Grid Legends brengt popcornracen terug in het vizier
Nieuws

Grid Legends brengt popcornracen terug in het vizier

Met de term ‘simcade’ heb ik als racegameliefhebber nogal moeite. Vooral als noemer voor Gran Turismo en Forza Motorsport, die ik liever het label ‘semi-simulaties’ geef dan een samensmelting van arcaderacen in een realistische setting. Simcade lijkt echter juist wél het label dat we op Grid Legends kunnen plakken.

Met de recente mega-overnames door én van Codemasters - zowel de acquisitie van Slightly Mad Studios als de inlijving door EA - zou je haast vergeten waar het Britse gamebedrijf ook alweer écht om bekendstaat: racegames maken. Wie de Formule 1-games van het afgelopen decennium gemist heeft en de handen niet graag vies maakt aan virtueel rallyrijden, zal allicht Race Driver: Grid nog wel kennen. Met de nadruk op actie, toegankelijk rijgedrag en de mogelijkheid om terug te spoelen na een stuurfoutje of botsing, blies die game in 2008 nieuw leven in de arcadekant van het spectrum der racegenres.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Maar ondanks –drie opvolgers wist de reeks die koppositie niet echt te consolideren. Grid 2 miste een boel mogelijkheden ten opzichte van het origineel. Grid Autosport verscheen zeer slecht getimed alleen op oude spelcomputers na een halfjaar sinds de release van de nieuwe generatie. En de editie uit 2019 (simpelweg Grid genoemd) was achterhaald en irritant om te spelen, vooral door hypergevoelig rijgedrag op kerbstones in de bochten. Jammer, want menig (casual) autoliefhebber had vast wel weer zin in racen met een hoog popcorngehalte.

Fouten herstellen

Met Grid Legends wil Codemasters dan ook een hoop goedmaken. In een presentatie aan de media benadrukt de hoofdontwikkelaar zelfs dat fouten uit eerdere delen zijn hersteld, inclusief het irritant overgevoelige rijgedrag van twee jaar geleden. Ook de omissie van diverse speltypes wordt goedgemaakt. Naast rechttoe rechtaan races zijn er ook (vaak chaotische) variaties met onder meer elektrische bolides en meerdere autoklassen in dezelfde wedstrijd, evenals de terugkeer van het vroeger geliefde drift-discipline.

©GMRimport

Datzelfde geldt voor circuits. Het gros van de bekende locaties uit eerdere delen zit ook in Grid Legends, variërend van Japanse fantasiebanen tot de Red Bull Ring. Nieuwe banen zijn er amper, al worden we wel verblijd met verschillende (hetzij niet dynamische) weersomstandigheden en avondraces. Nog bonter is de mix van raceauto’s, die uiteenloopt van allerlei GT-racers tot racetrucks en van klassieke én hypermoderne prototypes tot (oude) Formule 1-auto’s.

De game husselt al die elementen door elkaar in een carrière bestaand uit 250 (!) events. Wie van meer narratief houdt, kan ook terecht bij Driven To Glory, een acht tot tien uur durend racedrama dat Codemasters zelf vergelijkt met Netflix’ serie Drive To Survive. Over popcorn gesproken.

Fouten uit eerdere delen zouden zijn hersteld, inclusief het irritant overgevoelige rijgedrag van twee jaar geleden.

-

Controle verliezen

Hoewel we daar nog niet van kunnen proeven in de preview-build, geldt dat wel voor een handvol samengestelde én naar eigen smaak in te stellen events. Daarin valt vooral op dat het rijgedrag ook in de nieuwste Grid aan de losse kant is: je krijgt net voldoende audiovisuele en haptische feedback om met zelfverzekerdheid goed gas te geven, maar geregeld voelt het tevens alsof je elk moment de controle kunt verliezen. Dat gebeurt ook daadwerkelijk bij een tikje van een overijverige AI-tegenstander (maximaal 21 in dezelfde race). Hoe dat eraan toegaat als je tegen andere mensen racet, moet nog blijken. Codemasters belooft in elk geval cross-platform multiplayer waarmee je op elk moment een andere auto in iemands race onder je hoede kunt nemen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

In elk geval staat Grid Legends, net als de allereerste editie, garant voor een boel actie en sensatie. Circuits worden consequent vergezeld door volgepakte tribunes, vuurwerk (zelfs als je in je eentje tijdritten afwerkt), dramatisch commentaar en dito muziek. Met elektrische raceauto’s kun je aanspraak maken op boosts en in races met trucks zijn er zelfs ramps op de baan te vinden. Nog niet gek genoeg? Houd ook rekening met AI-tegenstanders die plots crashen, zelfs op de meest onlogische plekken. Of het feit dat rubber-banding net iets te opvallend wordt wanneer ze je uitgerekend in de laatste bochten bijna weten in te halen. Wat dat betreft zit Grid Legends zowat dichter tegen een funracer als Mario Kart aan, dan de semi-sims Gran Turismo en Forza.

Toch kun je je afvragen of iedereen dat zo ziet. Codemasters misschien wel, of júist niet, getuige de geplande lanceringsdatum: precies één week voor die van Gran Turismo 7...

Grid Legends is vanaf 25 februari 2022 beschikbaar op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S en pc (via Origin en Steam).

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit
Nieuws

Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit

Een soort tabletop rpg in gamevorm

Sunderfolk, de debuutgame van Dreamhaven, het bedrijf van Blizzard-medeoprichter Mike Morhaime, verschijnt op 23 april.

Sunderfolk is een tactische game geïnspireerd door tabletop rpg's die met smartphones wordt bestuurd. De game komt echter wel op consoles en pc uit - smartphones zijn puur de controllers en de televisie dient in feite als het speelbord.

Spelers bezoeken in het spel de Sunderlands, waar ze vechten tegen monsters en allerlei dierlijke personages ontmoeten. Gevechten zijn turn-based, waarbij spelers een deck aan kaarten hebben waarmee ze kunnen aanvallen. De gevechten spelen zich af in levels op een grid bestaande uit hexagonen.

Het geheel moet daarbij als een tabletop rpg aanvoelen, maar dan toegankelijker omdat iedereen het met een smartphone of tablet via een pc of console kan spelen. Daarbij is de game wel specifiek bedoeld voor lokale co-op, in feite net zoals echte tabletop rpg's.

Tussen missies door bezoeken spelers het stadje Arden. Dit dorpje kan van upgrades voorzien worden, er kan items en uitrusting bij winkeliers gekocht worden en er kunnen vriendschappen gesloten worden met bewoners, wat weer extra beloningen oplevert.

Sunderfolk verschijnt op 23 april voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en Nintendo Switch.

Dreamhaven is het bedrijf van Mike Morhaime, een van de oprichters van Blizzard. Hij werkte 28 jaar voor het bedrijf, maar vertrok en richtte in 2020 Dreamhaven op. Dit bedrijf bestaat uit twee ontwikkelteams die los van elkaar games ontwikkelen: Moonshot en Secret Door. Laatstgenoemde werkt aan Sunderfolk. Dit team wordt geleid door Chris Sigaty, die voorheen aan Hearthstone, Starcraft 2 en Heroes of the Storm heeft gewerkt.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Destiny 2-cosmetics nu beschikbaar in Sea of Thieves
Nieuws

Destiny 2-cosmetics nu beschikbaar in Sea of Thieves

Een opvallende cross-over

Er zijn nu cosmetische items gebaseerd op Destiny 2 verkrijgbaar in Sea of Thieves.

Spelers kunnen met de Lightbearer-items hun schip en piratencrew uitrusten met items en uitrusting gebaseerd op Destiny 2. Denk bijvoorbeeld aan een outfit gebaseerd op de Drifter. In onderstaande video vallen de cosmetische items te bekijken.

Via de Pirate Emporium kunnen de items gekocht worden. De Lightbearer Big Bundle kost 4999 Ancient Coins - oftewel zo'n 40 tot 50 euro, afhankelijk van of men Game Pass heeft of niet.

De cross-over is opvallend, omdat Sea of Thieves een Microsoft-game betreft en Destiny 2-ontwikkelaar Bungie onderdeel uitmaakt van Sony. Tegelijkertijd is Sea of Thieves tegenwoordig ook verkrijgbaar op PlayStation 5.

Volgens Rare's Adam Park is de cross-over op het eerste gezicht misschien geen logische keuze, maar beide games bevatten een "crew-achtige" samenwerking. Ook de "opvallende iconografie, levendige grafische stijl en een mythische toon en schaal" van beide games zou een goede match zijn.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!