Voorspel: Gekozen familie schittert in Nier: Replicant ver. 1.22
Nieuws

Voorspel: Gekozen familie schittert in Nier: Replicant ver. 1.22

Remake Nier Replicant ver. 1.22474487139… zal voor velen de eerste keer zijn dat ze met de game in aanraking komen. Voor anderen is het een toffe manier om cultklassieker Nier Gestalt op een hele andere manier te beleven.

Keer je terug, dan valt het 'nieuwe' hoofdpersonage direct op. De oorspronkelijke game is in twee versies uitgebracht: Replicant en Gestalt, maar enkel Gestalt is in het Westen uitgekomen. In die versie is het hoofdpersonage een oudere man die voor zijn dochter zorgt. In Replicant, de versie die we nu spelen, is het hoofdpersonage een stuk jonger en vecht hij voor zijn zusje.

Naast de grote veranderingen zit er tussen de twee versies ook een klein verschil met een grote betekenis. Spelers komen de jonge Emil tegen, een knul die met zijn blik mensen en monsters in steen verandert, waardoor hij niemand echt kan aankijken. In het verloop van het verhaal ondergaat Emil een bijzondere gedaanteverandering. Hij komt er monsterachtig uit te zien met ledematen als een skelet en een brede grijns op zijn bolle gezicht die maar niet weggaat. Wel kan hij eindelijk naar zijn vrienden kijken.

Die vrienden, met name de stoere, vloekende Kainé, reageren geen seconde met afschuw. Ze omarmen wie Emil nu is en houden onvoorwaardelijk van hem, ook al zal de rest van de wereld dan niet direct doen.

Een bruid of bruidegom

In de game hebben het hoofdpersonage en Emil richting het eind van het verhaal een gesprekje over het huwelijk. In de 2010-versie van Nier stelt Emil in de Engelse vertaling dat hij ooit ook wil trouwen, maar alleen als hij een meisje kan vinden die zich niet stoort aan zijn uiterlijk.

In Nier Replicant gaat het anders. In deze versie stelt Emil namelijk dat hij jaloers is op de bruid. Als het hoofdpersonage hem geruststelt door te opperen dat Emil op een dag ook een bruid vindt, reageert Emil met onzekerheid in zijn stem: 'Huh? Oh, ja. Een… bruid." Emil zou liever in het huwelijksbootje met een bruidegom stappen.

Voordat je in de reacties duikt om te zeggen dat ik teveel lees in deze zinnen, omdat Emil mogelijk nog steeds onzeker is over zijn uiterlijk en zijn toekomst, heeft Yoko Taro, de regisseur van de game, in een interview duidelijk gemaakt dat Emil homo is.

Deels kan het verschil tussen de twee versies te maken hebben met de verandering van personages. De implicatie is dat Emil een crush heeft op het hoofdpersonage. Dat past beter als dat personage een jongere knul is, omdat Emil dat ook is, maar het zegt mogelijk ook iets over hoe tijden veranderen. Dat het benoemen van queerness in een grote release echt niet nadelig is voor de verkoopcijfers.

©GMRimport

Intersekse

Kainé heeft op haar eigen manier een lichaam dat de bekrompen mensen om haar heen afschuwelijk vinden. Ze heeft een intersekse conditie. In haar jeugd is ze daarom veel gepest. Tevens heeft Kainé een 'shade' in haar. Shades zijn de monsters waar de personages in de game tegen vechten. Net zoals Kainé eigenschappen van man en vrouw heeft, heeft ze ook de eigenschappen van mens en monster in zich.

Kainé valt onder ander door haar kledingkeuze op. Ze draagt weinig verhullende lingerie. In Grimoire Nier, een boek dat enkel in Japan is uitgegeven en de wereld van Nier verder uitdiept, wordt uitgelegd dat Kainé dit doet als reactie op de pesterijen uit haar verleden. Daardoor kiest ze kleding die haar extreem vrouwelijk eruit laten zien.

Dat voelt een beetje als een excuus, net zoals dat Quiet in Metal Gear Solid 5 zo weinig kleding aan heeft omdat ze ademt via haar huid. Iedereen kan zien dat dit geen reden, maar een excuus is om haar er zo naakt mogelijk bij te laten lopen. Bij Kainé lijkt het ook ongemakkelijk op het randje te zitten tussen seksualisering van vrouwen en een oprechte exploratie van een intersekse vrouw die haar lichaam wil presenteren zoals zij wil.

©GMRimport

Gekozen familie

Voor queer mensen voelt de angst voor de lichamen van Emil en Kainé herkenbaar, omdat hun lichamen ook anders zijn dan de norm, of omdat ze zich anders uiten dan wat er van hun gender wordt verwacht. Kainé, die een hoop geleerd heeft over haarzelf accepteren terwijl de wereld dat niet doet, leert de jonge Emil trots te zijn op wie hij is.

Het duo vormt in de game een hechte vriendschap. Terwijl de speler regelmatig dorpjes binnen stapt, moeten Emil en Kainé buiten slapen. Ze hebben dat geaccepteerd en vertellen elkaar verhalen bij het kampvuur. Het hoofdpersonage besluit al snel dat hij het niet eerlijk vindt en blijft ook buiten slapen.

Onder queer mensen komt het begrip 'gekozen familie' vaak langs. De droevige realiteit is dat veel mensen uit de lhbtq+-gemeenschap moeten leven met een familie die hun niet accepteert zoals ze zijn. Een familie waar ze niet zichzelf kunnen zijn, of erger: waar ze bang voor moeten zijn.

Gekozen familie bestaat uit vriendschappen die minstens zo hecht zijn als je eigen familie. Daar waar je wel echte steun krijgt, waar je altijd terecht kan en voor wie jij ook altijd klaar staat. Dit groepje helden uit Nier zijn een schitterend voorbeeld van gekozen familie in games: queer mensen die elkaar accepteren zoals ze zijn en elkaar sterker maken.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!