Chinatown Detective Agency heeft unieke ideeën en unieke frustraties
Reviews

Chinatown Detective Agency heeft unieke ideeën en unieke frustraties

Heb je je tijdens een detectiveserie of een game vol raadsels weleens afgevraagd waarom de hoofdpersoon niet gewoon zijn of haar telefoon erbij pakt en de antwoorden lekker googelt? Dan is Chinatown Detective Agency de game voor jou.

Deze point & click-adventure kent namelijk niet een traditionele opzet waarbij de oplossingen voor alle puzzels in de game te vinden zijn. Er wordt van jou als speler juist verwacht dat je er een zoekmachine bij pakt en zelf informatie opsnort die jou kan helpen om de raadsels op te lossen.

Je speelt als Amira Darma, een ex-agent die een eigen detectivebureau heeft opgezet in het cyberpunkachtige Singapore van de nabije toekomst. De kapitalistische wereldeconomie staat al jaren op instorten door het gegraai van grote bedrijven. Detectivebureaus zijn in opkomst, vooral omdat de slecht gefinancierde politie weinig in de melk te brokkelen heeft, dus Amira heeft goede hoop op een succesvol bedrijf. Jij kunt haar helpen met je eigen kennis, of dus door gewoon Google erbij te pakken om de mysteries te ontrafelen.

©GMRimport

Zelf googelen

Als dit werkt, dan werkt het ook verbluffend goed. Door zelf in de echte wereld op zoek te moeten naar achtergrondinformatie, voel je je daadwerkelijk een detective, speurend naar hints die van pas kunnen komen. Je googelt bijvoorbeeld historische kaarten van het Chinese Rijk om uit te vogelen waar een oude postzegel vandaan komt, of zoekt naar manieren waarop codes verborgen kunnen zitten in een letterbrij.

Zeker op pc komt dit goed uit de verf, omdat de game een ingebouwde knop heeft waarmee je een browser op je desktop opent. Dit geeft je het gevoel dat jij achter jouw eigen pc echt betrokken bent bij de schimmige zaken die je onderzoekt. De consoleversies hebben dit logischerwijs niet (de Switch heeft niet eens een browser), dus hier ben je echt op je smartphone aangewezen. Dat haalt je toch iets meer uit de ervaring.

©GMRimport

Uniek probleem

Ongeveer de helft van de tijd lukt het de game om je op een leuke ontdekkingsreis te sturen, maar de rest van de tijd voelen de puzzels als frustrerend, en soms zelfs oneerlijk, huiswerk. Een reeks van vijf hoofdpersonen die jij aan hun beroemde boeken moet koppelen? Dat is geen leuke research, maar een saai afwerklijstje.

Bovendien stuit Chinatown Detective Agency hier op een uniek probleem. Omdat veel spelers waarschijnlijk naar dezelfde hints googelen, zet de zoekmachine resultaten over de game ineens bovenaan. Als je zoekt naar een stadsnaam waar vier bepaalde letters inzitten die je in de game tegenkomt, krijg je van Google de walkthrough van het spel als een van de eerste hits. Ook dit haalt je uit de ervaring. Je moet de verleiding kunnen weerstaan om niet gewoon op die gids te klikken.

Het wordt pas echt onuitstaanbaar wanneer je een puzzel krijgt voorgeschoteld waarbij je eigen kennis je totaal in de steek laat. Op dat moment weet je niet eens precies waar je moet beginnen met googelen. Je krijgt bijvoorbeeld een vreemde taal met onherkenbare tekens te zien, en moet vervolgens de naam van die taal opduiken. Help, hoe moet ik dat opzoeken?

©GMRimport

Gelukkig zit er een soort verborgen hintsysteem ingebouwd in het spel. Vroeg in het verhaal ontmoet Amira een van de laatste menselijke bibliothecarissen ter wereld, die ook nog eens erg goed blijkt in het kraken van puzzels. Je kunt haar altijd bellen voor een kleine hint, of zelfs om je het hele antwoord te geven. Dat kost je dan wel wat geld, dat je ook nodig hebt om de huur van je kantoor te betalen. Dat element van de game is echter zo minimaal uitgewerkt, dat je wel erg je best moet doen om zonder geld te komen zitten.

Bovendien kun je de soort puzzels die je krijgt een beetje naar eigen smaak aanpassen. Na een paar inleidende zaken kies je namelijk tussen drie klanten waar je je fulltime op kunt richten. Bij de ene cliënt moet je bijvoorbeeld veel topografische kennis inzetten, terwijl je voor een ander vooral undercover gaat en allerlei codes moet kraken. Handig als kaarten opzoeken niet jouw ding is, en daarnaast een goede reden om het spel nog een keer door te spelen.

Cyberpunk

Dan krijg je gelijk de kans om het boeiende verhaal nog een keer te beleven en beter te begrijpen. Chinatown Detective Agency neemt je namelijk niet bij het handje om alle achtergrondinformatie over deze interessante cyberpunkwereld over je uit te storten. Je puzzelt de staat van de wereld min of meer zelf bij elkaar, terwijl je over de hele aardbol vliegt om zaken op te lossen.

©GMRimport

Dat het kapitalisme redelijk mislukt is, wordt in ieder geval pijnlijk goed geschetst. Het plaatselijke waterbedrijf van de overheid is door financiële problemen bijvoorbeeld van plan om drinkwater voortaan als abonnement aan burgers te verkopen en zo een extra centje te verdienen. Klanten met de dikste portemonnees kunnen zo goudschilfertjes in hun water verwachten. Dat het water uit het goedkoopste abonnement eigenlijk te giftig is om te drinken, vertellen ze er niet bij in hun reclamecampagne.

Het zijn dit soort voorbeelden die de wereld van de game een eigen smoel geven. Overal om je heen zie je hoe de wereld zich ontwikkeld heeft, van de drones die door de lucht vliegen tot de robots die het simpele werk van mensen hebben overgenomen. 

©GMRimport

Niet saven

Het is jammer dat de ervaring regelmatig verstoord wordt door kleine bugs, waardoor bijvoorbeeld de verkeerde animatie wordt afgespeeld. Ook gaat het vaak mis bij de voice acting. Tijdens een gesprek wordt ineens één zin door doodse stilte vergezeld, of hoor je soms de verkeerde zin die niet overeenkomt met de tekst.

Tot slot verbazen we ons over de beslissing om het saven van je game niet op elk moment toe te staan. Alleen tussen zaken door mag je je voortgang opslaan, maar tijdens het puzzelen is het niet mogelijk. Gelukkig duren zaken vaak niet langer dan een halfuur, maar het blijft vreemd dat je na een pittig stukje van een raadsel niet even pauze kunt nemen.

Als je iets unieks wilt spelen dat je regelmatig het gevoel geeft dat je de slimste persoon op aarde bent, dan is Chinatown Detective Agency zeker het proberen waard. Dan moet je wel ook die andere momenten op de koop toe nemen, waarbij je je plotseling de allerdomste persoon ooit voelt.

Chinatown Detective Agency is nu verkrijgbaar op pc, Nintendo Switch en Xbox-platformen, en via Game Pass. Voor deze recensie is de game getest op pc en Xbox Series X.

Oké
Conclusie

Chinatown Detective Agency omarmt zijn moeilijke puzzels en moedigt je aan om de antwoorden zelf uit te pluizen via zoekmachines. Dat is een unieke benadering die ook weer unieke problemen oplevert.

Plus- en minpunten
  • Uniek concept met echt onderzoekswerk, mooie pixelstijl, boeiend verhaal en wereldbeeld
  • Puzzels zijn regelmatig frustrerend en vreemd, bugs in gesprekken en animaties, niet tussendoor kunnen saven

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
GDC-onderzoek toont aan dat ontwikkeling van pc-games significant toeneemt
Nieuws

GDC-onderzoek toont aan dat ontwikkeling van pc-games significant toeneemt

Daarnaast is 11 procent van de ondervraagden gedurende de afgelopen twaalf maanden ontslagen

De jaarlijkse State of the Game Industry-enquête die op de Game Developers Conference onder ontwikkelaars is gehouden toont aan dat het aantal mensen dat aan pc-games werkt significant blijft toenemen.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de meer dan drieduizend ondervraagde ontwikkelaars aan pc-games werken - terwijl vorig jaar 66 procent van de ondervraagden aan pc-games werkten. Interesse in het pc-platform was er onder 74 procent van de ondervraagden ten opzichte van 62 procent het voorgaande jaar.

Een precieze reden voor de stijging werd niet gegeven, maar GDC oppert dat de Steam Deck deels verantwoordelijk kan zijn voor de stijging. Andere mogelijke redenen zijn het feit dat pc-gaming steeds toegankelijker wordt dankzij platforms als Steam en het feit dat consoles qua technologie steeds meer op pc's gaan lijken, waardoor een pc-versie naast een consoleversie ontwikkelen steeds logischer wordt.

38 procent van de ondervraagden claimen games voor de PlayStation 5 te maken, en 34 procent voor de Xbox Series X en S. 29 en 28 procent werkt respectievelijk aan games voor Android en iOS, en 20 procent van de ondervraagden heeft een spel voor de Nintendo Switch in ontwikkeling. 8 procent geeft daarnaast aan dat men aan een game voor de pas onthulde Nintendo Switch 2 werkt.

Ontslagen en liveservice

De enquête behandelde nog veel meer aan games gerelateerde onderwerpen. Ongeveer 11 procent van alle ondervraagden gaven aan gedurende de afgelopen twaalf maanden hun baan te hebben verloren, een stijging ten opzichte van de 7 procent uit het onderzoek van vorig jaar. 29 procent gaf aan dat collega's hun baan hadden verloren, en 4 procent meldde dat de studio's waarvoor ze werkten het afgelopen jaar zijn gesloten.

Op het gebied van liveservicegames gaf 16 procent van de ondervraagden aan dat men aan een liveservicegame werkt. Daarnaast gaf een daarvan losstaande 13 procent aan dat men graag aan een liveservicegame zou werken. 41 procent van de ondervraagden claimden echter dat ze geen interesse hadden in het maken van liveservicegames. Deze ontwikkelaars uitten hun zorgen over dalende spelersaantallen, creatieve stagnatie, microtransacties en de mogelijkheid dat ontwikkelaars in een burn-out belanden.

Gebruik van AI en andere statistieken

Ondanks dat er in de industrie veel kritische geluiden zijn te horen over het gebruik van artificiële intelligentie tijdens game-ontwikkeling, gaf 52 procent van de ondervraagde ontwikkelaars aan voor een bedrijf te werken dat AI gebruikt, en 36 procent dat het specifiek voor game-ontwikkeling werd gebruikt. Toch meldde 30 procent van de ondervraagden dat men gelooft dat het gebruik van AI om game-assets te generen een negatieve impact heeft op de game-industrie. Problemen als IP-diefstal en energieconsumptie werden aangehaald.

Andere interessante feitjes: uit de statistieken van de enquête blijkt dat de game-industrie voor 66 procent uit mannelijke werknemers bestaat, terwijl dat in 2020 nog 75 procent was. Het percentage van ondervraagden dat zich als onderdeel van LGBTQ+ identificeerde beslaat 24 procent.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!