De 25 beste games van 2020
Nieuws

De 25 beste games van 2020

Het is kerst! Dit helse jaar is nu toch echt bijna voorbij. Nog een paar dagen en dan is het 2021, waarin we hopelijk een flinke stap richting het ‘oude’ normaal kunnen zetten, weg van alle beperkingen. Tot die tijd kunnen we niets anders dan ons vastklampen aan de weinige dingen die nu wel kunnen. Gelukkig kwamen er dit jaar gewoon games uit en mogen die ook in een lijst samenkomen. Met gepaste trots en opluchting presenteren wij de 25 beste games van 2020. Houd afstand, was je handen stuk en ventileer je ruimtes en meningen.

Ho, ho, ho, wacht. Eerst nog even de uitleg. Met ‘wij’ bedoelen we de redactie van Gamer.nl. Onze redacteuren zijn na een volkomen beschaafd overleg tot deze lijst gekomen. Uiteraard hebben we daarbij alle recensies van het afgelopen jaar meegenomen, maar die zijn nooit leidend. Schrik dus niet als je een game in de lijst tegenkomt die hoger staat dan een ander spel met een hoger cijfer. Of schrik wel, maar wees in ieder geval gewaarschuwd.

We hebben ook nog een paar eenvoudige regels: het gaat om titels die dit jaar zijn uitgekomen. Among Us ga je dus niet tegenkomen. Verder zijn remasters uitgesloten van deelname. Remakes nemen we dan weer wel mee. Dan is het nu tijd om een halve minuut naar beneden te scrollen en meteen te kijken welke game op 1 staat. Tot zo…

Welkom terug! Hierbij presenteren we de overige games van de lijst.

25. Streets of Rage 4

Ontwikkelaar: Dotemu | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Voorheen moest je echt van de oude garde zijn wilde de naam Streets of Rage je iets zeggen. Vanaf dit jaar kan gelukkig ook een totaal nieuwe generatie kennismaken met een van de meest iconische series in het brawlergenre. Dat zijn zeg maar 2D-games waarin je iedereen grandioos in elkaar slaat. We leggen het nog maar even uit, want het brawlergenre zelf is ongeveer net zo antiek als Streets of Rage.

Streets of Rage 4 knalt dankzij de met de hand getekende en geanimeerde graphics prachtig van het scherm, onder begeleiding van opzwepende technomuziek. Nog belangrijker is dat het vechten zelf intens bevredigend voelt, waardoor het moeilijk is Streets of Rage 4 weer weg te leggen. Dit is geen spirituele reboot of remake, maar echt een waardig vervolg dat voortborduurt op het origineel. Na 26 jaar is dat een hele prestatie.

Lees de review

©GMRimport

24. Bugsnax

Ontwikkelaar: Young Horses | Platform: pc, PlayStation 5, PlayStation 4

Kinda bug and kinda snack! De oorwurm van indiepopband Kero Kero Bonito stuitert al sinds de onthulling in juni door ons collectieve hoofd. Het lied haalde de Top 2000 helaas nét niet, maar de game zelf staat wel in de Top 25 – en dat is natuurlijk een veel prestigieuzere erkenning!

Bugsnax is een tamelijk krankzinnige game waarin je Muppet-achtige figuren moet helpen op een eiland dat verder bevolkt wordt door de titulaire bugsnax. Dat zijn een soort beestjes die dus, nou ja, een beetje insect en een beetje een snack zijn. Wandelende pannenkoeken met baconpootjes, honingbijen (als in: een bij, maar dan van honing) en pratende aardbeien; niets is te gek. En als je ze opeet, veranderen je ledematen in dat wat je net hebt verorberd. Los van alle gekkigheid is Bugsnax ook een hele humorvolle game met genoeg mysterie om tot het einde te blijven boeien. Daarna kun je altijd nog het liedje tot in den treure op Spotify afspelen.

Lees de review

©GMRimport

23. Desperados 3

Ontwikkelaar: Mimimi Games | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One

Nog zo’n verloren gewaande serie uit een uitstervend genre dat dit jaar succesvol gereanimeerd werd: Desperados, één van de vele series die THQ Nordic de afgelopen jaren opkocht. Vervolgens zette THQ Nordic Mimimi Games aan het werk, een studio die bekend is van genregenoot Shadow Tactics: Blades of the Shogun. Het blijkt een slimme werkwijze die zijn vruchten duidelijk afwerpt.

De kleurrijke cast aan westernhelden worstelt zich door prachtig ontworpen diorama’s die barsten van de mogelijkheden. Het is een onvergeeflijke game die je echt uitdaagt elke situatie zo slim mogelijk aan te pakken, maar tegelijkertijd nooit forceert om één specifiek pad te bewandelen. Bovendien weet Desperados 3 op knappe wijze alle Western-clichés waar te maken zonder clichématig aan te voelen. Een prestatie om je cowboyhoed voor af te nemen.

Lees de review

©GMRimport

22. Yakuza: Like a Dragon

Ontwikkelaar: Ryu Ga Gotoku Studio | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox Series S en X, Xbox One

Karten door de straten van Yokohama of zingen tot we schor zijn in de karaokebar; het zat er in 2020 allemaal eventjes niet in. Of toch wel? Yakuza: Like a Dragon is een knotsgek avontuur dat barst van de bijzondere activiteiten met kleurrijke personages.

Maar laat je niet misleiden door de karikaturale lolligheid, want Yakuza: Like a Dragon weet óók een sterk staaltje sociale kritiek te leveren. In de hoofdrol vinden we vooral mannen van middelbare leeftijd die hun leven totaal niet op orde hebben, en het verhaal barst van de maatschappelijke vraagstukken. Dan heeft de game ook nog eens een fijn, strategisch, turn-based vechtsysteem. Dat Like a Dragon in de tweede helft wat meer aankomt op grinden, nemen we dan ook voor lief.

Lees de review

©GMRimport

21. Paper Mario: The Origami King

Ontwikkelaar: Intelligent Systems | Platform: Nintendo Switch

Als je over Paper Mario praat, dan duurt het niet lang voor iemand The Thousand-Year Door noemt, waarschijnlijk voorafgegaan door ‘De laatste goede Paper Mario was…’. Sindsdien wordt de spelreeks niet meer onverdeeld positief ontvangen en gaan er zelfs allerlei wilde geruchten dat Shigeru Miyamoto een pesthekel heeft aan de papieren versie van zijn loodgieter. Dit jaar ging het gelukkig weer over hoe leuk de nieuwe Paper Mario is. Het is weliswaar geen volledige return to form, maar het is onmiskenbaar leuk, grappig en creatief.

Ook zonder de elementen die het een ‘volwaardige’ rpg zouden maken weet The Origami King het vechten interessant te houden. Hoogtepunten zijn de eindbazen, waarbij de nieuwe draai aan het vechten pas echt tot wasdom komt. Het ontwerp van de bazen zorgt ervoor dat je blijft glimlachen terwijl je hersenen op de achtergrond kraken. Ze zijn vrijwel allemaal gebaseerd op doodgewone kantoorartikelen, maar dan wel met een nogal dreigend aura.

Lees de review

©GMRimport

20. Assassin's Creed Valhalla

Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal | Platform: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Google Stadia

Niet iedereen zit altijd te springen om een zoveelste nieuwe Assassin’s Creed, maar de laatste jaren slaagt Ubisoft er toch steeds weer in om een hele goede game af te leveren. Dat is dit jaar niet anders: Assassin’s Creed Valhalla komt duidelijk uit hetzelfde nest als zijn voorganger Odyssey, maar weet zonder moeite weer tientallen uren te boeien.

Dat komt niet alleen door de nieuwe Viking-setting, al zorgt de uitstap naar het koude Noorwegen en regenachtige Engeland in ieder geval al meteen voor een eigen smoelwerk. Nee, Valhalla weet vooral te boeien doordat het allemaal nét wat kleinschaliger en daardoor beter behapbaar is dan Odyssey, en bovendien een aangename afwisseling kent tussen verhaal- en zijmissies. Toegegeven: er zitten wat bugs en rariteiten in, maar een wekenlange lockdown doorkomen is met Valhalla een koud kunstje.

Lees de review

©GMRimport

19. Immortals Fenyx Rising

Ontwikkelaar: Ubisoft | Platform: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One Nintendo Switch, Google Stadia

The Legend of Zelda: Breath of the Wild zette in 2017 de nieuwe standaard voor openwereldgames. Toch is er sindsdien maar weinig veranderd aan de opzet van andere spellen binnen het genre en dat vinden we een gemiste kans. Met Immortals Fenyx Rising doet Ubisoft gelukkig wel een poging om wat innovaties van Breath of the Wild te ‘vertalen’. Dat werpt ook gelijk zijn vruchten af. Het voelt als een nog speelsere versie van Assassin’s Creed Odyssey, maar dan wel een stuk compacter. Daardoor loop je minder hard tegen de repetitieve keerzijde van de welbekende Ubisoft-formule aan.

Er is wel een ‘toren’ om te beklimmen om de kaart vrij te spelen, maar je kunt ook gewoon je eigen plan trekken. Zie je iets in de verte, dan kun en mag je erheen en vind je daar ongetwijfeld een interessante puzzel of op zijn minst een schatkist met spullen om je personage sterker te maken. De ontwikkelaars nemen het verhaal dat ze willen vertellen verder niet heel serieus en dat is precies wat deze game nodig heeft. Het schrijfwerk moet je liggen, maar uit alles blijkt dat ze de Griekse mythologie wel echt begrepen hebben. Bovendien levert de tekenfilmachtige stijl prachtige plaatjes op.

Lees de review

©GMRimport

18. Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Ontwikkelaar: Vicarious Visions | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One

De merknaam van Tony Hawk is de afgelopen jaren goed door het slijk gehaald, met als absolute dieptepunt Tony Hawk’s Pro Skater 5. Of was het Pro Skater HD? Of toch Shred? Afijn, aan die reeks slechte herinneringen is dit jaar godzijdank een einde gekomen. De Birdman is terug!

Met Vicarious Visions vond Activision eindelijk een ontwikkelaar die wel recht doet aan de erfenis van deze generatievormende serie. Dat is niet zo heel gek, want deze ontwikkelaar maakte aan het begin van de eeuw al uitstekende THPS-games voor de GameBoy Advance. De game voelt in alles precies zoals het origineel, waardoor je spiergeheugen van achttien jaar geleden moeiteloos kan aanspreken. Toch barst het spel van de nieuwe Park Goals en zijn trucjes uit de latere delen naadloos in de gameplay van de eerste twee games geweven. Het eindresultaat is een verrassend moderne game met de aantrekkingskracht van vroeger, toen alles nog beter was.

Lees de review

©GMRimport

17. Call of Duty: Warzone

Ontwikkelaar: Infinity Ward | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One

Battle royale is ook in 2020 hip. Toch kwam de release van Call of Duty: Warzone in maart een beetje uit de lucht vallen. Toeval of niet, een paar dagen na de release van Warzone voerden veel landen een (al dan niet intelligente) lockdown in. Warzone groeide in korte tijd uit tot de meest succesvolle Call of Duty, met inmiddels 85 miljoen spelers.

Met de bijna perfecte gunplay van Modern Warfare als basis mag het geen verrassing heten dat Warzone een schot in de roos is. Het spel wordt doorlopend voorzien van nieuwe content en updates. De game begon met de map Verdansk voor honderdvijftig spelers, gebaseerd op de Modern Warfare-campagne. Inmiddels is daar Rebirth Island voor veertig spelers, gebaseerd op Black Ops, aan toegevoegd. Voorlopig zijn we nog niet af van Warzone, want de modus is inmiddels samengesmolten met Black Ops Cold War.

©GMRimport

16. Ghost of Tsushima

Ontwikkelaar: Sucker Punch | Platform: PlayStation 4

Assassin’s Creed met Vikingen is leuk en aardig, maar een Assassin’s Creed in feodaal Japan zou misschien nóg leuker zijn geweest. Maar nu hoeft dat niet meer, want Sucker Punch was Ubisoft gewoon lekker voor met Ghost of Tsushima.

Ghost of Tsushima leent veel van Ubisofts gamereeks, maar voegt ook zoveel toe. Zo weet Sucker Punch de essentie van vechten met de katana perfect te vangen. Je voelt je machtig als je de combo’s naadloos aan elkaar rijgt, maar blijft toch altijd kwetsbaar. Ghost of Tsushima zal ons echter vooral bijblijven vanwege de schitterende vormgeving. Het eiland Tsushima is de grote ster, met de goudgele bossen, ijzig witte bergtoppen en purperen heidevelden. Onze Share-button is merkbaar gesleten tijdens het spelen van Ghost of Tsushima.

Lees de review

©GMRimport

15. Crusader Kings 3

Ontwikkelaar: Paradox | Platform: pc

Hoeveel games ken je waarbij ook de submenu’s nog submenu’s hebben? Crusader Kings 3 kun je nooit een gebrek aan diepgang verwijten. De ingebouwde encyclopedie zegt genoeg over wat voor soort spel dit is: een strategiegame met een oneindige hoeveelheid aan uitkomsten die allemaal automatisch berekend worden, maar wel degelijk een bepaalde richting op geduwd kunnen worden. Dat is wel langetermijnwerk, want een ‘potje’ kan rustig honderden uren duren en minstens zoveel in-game jaren beslaan. In die tijd maak je beslissingen op macroniveau, zoals de oorlog verklaren aan een andere heerser of deze in het geniep laten vermoorden. Tegelijkertijd moet je ook allerlei persoonlijke relaties binnen je eigen rijk onderhouden, want voor je het weet bereidt je eigen zoon een moordaanslag op jou voor.

Crusader Kings 3 is in die zin een rollenspel pur sang. Je moet al die rollen van je personages ook echt ‘goed’ spelen, want als je te veel tegen hun karakter ingaat, heeft dat op den duur gevolgen. Is jouw huiselijke koning continu op pad, dan kan het goed zijn dat dit zijn huwelijk onder druk zet. En als dat dan weer leidt tot een affaire, dan zit je binnen de weliswaar vrij lange keren met een buitenechtelijk en wraakzinnig kind dat een claim op je troon legt. Die combinatie van grote vraagstukken en klein zeer maakt van Crusader Kings 3 de ultieme verhaalvertelgenerator.

Lees de review

©GMRimport

14. Crash Bandicoot 4: It's About Time

Ontwikkelaar: Toys for Bob | Platform: PlayStation 4, Xbox One

Het werd wel eens tijd voor een nieuwe Crash Bandicoot. Na jarenlange sukkelige B-games en bijrolletjes zette Activision Crash Bandicoot enkele jaren terug opnieuw op de kaart met de uitstekende remake van de oorspronkelijke trilogie. Maar een volledig nieuwe Crash die ook nog eens heel erg goed zou zijn, daar konden we tot voor kort alleen maar van dromen.

Terwijl het eigenlijk zo simpel lijkt: zorg ervoor dat spelers supersoepel door prachtige levels kunnen springen terwijl de moeilijkheidsgraad steeds een klein beetje wordt opgeschroefd, en je hebt een Crash Bandicoot-game. Maar ja, wie beheerst die kunst van het simpel houden? Toys for Bob dus, want we durven wel te stellen dat Crash Bandicoot 4: It’s About Time de beste Crash Bandicoot-game ooit is.

Lees de review

©GMRimport

13. Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Ontwikkelaar: Insomniac Games | Platform: PlayStation 5, PlayStation 4

Spider-Man, Spider-Man, Miles Morales doet wat die andere Spider-Man ook kan. Insomniac wijkt met Miles Morales niet gek veel af van de eerste Spider-Man, maar is dat erg als je basis zo goed is?

Het vechtsysteem en de manier waarop Miles door de straten van New York swingt, is bijna identiek aan het avontuur met Peter Parker, ook al kan Miles elektriciteit als extra superkracht gebruiken. Miles’ ware superkracht is echter zijn menselijkheid. Zelden was onze vriendelijke buurtspinnenman zo erg een jongen uit de buurt. Daarnaast is Miles Morales voor PlayStation 5-bezitters bijna verplichte kost, al was het maar om ray-tracing in optima forma te ervaren.

Lees de review

©GMRimport

12. Kentucky Route Zero

Ontwikkelaar: Cardboard Computer | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Kentucky Route Zero: TV Edition markeert het einde van een bijzonder project dat zeven jaar in beslag nam. Al in 2013 verscheen de eerste episode, maar pas dit jaar konden we Kentucky Route Zero in zijn geheel ervaren. En dat maakte indruk.

Kentucky Route Zero is een point-and-click adventure, maar dan zonder puzzels. Het heeft daardoor veel weg van een interactief boek. Droomachtige beelden en verhalen volgen elkaar op in een langzame, maar eindeloze stroom aan creativiteit. Beter schrijfwerk dan dit vind je niet zo snel in games.

Lees de review

©GMRimport

11. Astro's Playroom

Ontwikkelaar: Asobi, SIE Japan Studio | Platform: PlayStation 5

Noem het een techdemo of zelfs PlayStation-propaganda, feit blijft dat Astro’s Playroom je op een onvergetelijke manier laat kennismaken met de nieuwe functies en franje van de PlayStation 5. Met name de controller schittert in aanwezigheid. Je voelt de ondergrond waarover Astro loopt letterlijk veranderen via kleine tikjes tegen je vingers. Van 3D Audio zijn we nog niet overtuigd, maar de haptische feedback in Astro’s Playroom maakte ons heel blij. We hebben nu al tastzin in wat PlayStation Studios en andere ontwikkelaars nog meer gaan doen met deze technologie.

Astro’s Playroom is bovendien een heel leuk ontworpen en geschreven game. In een paar uurtjes maak je een tijdreis door de geschiedenis van het merk PlayStation, dat toch alweer meer dan 25 jaar meegaat. Van massasuccessen als de PlayStation 2 en PSP tot obscure accessoires waarvan je het bestaan terecht alweer bent vergeten: het komt allemaal voorbij en is op inventieve wijze in de spelwereld verwerkt. Astro’s Playroom is na vr-game Astro Bot Rescue Mission al de tweede titel in deze ‘franchise’ die zich prima met de beste Mario-platformers kan meten. En dit keer kan iedereen ervan genieten, want het spel staat standaard geïnstalleerd op iedere PS5.

Lees de review

©GMRimport

10. Final Fantasy 7 Remake

Ontwikkelaar: Square Enix | Platform: PlayStation 4

Dat er ooit een remake van Final Fantasy 7 zou komen was onvermijdelijk, maar toch bleek iedereen verrast toen het spel daadwerkelijk werd aangekondigd. Toen werd duidelijk dat Final Fantasy 7 Remake geen volledige remake is van Final Fantasy 7, maar slechts van een gedeelte van die game. De rest van het spel volgt later nog. Dat de remake ondanks die opmerkelijke keuze en lange ontwikkeltijd toch zo goed is geworden, mag je een klein wonder noemen. Als je het spel gespeeld hebt, dan weet je dat de makers vooral goed weten wat het origineel zo bijzonder maakte, maar ook wat echt veranderd moest worden.

Zo zijn de vele iconische personages veel meer uitgewerkt, want je komt met al die moderne pracht en praal niet meer weg met een paar zinnetjes getypte tekst. Het script is natuurlijk grotendeels intact gehouden, maar er is nu veel meer ruimte en aandacht voor de dialogen die het plot moeten voortstuwen buiten de tussenfilmpjes om. Daarnaast is het vechtsysteem gemoderniseerd en puilt de spelwereld uit van de details. Details waarvan je zweert dat ze echt in het origineel uit 1997 zaten, maar in werkelijkheid toen slechts uit driehoeken of rechthoeken Bestonden.

Lees de review

©GMRimport

9. Spiritfarer

Ontwikkelaar: Thunder Lotus Games | Platform: pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch Google Stadia

Een managementgame waarin al je favoriete personages doodgaan; dat klinkt als falend beleid. Toch is het precies de bedoeling van Spiritfarer. Je bent als Stella een soort gids voor de zielen en moet hen naar het hiernamaals leiden, met de nadruk op moet. Zij zijn nog niet helemaal klaar om afscheid te nemen van het leven, maar wel bijna. Aan jou de taak om de laatste loodjes te leggen. Hiervoor moet je steeds hun laatste verzoekjes inwilligen en ze ondertussen voeding en onderdak bieden op je boot. Dit managementaspect komt verrassend goed uit de verf en blijft gelukkig altijd leuk genoeg om je niet te gaan vervelen.

Je hebt het sowieso graag over voor de bewoners van je boot. Je raakt in korte tijd behoorlijk aan ze gehecht, want het zijn stuk voor stuk schatten van dieren. Het is daarom oprecht moeilijk om ze los te moeten laten. Tegen de tijd dat zij er klaar voor zijn, ben jij het niet meer. Je wilt ze nog veel vaker een knuffel geven, hun favoriete eten bereiden en luisteren naar de vele verhalen over vroeger. Daarmee leert Spiritfarer je een belangrijke les over afscheid nemen. Het is ook nog eens een verdraaid goede en bijzondere combinatie van het management- en metroidvania-genre.

Lees de review

©GMRimport

8. Animal Crossing: New Horizons

Ontwikkelaar: Nintendo | Platform: Nintendo Switch

We kunnen niet om het culturele fenomeen heen dat Animal Crossing dit jaar werd. De spelreeks had altijd al fanatieke fans die honderden, zo niet duizenden uren besteedden om hun eigen dorp zo perfect mogelijk te maken, hoeveel schattige diertjes vol goede bedoelingen ze daarvoor ook weg moesten pesten. Die liefhebbers van het teruggezette uur werden bij dit deel overschaduwd door een nog veel grotere groep coronakampeerders.

Zij vonden troost en perspectief in het simpele leven van New Horizons. Waar je nog gewoon op bezoek kon bij elkaar. Waar het museum niet steeds dicht moest om moeilijk verdedigbare redenen. Waar je nog een huis kon kopen als starter. Wie had ooit gedacht dat een hypotheek afsluiten bij Tom Nook gunstig in de oren zou klinken? De werkwijze van Nintendo wat betreft online blijft helaas ondoorgrondelijk, maar alles was beter dan de realiteit van het afgelopen jaar. Animal Crossing: New Horizons maakte het verplicht dan wel vrijwillig thuisblijven een stuk draaglijker en verdient alleen al daarom een hoge notering in deze lijst.

Lees de review

©GMRimport

7. Demon's Souls

Ontwikkelaar: Bluepoint Games | Platform: PlayStation 5

Een iconische en toonaangevende game als Demon’s Souls van een remake voorzien: dat moet je maar net durven. Gelukkig weet ontwikkelaar Bluepoint Games heel goed hoe je een spel moderniseert zonder de identiteit van het origineel uit het oog te verliezen. De studio ging de mist in maar kwam terug. Ja, dat is een referentie naar het verhaal van Demon’s Souls. Dankzij deze prachtige remake maakt een nieuwe generatie kennis met deze klassieker. Het blijft een obscure game, maar er zijn gelukkig wel wat elementen versimpeld, verduidelijkt of gewoonweg verbeterd.

De kern is echter nog precies hetzelfde als meer dan tien jaar geleden. Dat Demon’s Souls na al die tijd weer relevant is komt echt niet alleen door de fantastische make-over die het spel heeft gekregen. Deze eerste soulslike heeft niet voor niets een nieuw genre voortgebracht. Het mysterie, de sfeer, het doordachte levelontwerp, de ontlading als je eindelijk die ene baas hebt verslagen: Demon’s Souls staat nog altijd als een huis en kan dankzij de grondige renovatie van Bluepoint weer tien jaar mee.

Lees de review

©GMRimport

6. Flight Simulator 2020

Ontwikkelaar: Asobo Studio, Turn 10 Studios | Platform: pc

Vliegtuigen hebben een heel sterke aantrekkingskracht, getuige de aanhoudende drukte op Schiphol. Voor de andere mensen die hun vakantie toch maar besloten uit te stellen is er Flight Simulator 2020, de ultieme openwereldgame. Het spel simuleert letterlijk de hele wereld, inclusief actueel vliegverkeer en real-time weersomstandigheden. Misschien is het een idee om rakelings langs andere vliegtuigen te vliegen en naar de passagiers te schreeuwen waarom ze in hemelsnaam nu een zonvakantie menen te moeten boeken?

Aan Flight Simulator 2020 heeft het in ieder geval niet gelegen, want het is redelijk onwerkelijk hoe werkelijk het allemaal is. Je kunt natuurlijk als argument opvoeren dat het niet ‘echt’ een game is, maar je bestuurt het als een spel en het bevat ook zonder meer spelelementen. Daarmee is de kous wat ons betreft af. Bovendien biedt de game ook veel opties om het realistischer dan wel minder realistisch te maken. Zo is het nieuwe deel zowel voor virtuele piloten met veel vlieguren als minder frequente flyers even geschikt.

Lees de review

©GMRimport

5. Spelunky 2

Ontwikkelaar: Mossmouth, Blitworks | Platform: pc, PlayStation 4

Hoe maak je een vervolg op een spel dat iedere keer dat je het opstart weer anders is? Heeft zo’n spel wel een vervolg nodig? En kan het vervolg nog wel genoeg nieuws en beters bieden dan? Het antwoord op al die vragen is Spelunky 2. Het eerste deel was al nagenoeg perfect in zijn opzet, maar deze opvolger vernieuwt de juiste dingen en houdt verder vooral hetzelfde wat hetzelfde moet blijven. Alles is immers toch weer anders in de volgende ‘run’. Spelunky 2 is wel een roguelike voor de puristen van het genre, want je begint steeds weer van vooraf aan en met lege handen zodra je ergens in de grottenstelsels sneuvelt.

Zo ging dat in de eerste Spelunky ook al, maar dit keer zijn er nog meer geheimen en alternatieve routes te ontdekken. Er is ook weer iedere dag een nieuwe opdracht om te proberen en de speelbare personages zijn veel meer divers. En er is nu online coöp, wat de herspeelbaarheid en houdbaarheid van Spelunky 2 nog groter maakt dan bij zijn voorganger.

Lees de review

©GMRimport

4. Half-Life: Alyx

Ontwikkelaar: Valve | Platform: pc

2020 was een raar, bizar, uniek, bijzonder jaar dat zijn weerga niet kent. Wat? Coronapandemie? Lockdown? Oh ja, dat was er ook. Maar het is óók het jaar waarin Valve weer eens een game uitbracht. Wie had dat ooit nog voor mogelijk gehouden?

En dan is Half-Life: Alyx ook nog eens niet zomaar een game. Het is om te beginnen een hele goede game, maar ook een hele goede vr-game. Virtual reality is in 2020 allang niks nieuws meer, maar echte killer apps zijn nog altijd bijzonder. Half-Life: Alyx daarentegen is van begin tot eind een genot om te spelen, ook al is de game niet altijd even origineel, zitten er hier en daar wat bugs in en mochten de laadtijden best wat korter. Veel belangrijker om je in te prenten is dat Half-Life: Alyx echt die volwaardige Half-Life-game is waar we zo bizar lang op hebben gewacht. Tenminste, voor de bezitters van een vr-bril dan.

Lees de review

©GMRimport

3. Ori and the Will of the Wisps

Ontwikkelaar: Moon Studios | Platform: Xbox Series X en S, Xbox One, pc, Nintendo Switch

De tweede Ori werd begin dit jaar nog getergd door allerlei technische problemen, wat het spel voor sommige mensen nagenoeg onspeelbaar maakte. Dat liet een zure nasmaak achter, maar daar merken we nu gelukkig weinig tot niks meer van. De ontwikkelaar heeft zijn uiterste best gedaan om alle kwesties zo snel mogelijk te verhelpen en sindsdien ook nog een Switch- en Xbox Series X en S-versie uitgebracht, alle twee op hun eigen manier een verbluffende technische prestatie. We kunnen daarom niet anders dan Ori and the Will of the Wisps een plek in de top drie gunnen, want het is een fantastische game en op ieder vlak een verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

De gelaagde spelwereld leeft nog meer, het vechtsysteem is behoorlijk uitgebreid en daadwerkelijk leuk dit keer, de baasgevechten zijn nog spectaculairder, de muziek is op een of andere manier ook mooier, en ga zo maar door. Dit is een vervolg waarvan je alleen maar kunt dromen, dus vergeven we die opstartproblemen met liefde. Bij gebrek aan Hollow Knight: Silksong mag Ori and the Will of the Wisps zich voorlopig de kroonprins van het metroidvaniagenre noemen.

Lees de review

©GMRimport

2. The Last of Us: Part 2

Ontwikkelaar: Naughty Dog | Platform: PlayStation 4

The Last of Us: Part 2 is zonder twijfel de meest besproken game uit deze Top 25. Dat begon al toen belangrijke plottwists vroegtijdig uitlekten en ‘het internet’ op zijn achterste poten stond – en wel even in die houding bleef staan. Gelukkig kon de meerderheid wel genieten van een van de meest bijzondere verhalen ooit in een game verteld.

Of ja, genieten? Is dat het juiste woord om te gebruiken bij The Last of Us: Part 2? Misschien is een pandemiejaar niet zo’n gelukkige timing voor een game als deze, maar hoe dan ook kwam The Last of Us: Part 2 keihard aan, met pijnlijke, emotionele scènes die diep raken. Natuurlijk staan het fenomenale acteerwerk, de prachtige omgevingen en ongekend vloeiende animaties buiten kijf en worden al dat soort zaken terecht veelvuldig geprezen. Maar uiteindelijk staan al die hoogstandjes vooral in dienst van het verhaal.

The Last of Us: Part 2 verscheurt je emotioneel en laat je verwrongen achter. Dat is iets waar je van moet houden. Sommige mensen hebben een halfjaar later nog steeds moeite om over The Last of Us te praten, anderen raken er maar niet over uitgepraat. Feit is wel dat games van deze kwaliteit én met deze impact zeer zeldzaam zijn. Voor onze gemoedsrust is dat misschien maar beter, en het levert The Last of Us: Part 2 nét geen eerste plek op in onze Top 25.

Lees de review

©GMRimport

1. Hades

Ontwikkelaar: Supergiant Games | Platform: pc, Nintendo Switch

Hades is de best spelende game van het jaar, zo valt te lezen in onze recensie van het spel. Onze waardering voor de nieuwste titel van Supergiant Games gaat overigens veel verder dan dat. Eigenlijk verdient ieder aspect van de game een prijs. De muziek, het ontwerp van de personages, de hitsige en toch wholesome dialogen. Dit is zo’n spel waarvan je de invloed twintig jaar later hopelijk nog merkt. Hades heeft het vrij ontoegankelijke roguelite-genre toegankelijk weten te maken en daarmee een nieuwe doelgroep aangeboord. Andere ontwikkelaars kunnen hier voor een zacht prijsje de vruchten van plukken, mits ze snappen wat Hades zo goed doet.

Wij raken er maar niet over uitgepraat, dus laat het ons zo kort mogelijk uitleggen. Wat een roguelite zo leuk maakt is dat je iedere zogeheten ‘run’ weer een ander spel speelt. Je hebt weliswaar dezelfde basisbewegingen en vecht waarschijnlijk tegen dezelfde vijanden in dezelfde omgevingen, maar toch voelt alles anders. De volgorde, de precieze lay-out van de levels, de voorwerpen die je vindt, en in het geval van Hades de vaardigheden die je krijgt van alle Griekse goden die je maar wat graag willen helpen. Iedere run is uniek en vormt zo in zekere zin zijn eigen verhaal en spelervaring. Dat is precies de reden waarom Spelunky 2 op 5 staat in deze lijst: heel veel mensen gaan enorm goed op die cyclus van proberen, doodgaan, leren, weer proberen en daarna ook weer doodgaan. Zelfs als je de cyclus doorbreekt en het spel ‘uitspeelt’, is er weinig reden om niet meteen weer door te gaan.

©GMRimport

Dit maakt het genre tegelijkertijd nogal ontoegankelijk, want veel mensen vinden het heel vervelend als ze hun voortgang kwijtraken en weer opnieuw moeten beginnen. Hades draait dat idee in zekere zin om en beloont spelers juist als ze doodgaan. Iedere keer dat je sterft gaat het verhaal een stukje verder, in welke richting dat dan ook mag zijn. De onderwereld van het spel wordt bevolkt door allerlei kleurrijke personages en je gaat precies evenveel van ze houden. Ok, misschien iets meer van Megaera, Dusa en Thanatos… Ze leveren ieder op hun eigen manier een bijdrage aan je motivatie om door te willen blijven spelen. Nee jij niet, Theseus…

‘Mislukt’ je ontsnappingspoging uit de hel, dan kun je weer met al die mensen praten. Dat maakt het sowieso de moeite waard, of je het symbolische einde, echte einde of echte échte einde nu hebt gehaald of niet. Sowieso geeft Hades je geleidelijk steeds meer middelen, waardoor de kans dat je de oppervlakte bereikt vanzelf groter wordt. Wil het dan nog niet vlotten? Dan is er een God-modus om je nog een extra duwtje in de rug te geven. Uiteindelijk gaat het lukken. Zo is Hades nagenoeg voor iedereen, zonder ook maar iets in te leveren op de eigenschappen waarvan zijn genregenoten het vooral moeten hebben.

Lees de review

©GMRimport

Dit waren de beste 25 games van 2020 volgens Gamer.nl! Heb je de behoefte om meer te lezen over deze fantastische titels? Lees dan ook de Favorieten van de Redactie, waarin veel games uit dit artikel op persoonlijke wijze worden besproken.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen
Nieuws

Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen

Veel fysieke games die in de VS worden verkocht, worden in Mexico geproduceerd

Het importtarief dat de Verenigde Staten op in Mexico gemaakte producten gaat leggen, kan er voor zorgen dat de prijs van games gaat stijgen - uiteindelijk mogelijk zelfs mondiaal.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven vanaf februari een handelstarief van 25 procent op producten uit Canada en Mexico te leggen die in de VS verkocht worden. Dat zou kunnen betekenen dat deze producten qua prijs gaan stijgen in dat land, om er voor te zorgen dat bedrijven deze tarieven kunnen betalen zonder in te leveren op hun verdiensten.

Mat Piscatella, de over het algemeen goed geïnformeerde executive director van gamemarketonderzoeksinstelling Circana (NPD), claimt dat deze importtarieven een negatief effect op gameprijzen kunnen hebben. Veel fysieke games die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden namelijk in Mexico samengesteld.

Dit zou dus als effect kunnen hebben dat gameprijzen omhoog gaan - zowel voor fysieke als digitale games, aangezien gamebedrijven de prijzen van digitale games mogelijk gelijk zullen willen houden met fysieke games. Om de situatie overal gelijk te houden, is het mogelijk dat uitgevers de prijzen wereldwijd verhogen. De importtarieven kunnen er volgens Piscatella ook voor zorgen dat er minder games fysiek zullen uitkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!