Call of Duty: Vanguard brengt je naar alle fronten van de Tweede Wereldoorlog
Nieuws

Call of Duty: Vanguard brengt je naar alle fronten van de Tweede Wereldoorlog

Een jaar later dan gepland is het Sledgehammers beurt voor de volgende Call of Duty-titel. Vanguard keert zoals verwacht terug naar de Tweede Wereldoorlog en doet een poging het strijdtoneel zo compleet en persoonlijk mogelijk in beeld te brengen. Tijdens een eerste presentatie wekt dat de nodige interesse.

De afgelopen jaren waren turbulent voor de Call of Duty-franchise. Modern Warfare bleek de revolutie die de reeks nodig had, met als gevolg een behoorlijke koerswijziging voor het razend succesvolle Warzone en Call of Duty: Mobile. Dat terwijl er ook een hoop misging: Treyarch moest wegens productieproblemen inspringen voor Sledgehammer Games en kwam met het hooguit aardige Black Ops Cold War. Daarbij werd moederbedrijf Activision Blizzard recentelijk aangeklaagd wegens structurele intimidatie op de werkvloer. Sledgehammer Games-studiohoofd Aaron Halon is voorafgaand aan de presentatie voor Call of Duty: Vanguard dan ook zichtbaar gespannen en erkent na een statement namens de studio dat een gemakkelijke transitie naar de onthulling onmogelijk is.

©GMRimport

Alle fronten

Alweer vier jaar geleden werd Sledgehammer Games met open armen ontvangen toen het Call of Duty terugbracht naar de Tweede Wereldoorlog. WW2 was een veilige game, met enkele goede ideeën en een aantal controversiële vernieuwingen. Dat hoofdstuk is volgens de alsmaar uitbreidende studio gesloten; Vanguard is de eerste titel in ‘het tweede tijdperk’ van Sledgehammer en ambieert verhalen te vertellen aan alle oorlogsfronten.

Dat klinkt als een samensmelting van de oudere delen, die zich in Europa, Sovjet-Rusland, Noord-Afrika en Japan afspeelden. Toch is dat niet zozeer de insteek van de campagne van Vanguard. Soit, ‘allesbepalende slagen’ maken zeker onderdeel uit van het verhaal en vormen vast weer een groot spektakel, maar de focus van de game ligt op het ontstaan van de eerste speciale eenheden.

Spelers volgen vier verschillende geallieerde personages – ieder gebaseerd op een bekende oorlogsheld – om speciale operaties achter vijandelijke linies uit te voeren en uiteindelijk project Phoenix, de zoektocht naar een nieuwe Führer te stoppen. De context van de missies is volgens Sledgehammer Games grotendeels historisch accuraat, maar tot nu toe lijkt het verhaal ook veel weg te hebben van een Black Ops-achtig complot.

©GMRimport

Sloopkogels

Maar dan in de jaren veertig, waar speciale eenheden in plaats van met chirurgische finesse nog opereren als sloopkogels. Tijdens Operation Tonga, een missie die zich de dag voor D-Day afspeelt, vangen we een glimp op van de spanning die dat concept kan opleveren. Als de Britse parachutist Arthur Kingsley stort je ergens voor de kust van Frankrijk neer, zonder enig vuurwapen of teken van bondgenoten. Door een donker bos vol nazi’s en denderende luchtafweer baant hij zich zwetend een weg naar veiligheid.

Het is een intense missie, met brute gevechten, stiltes en vooral wanhopige vluchtpogingen wanneer de Duitsers Kingsley eenmaal op de hielen zitten. Daarbij valt ook op dat Vanguard grafisch toch weer een stap vooruit is, of in ieder geval positief opvalt ten opzichte van Black Ops: Cold War. Lichtflitsen in het duistere bos komen fotorealistisch over en met name binnenlocaties lijken dynamischer dan ooit. Tijdens een schermutseling in een Frans dorpshuisje vliegen de stukken hout, glas en porselein Arthur om de oren, alvorens hij vlucht langs een indrukwekkende brandende windmolen.

Operation Tonga is slechts één missie, dus het is nog koffiedik kijken of de campagne van Vanguard zo memorabel wordt als Sledgehammer het doet overkomen. En hoewel niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld Operation Clean House uit Modern Warfare, is de veelzijdigheid van de missie een goed voorteken.

©GMRimport

Subtiele wijzigingen

Uiteraard betreft de solomodus slechts één deel van het allesomvattende pakket dat Call of Duty: Vanguard moet worden. Zo krijgt de game een Zombies-modus die als proloog op Black Ops Cold War dienst doet en is de multiplayermodus uiteraard weer terug. Die laatste moet vooral draaien om snelle actie op kleinere maps: bij lancering zijn er twintig stuks beschikbaar, zestien maps voor 6v6-gevechten en vier voor 2v2. Met name interessant is dat de destructieve omgevingen uit de campagne ook hun weg vinden naar de multiplayer, waarbij breekbare elementen als hout en muren nieuwe wegen op de map moeten creëren. Daar kregen we off the record tijdens de presentatie meer van te zien, maar we mogen er helaas nog niets over zeggen.

Andere innovaties zitten hem in de kleine dingen. Je wapen mounten op objecten is weer terug, maar ditmaal is het ook mogelijk om langs bijvoorbeeld een muur te bewegen in plaats van op één plek te blijven. Ook wordt het mogelijk om blind te schieten over dekking, keert Gunsmith terug en krijgen spelers meer keuze in de munitie en ballistiek van wapens. Over de nieuwe modus Champion Hill mogen we ook nog weinig vertellen, behalve dat het ‘een mix van battle royale en Gunfight’ betreft.

©GMRimport

In de schaduw van Warzone

Over battle royale gesproken: Sledgehammer is zich bewust van de populariteit van Warzone en zegt nauw samen te werken met Raven Software om dit jaar een nieuwe map uit te brengen. Daarbij wordt Vanguard volledig geïntegreerd in het Warzone-ecosysteem – de wapens worden bij die van Modern Warfare en Black Ops Cold War gevoegd om één ‘meta’ te creëren. Ook wordt op dat moment een nieuw anti-cheatsysteem uitgerold dat het grootschalige probleem van de game moet aanpakken.

Dat bovenstaande praktisch het meest enthousiasmerende nieuws uit de onthulling is, zegt iets over de staat van Call of Duty. Met Vanguard is weinig mis: het lijkt een interessante campagne voor te schotelen, een aantal praktische veranderingen in de multiplayer door te voeren en verder te profiteren van systemen die in de afgelopen jaren zijn ingevoerd. Dat is waarschijnlijk genoeg om een succesvolle game neer te zetten, maar of Vanguard er bovenuit gaat springen is een tweede.

Call of Duty: Vanguard verschijnt op 5 november voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Verken de spelwereld van Assassin's Creed Shadows in nieuwe beelden
Nieuws

Verken de spelwereld van Assassin's Creed Shadows in nieuwe beelden

Game komt op 20 maart naar PS5, Xbox Series en pc

Ubisoft heeft nieuwe gameplaybeelden van Assassin's Creed Shadows gedeeld waarin de hoofdpersonages de spelwereld verkennen.

Ubisoft plaatste vorige week een blogpost waarin meer wordt verteld over het verkennen van de virtuele wereld in de game. Deze post is uitgerust met een aantal korte filmpjes. In onderstaande YouTube-video zijn al deze filmpjes verzameld en aan elkaar geplakt.

Ubisoft laat weten dat Assassin's Creed Shadows een open spelwereld met veel vrijheid hebben gecreëerd, waarin het vinden van informatie gezien kan worden als een beloning. "We willen spelers niet teveel bij de hand nemen via icoontjes of markeringen. (...) We willen dat spelers alle coole geheimen op eigen houtje ontdekken via onderzoek, hun spionnennetwerk en door het observeren van de spelwereld."

Door hoge plekken in de spelwereld te bereiken en de 'synchroniseren' worden er dan ook niet meer allerlei icoontjes aan de kaart toegevoegd. In plaats daarvan verschijnen er alleen zogeheten 'points of interest' op de kaart.

Assassin's Creed Shadows is inmiddels al een paar keer uitgesteld. Hoewel het spel eerst in november vorig jaar moest uitkomen, verschijnt het nu pas in maart. De game komt uit op PlayStation 5, Xbox Series X en S, en pc. Volgens geruchten wordt er ook een port ontwikkeld voor de Nintendo Switch 2.

Onlangs werd Assassin's Creed Shadows al uitgesteld naar 20 maart, terwijl de game eigenlijk op 14 februari uit had moeten komen. Ubisoft liet weten dat de extra tijd wordt gebruikt om feedback van fans te verwerken en een betere ervaring op de dag van release te kunnen bieden.

Assassin's Creed Shadows draait om twee personages, de Japanse shinobi Naeo en de eerder aangehaalde Yasuke. Spelers kunnen zelf bepalen met wie ze spelen en daar tijdens de game tussen wisselen. Daarbij lijkt Naeo zich vooral te richten op parkour- en stealthgameplay en Yasuke een gevreesde strijder te zijn.

In het spel doen spelers het Japan van de zestiende eeuw aan en volgen zij het verhaal van de twee hierboven genoemde personages. De game speelt zich af tijdens de Sengokuperiode, een tijd in Japan van oorlogvoering en binnenlandse crises. De spelwereld zal daarbij door de vier verschillende seizoenen heen gaat, wat invloed heeft op de omgeving en de gameplay.

Assassin's Creed Shadows komt uit op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Marvel Snap offline in de VS na TikTok-ban
Nieuws

Marvel Snap offline in de VS na TikTok-ban

Ontwikkelaar verwacht de game weer binnen 24 uur online te hebben

De mobiele game Marvel Snap is op dit moment niet speelbaar in de Verenigde Staten nadat TikTok daar offline werd gehaald.

Mensen die de game in de VS willen opstarten, krijgen een melding waarin te lezen staat dat een nieuwe wet in Amerika er voor zorgt dat Marvel Snap is verboden. De game is ook uit de App Store en Google Play Store gehaald.

In de VS is een nieuwe wet ingegaan die apps van het Chinese bedrijf ByteDance verbiedt. Daaronder valt de socialmedia-app TikTok. Inmiddels is TikTok echter weer online gekomen in de VS. "We bedanken president Trump voor de noodzakelijke helderheid en verzekering aan serviceproviders waaruit blijkt dat ze geen straf krijgen als ze TikTok aan meer dan 170 miljoen Amerikanen bieden."

Aangezien TikTok weer online is, ligt het dus in de lijn der verwachting dat Marvel Snap ook weer terugkeert. Vanochtend liet ontwikkelaar Second Dinner nog weten de game weer binnen 24 uur online te willen hebben.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!