Vier voorbeelden van waarom Ratchet & Clank: Rift Apart écht next-gen is 
Nieuws

Vier voorbeelden van waarom Ratchet & Clank: Rift Apart écht next-gen is 

Na bijna acht jaar wachten op een nieuw deel is Ratchet & Clank: Rift Apart eindelijk beschikbaar voor de PlayStation 5. Exclusief, dus helaas vissen PlayStation 4-bezitters naast het net. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel lees je vier redenen waarom Rift Apart een échte next-gen ervaring biedt. 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Sony. Lees hier wat dit betekent. 

Pixar-waardige graphics 

Het valt eigenlijk niet te ontkennen: grafisch is Rift Apart een mijlpaal. In ieder geval als het gaat een kleurrijke geanimeerde stijl, legt Ratchet & Clank: Rift Apart de lat hoger. De vele vergelijkingen met Pixar-films zijn daarom niet onterecht. 

Watch on YouTube

Dat zie je terug in allerlei facetten, zoals de personages. De modellen van de Lombaxen Ratchet en Rivet zijn dusdanig gedetailleerd dat de haartjes op hun vacht duidelijk telbaar zijn. Daarnaast maakt Insomniac goed gebruik van ray-tracing, de geavanceerde lichttechniek die lichtinval op realistische manieren simuleert en weerkaatst. De reflecties zijn bijvoorbeeld zichtbaar in plassen water, het lichaam van de robotvriend Clank en zelfs de ogen van personages. Dat in combinatie met de vele rondvliegende deeltjes maakt de vuurgevechten een indrukwekkend gebeuren.

Door de kracht van de PlayStation 5 zijn de werelden verder een stuk groter dan in voorgaande Ratchet & Clank-games. Vanzelfsprekend valt er dus ook een stuk meer te verkennen op de verschillende planeten, waarbij de PlayStation 5 talloze ruimteschepen en npc’s in beeld brengt – nog een reden waarom de game niet mogelijk zou zijn op de PlayStation 4. Al met al is Rift Apart grafisch gewoon heel geavanceerd.De Rifts en Shards  

Watch on YouTube

De Rifts en Shards  

Met downgrades zou bovenstaande nog kunnen worden geïmplementeerd op de vorige generatie consoles, maar dat geldt niet voor wellicht de belangrijkste feature van Rift Apart: de rifts. Deze portalen naar andere dimensies en locaties zijn simpelweg onmogelijk toe te passen op de oudere generatie consoles, omdat die geen gebruikmaken van een SSD. Sony’s eigen model in de PlayStation 5, dat snelheden van 5,5 GB/s behaalt, laadt bij het betreden van een rift in recordtempo nieuwe werelden in.

Er zijn drie soorten rifts te vinden in de game:

Kleine rifts: die kom je vooral tegen tijdens kleinschalige gevechten en functioneren veelal als afsnijwegen in de wereld. Met deze kleine rifts kun je bijvoorbeeld vijanden te slim afzijn tijdens gevechten of snel wegvluchten voor gevaar. Een leuk detail is dat je niet Ratchet of Rivet naar deze rifts trekt, maar dat je de wereld juist naar hen trekt. 

Watch on YouTube

De tweede soort rift is een stuk spectaculairder. Het is namelijk zo dat wanneer je een van deze portalen binnenstapt, je daadwerkelijk in een andere dimensie belandt. Sterker nog, de game laadt de andere dimensie alvast in, zodat je die al kunt zien voordat je erin stapt. Hoe dat technisch precies werkt is nog onduidelijk, laat het duidelijk zijn dat dit enkel mogelijk is dankzij de ingebouwde SSD van de PlayStation 5. 

Watch on YouTube

Dan zijn er nog de grote rifts. Die transporteren de spelers daadwerkelijk naar een compleet nieuwe wereld en situatie. In tegenstelling tot de andere rifts, weet de speler bij deze variant niet van tevoren waar hij of zij terechtkomt. Deze achtbaanritten maak je zo nu en dan mee, en gaan nooit vervelen. 

Watch on YouTube

Naast bovengenoemde rifts, zijn er ook speciale shards te vinden in sommige wereld. Die geven spelers de mogelijkheid om van dimensie te veranderen. Dat betekent dat je dezelfde omgeving op twee verschillende manieren kunt verkennen, bijvoorbeeld een planeet die in de ene dimensie nog niet aan stukken is geblazen, en de ander wel. Ook dat gebeurt - zoals hieronder te zien is - zonder laadtijden. Je geeft simpelweg een mep tegen de shard en alles om je heen verandert in een ogenblik. 

Laadtijden  

In het verlengde van de rifts en shards zijn ook de laadtijden in Ratchet & Clank: Rift. Of juist het ontbreken daaraan. Enkel bij de grote rifts zijn er slechts korte onderbrekingen van de gameplay, maar die zijn nooit langer dan een minuut. Er is in ieder geval geen sprake van laadschermen.

Tijdens het wisselen tussen Ratchet en Rivet zijn er overigens ook korte onderbrekingen, maar dan in de vorm van tussenfilmpjes. In deze korte video’s zien we de personages afreizen naar de andere dimensie. Hoewel dit technisch gezien ook laadschermen zijn, weet de game ze dusdanig goed te verstoppen dat ze eigenlijk niet merkbaar zijn. 

Watch on YouTube

Voor ieder wat wils 

Na het installeren van de day one-patch, is Ratchet & Clank: Rift Apart in drie verschillende modi speelbaar. Om te beginnen is er de Fidelity Mode. Deze modus biedt een dynamische 4K-resolutie, 30 fps en ray-tracing-effecten. Daarbij zie je bijvoorbeeld heel goed hoe de nieuwe belichtingstechniek een doodnormale vloer omtovert tot een glimmende spiegel.

De Performance RT-modus maakt de gameplay van Rift Apart nog vloeiender door de framerate te verdubbelen naar 60 fps, inclusief ray-tracing-effecten. De resolutie is in die modus wel wat lager dan 4K, maar goede upscaling-technieken compenseren dat behoorlijk. Wij raden deze modus dan ook aan, al valt er ook wat te zeggen voor de overige modi.  

Watch on YouTube

Tot slot hebben we namelijk nog de Performance-modus. In die modus verruilt de game ray-tracing-effecten voor een hogere resolutie op een framerate van 60 fps. Geef je dus minder om ray-tracing, maar wil je wel een iets scherper beeld? Dan is de Performance Mode een goede keuze.

Dat waren vier tips voor waarom Ratchet & Clank: Rift Apart enkel mogelijk zijn op de PlayStation 5. Zoek je nog een PlayStation 5? Gebruik dan onze PS5-voorraadchecker

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Assassin's Creed Shadows breidt stealth-mechanismen uit
Nieuws

Assassin's Creed Shadows breidt stealth-mechanismen uit

Game komt op 14 februari 2025 uit

Assassin's Creed Shadows bevat nieuwe stealth-mechanismen om het rondsluipen in de game nog tactischer te maken.

Ubisoft heeft de aanpassingen ten opzichte van vorige Assassin's Creed-delen in een nieuwe blogpost uiteengezet. Zo zijn er tijdens het sluipen acties in verschillende kleuren boven vijanden te zien, waarmee wordt aangegeven of vijanden in één keer uitgeschakeld kunnen worden, of er alleen schade wordt gedaan of dat vijanden helemaal niet via stealth uitgeschakeld kunnen worden.

Het loont dan ook de moeite om ervaringspunten in perks te stoppen waarmee bijvoorbeeld de schade die met sluipaanvallen wordt uitgedeeld te verhogen. Verder kan men de mogelijkheid ontgrendelen om dubbele sluipmoorden achter elkaar te plegen en bijvoorbeeld rookbommen te gebruiken.

Daarbij kan de positie waar spelers zich in bevinden ook het verschil maken: sommige vijanden kunnen bijvoorbeeld een aanval vanaf de grond overleven, maar niet vanuit de lucht. Er is ook een menuoptie om dit systeem toegankelijker te maken, waardoor alle vijanden wel met één stealthaanval gedood kunnen worden.

Een ander verschil met voorgaande games is dat spelers geen vogel tot hun beschikking hebben om het gebied om hen heen uit te kammen. In plaats daarvan hebben zowel Naoe en Yasuke - de twee hoofdpersonages van de game - een 'Observe'-mechanisme waarmee vijanden en items getagd kunnen worden. Alleen Naoe heeft ook Eagle Vision waarmee bijvoorbeeld vijanden achter muren gespot kunnen worden door het geluid dat ze maken.

Zoals gebruikelijk kunnen de hoofdpersonages bukken om minder snel gespot te worden, maar door in de schaduw te schuilen worden ze nu helemaal onzichtbaar. Het loont dus om bijvoorbeeld fakkels te doven en zo duisternis te creëren. Aangezien Naoe het kleinste hoofdpersonage in de reeks tot nu toe is, kan ze ook schuilen in krappe plekken.

Assassin's Creed Shadows had eigenlijk dit najaar moeten verschijnen, maar werd eerder dit jaar uitgesteld naar 14 februari 2025. Onlangs liet Ubisoft nog weten dat de nieuwe releasedatum haalbaar is. Overigens gaan er geruchten dat het bedrijf de komende vijf jaar elk halfjaar een nieuwe 'ervaring' binnen de reeks wil uitbrengen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Tot dertig procent korting op PlayStation Plus nu beschikbaar
Nieuws

Tot dertig procent korting op PlayStation Plus nu beschikbaar

Op Premium, Extra en Essential

Sony biedt nu tot dertig procent korting op PlayStation Plus-abonnementen aan als onderdeel van Black Friday.

Hoewel Black Friday pas over een week plaatsvindt, zijn alle PlayStation-deals nu al beschikbaar. Gebruikers kunnen daarbij korting krijgen op jaarabonnementen PlayStation Plus. Zo kost PlayStation Plus Essential 57,59 euro (20 procent korting), PlayStation Plus Extra 94,49 euro (25 procent korting) en PlayStation Plus Premium 106,39 euro.

Deze week werd bekend dat PlayStation Portal-bezitters met PlayStation Plus Premium nu selecte games kunnen streamen via de cloud. Meer dan honderdtwintig PS5-games worden ondersteund in deze bèta van cloudstreaming, waaronder Monster Hunter Rise, Spider-Man: Miles Morales, Ghost of Tsushima en Ratchet and Clank: Rift Apart. Games kunnen tot en met 1080p en 60 frames per seconde worden gestreamd, al is daar wel een internetconnectie van 13 Mbps voor nodig.

Ook zijn hardware en verschillende games in de aanbieding bij een aantal (web)winkels. Kijk hier voor ons volledige overzicht.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error