Cyberpunk 2077: onze ervaringen op de consoles
Nieuws

Cyberpunk 2077: onze ervaringen op de consoles

Afgelopen week verscheen Cyberpunk 2077 na lovende reviews. Kort daarna bleek echter dat de ervaring op consoles href="https://www.youtube.com/watch?v=mVWJPYKCMco" rel="noopener noreferrer" target="_blank">significant anders</a> is dan de reviews op pc doen blijken. Daarom vroegen we onze redacteuren op welk platform ze de game spelen en hoe de ervaring tot nu toe is.

Lars Cornelis (Xbox Series X)

Ik speel Cyberpunk 2077 sinds vrijdag op de Xbox Series X en ik moet zeggen dat ik toch wel onder de indruk ben hoor. Belangrijk om te weten is dat ik Cyberpunk verder niet héél fanatiek heb gevolgd en weinig gaf om ieder uitstel, dus mijn verwachtingen waren ook niet torenhoog: meestal de beste remedie tegen teleurstellingen.

Cyberpunk loopt in quality mode stabiel in 30fps en als je chroma aberration en film grain uitschakelt, oogt de game scherp zat. Dus op dat vlak heb ik geen klachten. Verder ben ik verbaasd over hoe druk het op straat is en hoe levendig de stad is, met al zijn neonborden, reclame, zwerfafval. Het geeft me echt die Blade Runner-vibe.

Technisch perfect is Cyberpunk heus niet hoor. Npc’s lopen soms door elkaar of dwars door een auto heen en juist tijdens een belangrijk moment in het verhaal stond Johnny Silverhand ineens buiten beeld. Stond ik de hele tijd tegen de knie van Keanu Reeves aan te kijken. Maar als je dat vergelijkt met de gemiddelde openwereldgame van Bethesda of Ubisoft, zijn dit soort gevallen nauwelijks verbazingwekkend.

Ik heb dan ook niet de behoefte om te wachten tot de next-gen update. Ik duik gewoon nu al vol overgave Night City in. Dat gezegd hebbende heb ik ook de vergelijkingen online gezien en geloof ik wel dat de Xbox Series X – na de pc – de beste plek is om Cyberpunk nu te spelen. Ik kan me dus goed voorstellen dat mensen die niet over een XSX beschikken besluiten te wachten. Dit is een game waar je van wíl genieten, en niet constant gefrustreerd wil raken. Wacht lekker, volgens mij is het dat meer dan waard.

©GMRimport

Erik Nusselder (PlayStation 5)

Ik ben inmiddels gestopt met spelen. Begrijp me niet verkeerd, de game draait echt prima op een PlayStation 5. En zelfs als 'ie een keer crasht, wat me twee keer is gebeurd in zo'n tien uur spelen, heb je het razendsnel weer opgestart. Maar er zitten heel veel bugs in, van personages die in onzichtbare stoelen zweven tot een emotionele scène die wordt verpest door een pistool dat plotseling opduikt.

Ik maak me eigenlijk meer zorgen over dingen die je er niet zomaar uit patcht, met name de wereld die niet als een echte stad aanvoelt. NPC's zijn niet intelligent en vertonen ontzettend dom gedrag. Geschrokken voetgangers blijven oneindig lang naast m'n iets te scheef geparkeerde auto bibberen en auto's rijden alleen hun vooraf bepaalde lijntje. Maar uiteindelijk ben ik gestopt met spelen omdat ik de game gewoon niet mooi vind nu. De stad is wel prachtig, maar van dichtbij zijn veel dingen echt lelijk, vooral personages. Ik ben een geduldig persoon en ik weet gewoon dat deze game veel beter en mooier wordt als ik een paar maandjes wacht.

©GMRimport

Martin Verschoor (PlayStation 5 en PlayStation 4)

Cyberpunk 2077 heb ik even aan de kant gelegd de afgelopen dagen. Het verhaal, de wereld en de personages grijpen me, maar ik twijfel of ik nu mijn avontuur in Night City moet voortzetten, of gewoon effe moet wachen totdat de game wat meer gladgestreken is. Op de PS5 loopt de game (op de crashes na) overigens best prima. Het is niet de mooiste game die ik ooit heb gezien, maar wat we nu tegenhoudt om door te spelen, is dat ik tijdens gesprekken meer let op de belachelijke dingen die op de achtergrond gebeuren (npc’s die voorbij komen zweven en dergelijke), dan op het gesprek dat ik aan het voeren ben met bijvoorbeeld een bodyguard. Dat is zonde, dus wacht ik waarschijnlijk even met doorspelen.

Om te kijken hoe de game loopt op de standaard PS4, heb ik de titel ook daarop geinstalleerd, en het viel me in eerste instantie nog alles mee. M’n savegame zat midden in een verhaalmissie en, ja, het is niet zo mooi, maar de framerate was te doen en werd er ook meteen weer in het verhaal getrokken. Totdat ik wat verder in de open wereld van Night City dook en inderdaad: dan zie je wel dat die game totaal niet is geoptimaliseerd voor de PS4 en in deze vorm niet uit had mogen komen.

©GMRimport

Joe van Burik (PlayStation 5)

M’n eerste meters met de PlayStation 4-versie van Cyberpunk 2077 op de PlayStation 5 verliepen ietwat ruw. Niet zozeer door technische onvolkomenheden, als wel de constatering dat ik voor deze game echt rustig moet zitten om alle visuele indrukken goed te kunnen verwerken. Na een kleine tien uur ben ik echter gewend aan de combinatie van donkere steegjes, ondergaande-zonnestralen en felle neonkleuren met een drukke (doch zeer bij de setting passende) interface. Sterker nog, het gros van die tijd spendeerde ik als virtuele toerist in Night City, me constant vergapend aan indrukwekkend ontworpen stadsdelen en willekeurige taferelen van het niveau ‘serieus uit de hand gelopen stapavond.’

In dat tijdsbestek deed zich hier slechts één harde crash voor, uitgerekend toen ik voor het eerst tijdens een hoofdmissie in Night City achter het stuur was gekropen. De incidentele clipping-bugs leken met de update van het eerste weekend na de release grotendeels verholpen en zeker na uitschakelen van film grain en chromatic aberration kan ik oprecht niet klagen over de graphics. Het idee dat de volwaardige PS5-upgrade in 2021 de boel alleen nog maar mooier zal maken, voelt voor mij als een cadeautje. Tot die tijd geniet ik al volop van de behoorlijk diverse gameplay, die tot nu toe aanvoelt als het beste van Deus Ex: Human Revolution, Grand Theft Auto V en The Witcher 3 Wild Hunt in een extra kleurrijk retrofuturistisch jasje - en dat zit wat mij betreft gegoten.

©GMRimport

Lucas May (Xbox Series X)

Na een lange twijfel heb ik toch gekozen om Cyberpunk 2077 voor Xbox Series X aan te schaffen in plaats van voor PS5. Bij de eerste opstart was het toch wel even schrikken. Visueel gezien leek het op mijn televisie behoorlijk onscherp te zijn, wat mogelijk komt door een dynamische resolutie die op de achtergrond wordt gehanteerd. Persoonlijk heb ik liever een goede framerate, dus liet ik de game toch maar op performance mode staan. Na wat onderzoek bleek dat er misschien een andere manier is om de beeldkwaliteit aan te passen. Via een artikel van Rob Zacny van Vice Gaming ontdekte ik dat deze game propvol met grafische effecten zit zoals chromatic aberration, motion blur en lens flares. Door in de instellingen het een en ander aan te passen, kan je de beeldkwaliteit zeker een boost geven, hoewel dit ook afhankelijk van je eigen smaak is.

Verder kom ik genoeg bugs tegen, maar die zijn vooralsnog niet gamebrekend geweest. Wel blijft de game soms een paar seconden hangen, wat echt gruwelijk irritant is. We moeten een beetje geduldig zijn met Cyberpunk 2077, want de technische kant is nog verre van perfect. Toch ga ik het avontuur met plezier aan, want er is genoeg om van te houden in Night City. Tijd om weer verder te spelen!

©GMRimport

Jacco Peek (Xbox Series X)

Mijn eerste twintig uur voelen heel dubbel op de Series X. Enerzijds vind ik Cyberpunk 2077 namelijk een fantastische game. Vooral het niveau van detail in binnenomgevingen is grensverleggend en het schrijfwerk van quests doet denken aan The Witcher 3 en zorgt ervoor dat de uren voorbij vliegen. Er zijn personages die ik af en toe bel om te vragen hoe het gaat, dát doet de game met me.

Maar er is ook op de Series X een hoop mis met de game. Van hilarische dingen als het verdwijnen van kleren en geslachtsdelen tot regelmatige vervelende problemen. Om de quest gaat er wel iets mis: vijanden die sterven, maar niet als zodanig worden geregistreerd, vijanden die door objecten heen lopen waardoor ik word gespot, UI-elementen die niet werken tijdens cruciale momenten en nog veel meer storende dingen.

Het is oprecht de eerste keer dan ik zulke rare bugs en glitches zie bij lancering, en de eerste keer dat het me echt uit de ervaring haalt. Wellicht komt dat door het contrast van de overtuigende wereld, maar fijn is het niet. Het is dus niet enkel kommer en kwel op de oorspronkelijke PS4 en Xbox One.

Tot slot wil ik wel even aanstippen dat de quality mode, in combinatie met het uitschakelen van de grafische opties, voor een veel 'schoner' beeld zorgt. Het nadeel is dat de game in 30 fps draait, maar wel ultrastrak en de enige manier waarop ik echt van de stad kan genieten. De perfomance-modus heeft duidelijk een lagere resolutie, is iets minder stabiel, maar is verder ook een fijne manier om Cyberpunk 2077 te spelen.

©GMRimport

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Aankomend voorjaar verschijnt de game ook op GOG. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!