Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is meer bordspel dan oorlogsgame
Gamer.nl
Reviews

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is meer bordspel dan oorlogsgame

Goed oud geworden

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp moest eigenlijk vorig jaar al in de winkels liggen. Het spel lag zelfs al klaar - een enkele digitale koper had geluk en kon de game downloaden voordat de verkoop werd afgeblazen. Nintendo had koudwatervrees: de oorlogsthematiek van de game zou te gevoelig liggen net nu Rusland Oekraïne binnenviel.

Inmiddels zijn we een jaar verder en is de game alsnog verschenen. Niet omdat de situatie in Oekraïne wezenlijk anders is, maar vermoedelijk omdat de gevoeligheid voor Nintendo wat is verdwenen. Niet langer zijn alle ogen gericht op het oorlogsdrama. Bovendien zijn er sindsdien genoeg spellen over vergelijkbare onderwerpen verschenen zonder dat dit leidde tot controverse, dus lijkt de markt veilig voor Nintendo.

Na de game te hebben gespeeld, vragen we ook af hoe controversieel Advance Wars zou zijn geweest als de game in 2022 was uitgekomen. Ja, het is een remake van twee bekende, tactische oorlogsgames op de Game Boy Advance. En het Orange Star-leger heeft qua symboliek wat ongemakkelijke referenties naar de Sovjet-Unie. Maar tegelijkertijd voelt Re-Boot Camp tijdens het spelen niet als een realistisch oorlogsdrama.

Speelgoedstijltje

Dat komt deels door hoe ontwikkelaar WayForward deze remake heeft aangekleed. In plaats van de game zo realistisch mogelijk te doen ogen, hebben ze gekozen voor een speelgoedstijltje. Soldaten en tanks zien er uit als actiefiguren, terwijl aan de randen van levels het karton van een speelbord te bespeuren is. Het voelt daardoor alsof je op de vloer van een kinderkamer een veldslag aan het uitspelen bent. Dat gevoel wordt versterkt door de gameplay, die een nadruk legt op superkrachten van teamleiders.

Advance Wars is een soort mengelmoes van Red Alert en Fire Emblem. Ieder level bestaat uit een groot grid waarop je beurtelings troepen beweegt, met als doel om het hoofdkwartier van je vijand te veroveren. Waar je in Fire Emblem een groep helden bestuurt, verover je in Advance Wars steden en spaar je geld om nieuwe troepen te creëren.

©GMRimport

StarCraft zonder vingervlugheid

Het is een simpel concept waar de game gaandeweg op voortbouwt. In vroege levels bouw je simpele troepen om steden mee te pakken, waarna je in latere levels ineens vliegtuigen of schepen moet bouwen om je troepen effectief te vervoeren. Langzamerhand verschijnt de diepgang van een 'gewone' rts, maar dan met een beurtelings systeem. Dat op zichzelf is ingenieus: het laat je een strategische oorlogsgame spelen en waarderen, zonder dat je de vingervlugheid moet aanleren van bijvoorbeeld serieuze StarCraft-spelers.

Als remake is Re-Boot Camp buitengewoon trouw aan het bronmateriaal. De verhaalcampagnes van de eerste twee games zitten hierin verwerkt en voelen zo goed als identiek aan hun voorgangers. De toevoeging van een vooruitspoelknop zorgt ervoor dat je wat sneller door de levels heen komt. Dat is vooral een verademing vanaf de tweede helft van beide games, wanneer veldslagen groter worden en het soms onwijs lang duurt tot je tegenstander alle soldaten op het scherm heeft verplaatst.

Door te spelen spaar je nu ook een extra valuta bij elkaar, waarmee je extra's kunt kopen zoals muziek en artwork. Het is een geinige bijkomstigheid die niet heel veel meerwaarde biedt, maar het zorgt er wel voor dat je iets hebt om tussen potjes door voor te sparen.

Online

De grootste vernieuwing zit hem in de multiplayer. Op de GBA kon je de games via een linkkabel met elkaar verbinden om een potje te spelen, maar bij de Switch-variant kun je het ook online tegen elkaar opnemen. Dat gaat er bij fans van het eerste uur in als zoete koek: zij moesten tot nu toe naar gekke fanversies grijpen als ze online tegen elkaar wilden spelen. Ook leuk is de mogelijkheid om lokaal op één Switch tegen elkaar te spelen, waardoor de game nog meer aanvoelt als een ouderwets bordspel.

Maar in de kern is er eigenlijk niet héél veel veranderd. Visueel heeft Advance Wars een upgrade gehad en er zijn meer manieren om te spelen, maar de manier waarop je speelt is gelijk gebleven. En die kern is gracieus oud geworden: het is in 2023 nog steeds net zo leuk om een potje te spelen als in 2002. Een prima game voor wie een tactische uitdaging op de Switch zoekt.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is vanaf 21 april verkrijgbaar op Nintendo Switch.

Uitstekend
Conclusie

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp geeft twee Game Boy Advance-games bovenal een nieuwe lik verf, zodat ze er wat mooier uitzien op de Switch. Daar hebben we alle begrip voor, want de games die in de kern liggen zijn geweldig oud geworden.

Plus- en minpunten
  • Karakteristiek bordspelstijltje, veel te doen, online multiplayer
  • In de kern hetzelfde, dus als je recent de GBA-games speelde is er niks nieuws onder de zon

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Grote 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht
Gamer.nl
Nieuws

Grote 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht

Allerlei facetten van de game zijn verbeterd

Afgelopen week is een forse 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht door Hexworks.

Met de update worden er grote wijzigingen doorgevoerd aan de in 2023 uitkomen actie-rpg. Zo wordt geboekte progressie in de online-co-op nu door beide spelers gedeeld en is er een Friend Pass-systeem, waardoor een tweede speler mee kan doen zonder dat diegene de game heeft gekocht.

Ook zijn er diverse verbeteringen aangebracht aan de gevechten en het rondbewegen in de spelwereld, waardoor de gameplay beter aanvoelt. Aanvallen en ontwijkmanoeuvres voelen sneller en is er nu een knop waarmee gesprongen kan worden. Wanneer wapens vijanden raken, is de impact ook beter voelbaar, en de user interface is op de schop gegaan om het simpeler en duidelijker te maken. De tutorial is ook verbeterd.

Er wordt al geruime tijd gewerkt aan een vervolg op Lords of the Fallen, die voor zover bekend in 2026 moet verschijnen. Het origineel kan nu met fikse korting worden aangeschaft op pc, PS5 en Xbox Series-consoles.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van DLSS
Gamer.nl
Nieuws

Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van DLSS

De game komt tegelijk met de Switch 2 uit op 5 juni

De pas aangekondigde Nintendo Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van AI-upscaletechnologie Deep Learing Super Sampling (DLSS).

Dat heeft ontwikkelaar CD Projekt Red aan Digital Foundry bevestigd. Daarmee is het de eerste Switch 2-game waarvan officieel bevestigd is dat er DLSS wordt gebruikt. "We gebruiken een versie van DLSS die beschikbaar is voor Nintendo Switch 2-hardware, aangedreven door Nividia's Tensor-cores. De game gebruikt DLSS in alle vier de modi: in handheld en docked, en de prestaties- en kwaliteitsgerichte variaties van elk van die opties."

Op wat voor manier DLSS precies wordt ingezet in de game, is niet bekend, maar waarschijnlijk is het bedoeld om de game in een zo hoog mogelijke resolutie en met een zo hoog mogelijke framerate te laten draaien. CD Projekt Red liet weten dat het bedrijf streeft naar een resolutie van 1080p in alle grafische modi wanneer de Switch 2 docked is. In handheldvorm wordt er naar een resolutie van 720p gestreefd.

De Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 werd tijdens de onthulling van de eerste games voor de console en de releasedatum aangekondigd. Het spel zal net als de Switch 2 zelf vanaf 5 juni verkrijgbaar zijn. Het gaat om de Ultimate Edition van de game. Daarin zit niet alleen de hoofdgame en de diverse uitgekomen updates, maar ook de vorig jaar verschenen uitbreiding Phantom Liberty. Hieronder is de aankondigingstrailer nog eens te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!