanbiedt, blijft een positieve aanbeveling uit. De fabrikant hoopt dat mensen die het systeem in huis halen de aanwezige problemen zelf verhelpen. Dat doet veel af aan het toegankelijke karakter, omdat je dan alsnog zelf moet sleutelen aan het systeem wanneer je oplossingen wil implementeren. Wel belangrijk om hierbij te vermelden is dat de console verder goed werkt voor het afspelen van Game Boy (Color)-games, maar dat is natuurlijk wel het minste dat zou moeten werken.

©GMRimport

De Retron Sq maakt het afspelen van die Game Boy-games wel heel toegankelijk. Heb je dus nog wat GB-games liggen die je graag op je tv speelt, dan ben je al snel aangewezen op dergelijke systemen. Maar mocht je een GameCube met een Gameboy Player hebben (het liefst voorzien van een ingebouwde hdmi-aansluiting), dan haal je daar véél betere resultaten uit. De Retron Sq is in de basis leuk speelgoed, maar niet voor de 75 dollar die het apparaat nu kost.

De console heeft ons uiteindelijk, inclusief verzendkosten, meer dan 88 euro gekost. Importeren uit de Verenigde Staten is voor nu noodzakelijk, omdat hij officieel nog niet in Nederland gekocht kan worden.

Conclusie

De Retron Sq is in de basis leuk speelgoed, dat op een zeer toegankelijke wijze Game Boy-games op televisie weergeeft. Het apparaat heeft echter teveel problemen en te weinig extra functies om een aankoop te rechtvaardigen. De community probeert deze problemen wel op te lossen, maar fabrikant Hyperkin heeft laten zien hoe lui het kan zijn met de Retron Sq.

Plus- en minpunten
  • Snel en toegankelijk Game Boy-games spelen op televisie, prima design, controller wordt meegeleverd
  • Geen extra functies, veel problemen, de controller hoort niet bij een Game Boy, community moet problemen oplossen

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!