Microsoft-directeur doet Call of Duty-deal met PlayStation uit de doeken
Microsoft-directeur Brad Smith heeft details gegeven over de deal die het bedrijf Sony heeft voorgelegd om Call of Duty op PlayStation uit te laten komen na de mogelijke overname van Activision Blizzard.
Afgelopen maand meldde The New York Times dat Microsoft een deal aan Sony had voorgesteld. Die deal zou er voor zorgen dat na de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard de shooterreeks nog tien jaar lang op PlayStation-consoles kan blijven verschijnen.
Smith heeft dit nu bevestigd in een opiniestuk op The Wall Street Journal. "Sony is de luidste tegenstander (van de overname). Het bedrijf zit net zo te wachten op de deal als dat (videotheekketen) Blockbuster uitkeek naar de opkomst van Netflix. Het grootste risico volgens Sony is dat Microsoft stopt met het beschikbaar stellen van Call of Duty op PlayStation-consoles. Maar dat zou economisch gezien irrationeel zijn."
Hij vervolgt: "Een belangrijk onderdeel van de omzet die Call of Duty draait, komt van verkoop op PlayStation-consoles. Gezien de populariteit van cross-play zou het ook desastreus zijn voor de Call of Duty-franchise en Xbox, aangezien er dan miljoenen gamers zouden worden buitengesloten."
Over de deal die Microsoft heeft aangeboden: "We hebben Sony een contract die tien jaar beslaat aangeboden, waarmee elke nieuwe Call of Duty-game op dezelfde dag als de Xbox-release beschikbaar komt op PlayStation. We staan er voor open om dezelfde deal met andere platformhouders te sluiten en dit wettelijk afdwingbaar te maken door regelgevers in de VS, Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie."
Volgens Smith is de overname van Activision Blizzard vooral belangrijk zodat Microsoft het op kan nemen tegen bedrijven als Apple en Google, die domineren op mobiele markten. "Hoewel moderne consumenten met goedkope abonnementen video en muziek kunnen streamen op meerdere apparaten, kunnen games vaak alleen individueel aangeschaft worden en maar op één apparaat afgespeeld worden. Microsoft wil dit veranderen door een cloud gaming-service aan te bieden waarmee men een groot aantal games op meerdere apparaten kan streamen voor een redelijke prijs."
De overname van Activision Blizzard door Microsoft werd al begin dit jaar aangekondigd, maar sindsdien keuren waakhonden wereldwijd of deze deal wel door mag gaan. De deal is vooralsnog alleen goedgekeurd in Saoedi-Arabië, Brazilië en Servië. In landen of gebieden als de Verenigde Staten - via de FTC - en Europa - via de Europese Commissie - is nog geen knoop doorgehakt. Gisteren bleek nog dat de FTC ondanks eerdere berichtgeving toch overweegt de deal goed te keuren, zolang Microsoft concessies doet.