Nintendo Switch Sports is ouderwets zweten in een nieuw jasje
Gamer.nl
Reviews

Nintendo Switch Sports is ouderwets zweten in een nieuw jasje

Ruim zestien jaar geleden bracht Nintendo wat haar bestverkochte stukje software ooit zou worden op de markt, Wii Sports. Sindsdien zijn er een meerdere (spirituele) opvolgers de revue gepasseerd, maar geen met dezelfde aantrekkingskracht als het origineel. Behalve dat Nintendo Switch Sports vooralsnog wat kaal aanvoelt, is er weinig op aan te merken. Zeker op gebied van gameplay.

We kijken natuurlijk allang niet meer op van bewegingsbesturing in games, dus dat Nintendo Switch Sports tijdens de aankondiging wat minder losmaakte dan het origineel is weinig verrassend. Bovendien profiteerde het origineel van het nieuwe publiek dat de Wii aansprak. Dat komt grotendeels doordat de gameplay eenvoudig is, en de sporten universeel. Het goede nieuws is dat Nintendo Switch Sports ook die eigenschappen bevat.

Oud maar goud

De meest iconisch digitale sport in een game moet toch wel bowlen zijn, zeker na de opknapbeurt die de precisiesport in Nintendo Switch Sports heeft ontvangen - nog significanter dan de opfrisser dan die in Wii Sports Resort dankzij het Wii Motion Plus-opzetstuk. Eigenlijk legt Nintendo de metamorfose zelf het beste uit. Voorheen las het bijschrift van de tutorial: “Houd uw controller schuin, druk ZR + B in, en laat deze los op juiste moment.” Nu luidt de uitleg min of meer: “Doe gewoon alsof je aan het bowlen bent, chef!” Dat past natuurlijk goed bij de insteek van de sportgame, namelijk dat iedereen de gameplay direct moet kunnen begrijpen, maar het maakt bowlen ook daadwerkelijk leuker. Een strike geeft immers nog meer voldoening wanneer je ervan overtuigd bent dat het volledig jouw verdienste is.

©GMRimport

Een andere fijne toevoeging is dat spelers tegelijk kunnen bowlen, in splitscreen. Dat zorgt ervoor dat een pot balrollen veel rapper gaat dan voorheen, en dat de drempel om een nostalgische pot bowlen op te starten een stuk lager ligt. En hoe mooi is het dat je nu overval en te allen tijde kunt bowlen met je vrienden in handheldmodus? Niet langer hoeven we complete televisies en bergen kabels mee te slepen naar collegezalen of het openbaar vervoer. In andere woorden: overal en nergens digitaal sporten is niet langer een meme. 

In plaats van roekeloos achter een bal aan rennen, ben je al snel bezig met het lezen van de wedstrijd en het timen van je schoten.

-

Nice shot!

Ook het paradepaardje van Wii Sports maakt in Nintendo Switch Sports zijn comeback, namelijk tennis. Inhoudelijk is er weinig veranderd: de gameplay en het principe zijn hetzelfde: sla de bal op het juiste moment terug door een slaande beweging te maken met de controller.

Toch gaat de virtuele slagsport verder dan simpel heen en weer slaan. De complexiteit en charme van de sport houdt zich schuil in het juist timen van je bewegingen. Hoe meer potten je speelt, hoe gecontroleerder je de bal in het vak van de tegenstander leert plaatsen. Zodra je een waardige tegenstander hebt gevonden, raak je ook anno 2022 niet snel uitgekeken op deze klassieker.

Er is ook een drietal nieuwe sporten aan de game toegevoegd, badminton, volleybal en voetbal. Zoals wel vaker bij dergelijke titels, inclusief Wii Sports, komt de ene sport beter uit de verf dan de andere. Zo voel je je tijdens een potje voetbal volledig in controle over jouw personage doordat de gameplay intuïtief en het speelveld overzichtelijk is. In plaats van roekeloos achter een bal aan rennen, ben je al snel bezig met het lezen van de wedstrijd en het timen van je schoten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je jezelf goed positioneert en dat je weet waar de ruimtes liggen. Wel is het even wennen dat je met de armen de bal ‘trapt’, in plaats van met de benen. Daarnaast zorgt het arcade-achtige randje ervoor dat je constant het idee behoudt dat er nog van alles kan gebeuren.

Voor badminton geldt min of meer hetzelfde. Ook hier ben je volledig in controle, wat ervoor zorgt dat tactiek en intensiteit de boventoon voeren. Je bent constant aan het overwegen waar je jouw volgende slag het best kan mikken zodat je tegenstander het niet verwacht. Daarnaast worden alle bewegingen erg accuraat geregistreerd. Zeker in combinatie met het vergelijkbare gewicht van de Joy-Con met een badmintonracket, zorgt dat ervoor dat een potje shuttleslaan aanvoelt als echte wedstrijd badminton. 

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Ongedwongen fout

Dan blijft chanbara over. Je zou verwachten dat een zwaardvechtsport als deze zich uitstekend leent voor een digitale vertolking. Bij chanbara is het namelijk de bedoeling dat je jouw tegenstander over de rand van het speelveld bonjourt met een slagzwaard naar keuze. Dat doe je door alle inkomende slagen te pareren, en zelf al je klappen te raken. Wanneer jouw aanval wordt geblokkeerd, kan je tijdelijk niet bewegen en ben je dus kwetsbaar voor een tegenaanval. Op papier is dat heel leuk, maar helaas ligt het speltempo in praktijk net even te laag, waardoor je het gevoel hebt dat de zwaarden niet responsief genoeg zijn. Jezelf verliezen in een spannend potje zwaardvechten is er daarom niet bij.

Het speelplezier van Nintendo Switch Sports is dus dik in orde, al komen twee van de zes sporten duidelijk minder goed uit de verf. Aan de houdbaarheid van de game is echter twijfelachtig, want vooralsnog voelt het totaalpakket wat leeg aan. Dat komt gedeeltelijk doordat we de online functionaliteiten - en daardoor bepaalde varianten van sporten, zoals de battle royale-modus van bowlen en volle pot voetbal met acht spelers – nog niet hebben kunnen testen.

Maar het grootste gemis is toch wel het gebrek aan minigames. Zo kan je in Wii Sports het beruchte 100 pin bowling spelen en je tennisbewegingen oefenen terwijl je felbegeerde medailles kunt verdienen door een steeds kleiner vlak op de muur te raken. Want los van een impuls potje bowlen op verjaardagen en partijtjes, waren het die uitdagingen die het spel in leven hielden.

©GMRimport

In andere woorden: als er sporadisch nieuwe sport- en spelactiviteiten worden toegevoegd, is er weinig aan te merken op Nintendo Switch Sports. Je krijgt wat je verwacht en dat is in combinatie met het hoge gehalte nostalgie meer dan genoeg. Natuurlijk is de ene discipline beter uitgewerkt dan de andere, maar ze allemaal erg leuk om te spelen. Zeker badminton en voetbal zijn fijne toevoegingen. Daarnaast maken de subtiele veranderingen in het bowlen die sporten nóg leuker, iets wat weinig voor mogelijk hielden. Er gaat in ieder geval geen sessie voorbij zonder dat je jezelf een ongeluk lacht. Laten we hopen dat er niet al te veel Joy-Cons door de televisie vliegen.

Nintendo Switch Sports verschijnt op 29 april voor Nintendo Switch

Goed
Conclusie

Gameplaytechnisch maakt Nintendo Switch Sports veel indruk; met name de subtiele aanpassingen in de terugkerende sporten voelen verfrissend aan. Daarnaast zijn badminton en voetbal uitstekende toevoegingen die niet hadden misstaan in het bewierookte origineel. Het totaalpakket voelt vooralsnog wel wat kaal, waardoor je iets te snel op de minder leuke sporten uitgekeken raakt.

Plus- en minpunten
  • + Verbeterde gameplay, in splitscreen sporten, nostalgisch
  • Weinig lokale zijactiviteiten

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen
Gamer.nl
Nieuws

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen

De game werd vanmiddag officieel uit de doeken gedaan

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered is vandaag officieel aangekondigd middels een livestream. De game is meteen beschikbaar.

In de aankondigingsvideo praatten Bethesda's Todd Howard en Matt Carofano over de nieuwe editie van de game. In eerste instantie werden beelden van het origineel getoond, dat in 2006 op Xbox 360 en pc en in 2007 op PlayStation 3 uitkwam. Er werd gekeken naar het belang van de release van dit origineel, dat openwereld-rpg's naar een hoger niveau tilde.

Vervolgens toonde de livestream beelden van de nieuwe versie van het spel. Daarbij lag er veel nadruk op de grafische verbeteringen van de game, die mogelijk worden gemaakt door Unreal Engine 5. Door de toename van details moeten spelers zich nog meer onderdeel van de spelwereld voelen.

Gameplay is ook op de schop gegaan. Hoewel de game trouw aan het origineel blijft, zijn gameplaysystemen verbeterd. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Tijdens gevechten vliegen de vonken en bloedspetters van het gevecht af. Hoewel de game door de meesten met een eerstepersoonsperspectief wordt gespeeld, is er ook een derdepersoonsperspectief, die in deze versie beter moet werken. Dialogen klinken natuurlijker, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het spel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als "de meest complete versie van Oblivion". Alle dlc - waaronder de verhalende uitbreidingen - zitten ook bij het spel inbegrepen. De game is nu verkrijgbaar op Xbox Series-consoles, Steam en PlayStation 5, en staat ook op Game Pass. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro, inclusief de befaamde horse armor.

Er gingen al geruime tijd geruchten dat er een remake of remaster van The Elder Scrolls 4: Oblivion in ontwikkeling was. Er waren zelfs screenshots uitgelekt. Volgens die geruchten werkt Virtuos aan de remake, en dat blijkt nu ook te kloppen. De studio is ook bekend van de aankomende remake van Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie
Gamer.nl
Nieuws

Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie

Maar hij laadt wel sneller op

De batterijduur van de Nintendo Switch 2 Pro Controller is gelijk aan die van de Pro Controller van de eerste Switch, terwijl hij wel sneller oplaadt.

Dat spotte Nintendo Life op de officiële website van Nintendo. Net zoals de Pro Controller voor de eerste Switch, gaat de Pro Controller voor de Switch 2 ongeveer veertig uur mee voordat hij weer opgeladen moet worden. De Switch 2 Pro Controller doet er echter ongeveer 3,5 uur over om zich volledig op te laden, terwijl dit met de eerste Pro Controller zo'n 6 uur duurde.

We wisten al dat de Switch 2 Pro Controller diverse toevoegingen heeft. Zo zitten er aan de achterkant twee nieuwe knoppen - de GL- en GR-knoppen - en is er net als op de nieuwe Joy-Cons een C-knop aanwezig waarmee GameChat opgestart kan worden. De controller heeft ook HD Rumble 2, wat voor nog gedetailleerdere force feedback moet zorgen.

Het was al bekend dat huidige Pro Controllers en Joy-Cons ook gebruikt kunnen worden op de Switch 2. Het is alleen niet mogelijk om met de huidige controllers de Switch 2 uit slaapstand te halen. De Switch 2 - alsmede de Switch 2 Pro Controller - verschijnt op 5 juni.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!