Sony zou geen statements van studio's over abortuskwestie toelaten
Sony Interactive Entertainment zou diens eigen studio's verbieden om publieke statements te maken over de abortuskwestie in de Verenigde Staten. Intern zou het bedrijf echter wel werknemers tegemoet komen.
Het in 2020 door Sony overgenomen Insomniac Games - bekend van games als Spider-Man en Ratchet & Clank - heeft een donatie van 50.000 dollar aan het Women's Reproductive Rights Assistance Project (WRRAP) gemaakt. Sony gaat als reactie hierop ditzelfde bedrag ook overmaken.
The Washington Post meldt echter dat Sony geen publiekelijke statements hierover toelaat - noch intern, noch van andere studio's die eigendom zijn van het bedrijf. Insomniac-hoofd Ted Price zou een e-mail naar werknemers van de studio hebben gestuurd waarin hij meldt dat Sony werknemers expliciet verbiedt om dat te doen. "We hebben hier hard voor gevochten en niet gewonnen." Volgens Price kan het negeren van deze regels "materiële gevolgen hebben".
Price zou in de mail ook het volgende hebben gemeld: "Wat onze vrijheid van meningsuiting betreft: we hebben veel autonomie dat vaak als vanzelfsprekend wordt gezien, maar er zijn momenten waarin we moeten erkennen dat we onderdeel zijn van een grotere organisatie. Onze mogelijkheid om te tweeten is grotendeels onbelemmerd. Maar er zijn zeldzame momenten waarbij we het niet eens met elkaar zijn (zoals deze week) en Sony Interactive Entertainment het laatste woord heeft."
Insomniac zou na het ontvangen van de e-mail van Ryan een document van bijna zestig pagina's naar PlayStation Studios-hoofd Hermen Hulst hebben gestuurd, met daarin de vraag of PlayStation-bazen, en specifiek Ryan, "werknemers die door deze kwestie direct benadeeld worden beter kunnen behandelen". The Washington Post meldt dat Sony op dit moment in samenwerking met Insomniac aan een initiatief werkt om werknemers die naar een andere staat moeten reizen voor reproductieve zorg financieel tegemoet te komen.
Vorige week kwam al naar buiten dat PlayStation-CEO Jim Ryan een e-mail naar werknemers zou hebben verstuurd waarin hij zou melden dat verschillende meningen over abortusrechten gerespecteerd moeten worden, gevolgd door meerdere alinea's over zijn katten. Het weigeren van het kiezen van een kant in combinatie met de luchtige toon over Ryans huisdieren zou hebben geleid tot woede bij werknemers.
In de Verenigde Staten komt het onderwerp abortus de laatste tijd veel in het nieuws doordat is uitgelekt dat het hooggerechtshof het recht op abortus op nationaal niveau mogelijk wil afschaffen. Daardoor zouden staten zelf mogen bepalen of abortus toegestaan is.