Gamestaking lijkt niet voor Grand Theft Auto 6 te gelden

Gamestaking lijkt niet voor Grand Theft Auto 6 te gelden

Acteurs behoren wel werk voor games die sinds 25 augustus 2023 in ontwikkeling zijn af te slaan

De staking onder stemacteurs voor games geldt alleen voor spellen die sinds een jaar in ontwikkeling zijn, en dus niet voor games zoals Grand Theft Auto 6 die al langer in ontwikkeling zijn.

Kotaku-redacteur Ethan Gach is in de uitgebreide beschrijving van de staking die SAG-AFTRA vandaag inluidt gedoken en is daar achter gekomen. In de regels staat dat acteurs aangesloten bij de vakbond gewoon nog werk mogen leveren voor games waarvan de ontwikkeling voor 25 augustus 2023 is begonnen. Daar valt Grand Theft Auto 6 zover bekend ook onder. Ook aankomende games als Call of Duty: Black Ops 6 en Assassin's Creed Shadows lijken buiten schot gebleven, al is het overgrote deel van stemmenwerk voor deze spellen waarschijnlijk al afgerond. Tevens vallen liveservicegames buiten schot.

Eerder vandaag liet SAG-AFTRA weten dat er in navolging van de staking onder acteurs en scriptschrijvers uit Hollywood van vorig jaar, vanaf vandaag ook een staking van stemacteurs binnen de game-industrie plaatsvindt.

Hoewel er in langdurige onderhandelingen met diverse gamebedrijven veel overeenstemming werd gevonden, waren de vakbond en gamebedrijven het niet eens over de regelgeving rondom het gebruik van AI om gamepersonages van stem te voorzien. De studio's waren bereid om acteurs toestemming te vragen wanneer hun stemmen in combinatie met AI gebruikt zouden worden en ze hiervoor te compenseren, maar dit bleek niet afdoende. De acteurs aangesloten bij SAG-AFTRA willen dat hun stemmenwerk niet misbruikt wordt. Volgens de vakbond hebben de bedrijven daar vooralsnog niet afdoende garantie voor geboden.

Het is op moment van schrijven onduidelijk hoeveel acteurs precies zullen staken, maar de bond gaf eerder aan ongeveer 2600 mensen binnen het vak te vertegenwoordigen. De staking zou er voor moeten zorgen dat al deze acteurs niet meer bij de bedrijven waarmee onderhandeld werd kunnen werken zolang de staking duurt. Dit geldt, zo blijkt nu, dus alleen voor games waarvan de ontwikkeling pas op 25 augustus 2023 of later is begonnen. Activision Blizzard, Epic Games, Electronic Arts, Insomniac Games en Warner Bros. Games vallen onder de bedrijven waarmee onderhandeld werd. Ook Blindlight, een bedrijf dat stemmen voor grote gamefranchises als Halo, Destiny en The Elder Scrolls heeft geleverd, en Formosa Interactive, dat Call of Duty-games en God of War van stemmenwerk voorzag, maakten onderdeel uit van de onderhandelingen.

View post on X
Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Gelukkig!

0

Aanbevolen voor jou