F1 22 is niet zo revolutionair als de echte sport
Nieuws

F1 22 is niet zo revolutionair als de echte sport

Al ver vóór de start van Formule 1-seizoen 2022 werd dit racejaar gekenmerkt door radicale reglementswijzigingen. Die zorgen nu voor een behoorlijk anders en bij vlagen vermakelijkere sport. De nieuwe, officiële game lijkt die filosofie bepaald niet te volgen.

Toegegeven: de officiële Formule 1-games die Codemasters sinds 2009 maakt, hebben de afgelopen vijf jaar een behoorlijk consistent niveau bereikt. Toegankelijk maar waarheidsgetrouw rijgedrag, alle rijders, teams en circuits én steeds een beetje meer content om raceliefhebbers nog meer te verwennen. Wispelturige bugs en een algemeen gebrek aan écht indrukwekkende graphics nemen we daarbij voor lief.

Je vraagt je dan ook vooral af waar deze reeks nog verder naartoe kan, zonder nóg meer de gebaande paden te volgen van de nu zieltogende Fifa-spellen - tegenwoordig allebei onder de vlag van Electronic Arts, nota bene. We mogen daarom misschien wel in onze handen knijpen dat er nog geen echte equivalent is van Fifa Ultimate Team. Of is zoiets bij uitstek wat de F1-reeks nodig zou hebben om echt 'fris' over te komen?

©GMRimport

Toeters en bellen

Zo'n soort gamechanger is in F1 22 in elk geval nergens echt te bekennen, noch in de presentatie door longtime gameregisseur Lee Mather van de Britse studio, noch in de previewversie die we daarna te spelen krijgen. Wat dan wel? Meer toeters en bellen op bestaande eigenschappen vooral. Zo is er de mogelijkheid om je carrière als teambaas bij één van de betere te stallen te beginnen, in plaats van onderaan die ladder. Of het feit dat je je avatar met serieuze vaardigheden achter het stuur nu ook een casual-outfit kunt aanmeten en zelfs diens huiskamer kunt inrichten. En, vooruit, adaptieve kunstmatige intelligentie, zodat computergestuurde tegenstanders zich aanpassen aan jouw niveau wanneer bepaalde circuits op de racekalender je toch niet zo goed liggen.

De meest opvallende aanvulling - die tevens eigenlijk geen enkele impact heeft op het daadwerkelijke racen met F1-auto's - is de mogelijkheid om ook met productieauto's van Aston Martin, Ferrari, McLaren en Mercedes de weg op te gaan. Dat hebben we helaas nog niet kunnen testen, al is het natuurlijk interessant om te zien in hoeverre 'Codies' hierbij leentjebuur heeft gespeeld bij de studio die verantwoordelijk is voor Grid. Verwacht daarnaast overigens geen opvolger voor het relatief indrukwekkende Braking Point uit de afgelopen game: voor de volgende verhalende stand neemt de studio twee jaar de tijd na F1 2021.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Veelbesproken kwaal

Je kunt natuurlijk argumenteren dat de volledig nieuwe auto's voor het échte Formule 1-seizoen 2022 al nieuws genoeg zijn voor de game. Maar tijdens onze eerste rondjes op onder meer het gloednieuwe wegcircuit van Miami en het bekende asfalt van Silverstone, konden we qua rijgedrag weinig ontdekken dat echt nieuw en revolutionair aanvoelt. F1 22 rijdt tot dusver zeker prima, maar ook erg vergelijkbaar met z'n voorgangers. De veelbesproken kwaal waarbij bepaalde auto's bij hoge snelheden op het asfalt stuiteren, het zogenoemde 'porpoising', is in elk geval niet nagebootst. En tot milde ergernis ogen de auto's van alle teams in de previewversie nog allemaal hetzelfde, zoals het showmodel dat F1 vorig jaar nog onthulde ter referentie, maar dan in de kleuren van elk team. We gaan er uiteraard vanuit dat dit voor de release van de game zeker opgelost is.

Verder is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat F1 22 heel gekke dingen gaat doen. Dat is op zich prima, maar op één of andere manier voelt de basis van de afgelopen edities toch wat sleets. Misschien omdat die - in ieder geval qua rijgedrag - in 2015 voor het laatst écht goed op de schop ging, voor de toen nieuwe generatie spelcomputers. Voor velen zal dat geen enkel probleem zijn, en biedt F1 22 met alle 'updates' voor het nieuwste seizoen de Formule 1-ervaring die verlangd wordt. Maar tegelijkertijd knaagt het gevoel dat het stuur weer eens volledig omgegooid mag worden - net als het reglement van de échte Formule 1.

F1 22 verschijnt op 1 juli voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S en pc.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit
Nieuws

Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit

Een soort tabletop rpg in gamevorm

Sunderfolk, de debuutgame van Dreamhaven, het bedrijf van Blizzard-medeoprichter Mike Morhaime, verschijnt op 23 april.

Sunderfolk is een tactische game geïnspireerd door tabletop rpg's die met smartphones wordt bestuurd. De game komt echter wel op consoles en pc uit - smartphones zijn puur de controllers en de televisie dient in feite als het speelbord.

Spelers bezoeken in het spel de Sunderlands, waar ze vechten tegen monsters en allerlei dierlijke personages ontmoeten. Gevechten zijn turn-based, waarbij spelers een deck aan kaarten hebben waarmee ze kunnen aanvallen. De gevechten spelen zich af in levels op een grid bestaande uit hexagonen.

Het geheel moet daarbij als een tabletop rpg aanvoelen, maar dan toegankelijker omdat iedereen het met een smartphone of tablet via een pc of console kan spelen. Daarbij is de game wel specifiek bedoeld voor lokale co-op, in feite net zoals echte tabletop rpg's.

Tussen missies door bezoeken spelers het stadje Arden. Dit dorpje kan van upgrades voorzien worden, er kan items en uitrusting bij winkeliers gekocht worden en er kunnen vriendschappen gesloten worden met bewoners, wat weer extra beloningen oplevert.

Sunderfolk verschijnt op 23 april voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en Nintendo Switch.

Dreamhaven is het bedrijf van Mike Morhaime, een van de oprichters van Blizzard. Hij werkte 28 jaar voor het bedrijf, maar vertrok en richtte in 2020 Dreamhaven op. Dit bedrijf bestaat uit twee ontwikkelteams die los van elkaar games ontwikkelen: Moonshot en Secret Door. Laatstgenoemde werkt aan Sunderfolk. Dit team wordt geleid door Chris Sigaty, die voorheen aan Hearthstone, Starcraft 2 en Heroes of the Storm heeft gewerkt.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Destiny 2-cosmetics nu beschikbaar in Sea of Thieves
Nieuws

Destiny 2-cosmetics nu beschikbaar in Sea of Thieves

Een opvallende cross-over

Er zijn nu cosmetische items gebaseerd op Destiny 2 verkrijgbaar in Sea of Thieves.

Spelers kunnen met de Lightbearer-items hun schip en piratencrew uitrusten met items en uitrusting gebaseerd op Destiny 2. Denk bijvoorbeeld aan een outfit gebaseerd op de Drifter. In onderstaande video vallen de cosmetische items te bekijken.

Via de Pirate Emporium kunnen de items gekocht worden. De Lightbearer Big Bundle kost 4999 Ancient Coins - oftewel zo'n 40 tot 50 euro, afhankelijk van of men Game Pass heeft of niet.

De cross-over is opvallend, omdat Sea of Thieves een Microsoft-game betreft en Destiny 2-ontwikkelaar Bungie onderdeel uitmaakt van Sony. Tegelijkertijd is Sea of Thieves tegenwoordig ook verkrijgbaar op PlayStation 5.

Volgens Rare's Adam Park is de cross-over op het eerste gezicht misschien geen logische keuze, maar beide games bevatten een "crew-achtige" samenwerking. Ook de "opvallende iconografie, levendige grafische stijl en een mythische toon en schaal" van beide games zou een goede match zijn.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!