Gran Turismo 7 rijdt permanente schade
Nieuws

Gran Turismo 7 rijdt permanente schade

Twee weken na release verspeelde Gran Turismo 7 in één klap al zijn goodwill. De makers komen spelers nu tegemoet, maar de schade lijkt al gedaan.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Vorige week lagen de servers van Gran Turismo 7 meer dan 24 uur plat. De game is ‘always online’ (een ongelukkige term), wat wil zeggen dat je zelfs om singleplayer te spelen een internetconnectie nodig hebt.

Het gevolg was dat een van de grootste PlayStation-exclusives van het jaar twee weken na release praktisch onspeelbaar was — oké, na vijf minuten naar een laadscherm te hebben gekeken kon je uiteindelijk wel wat losse races spelen, maar de keuze was beperkt, tuning was onmogelijk en je voortgang werd niet opgeslagen.

©GMRimport

Balen

Balen natuurlijk. Erger was de radiostilte, die pas na ruim twintig uur werd doorbroken door Kazunori Yamauchi. Mister Gran Turismo schreef een verontschuldigende blogpost waarin hij de situatie uitlegde: de studio had een game-breaking bug ontdekt, waardoor de uitrol van een update werd stilgelegd om snel een volgende update in elkaar te zetten.

Nóg erger was dat wanneer de game eenmaal weer zou werken, races minder zouden opleveren. Ontwikkelaar Polyphony Digital sneed in de hoeveelheden credits die events opleveren, zogenaamd om het verzamelen van dure auto’s realistischer te maken. Of zo. Aan de redenatie was geen touw vast te knopen. Mensen trokken dan ook de logische conclusie: Gran Turismo 7 moest het verleidelijker maken om de echte portemonnee te trekken, credits te kopen en zo auto’s te scoren.

Dat is de cynische manier om ernaar te kijken, en daar is veel voor te zeggen. Was namelijk precies hetzelfde gebeurd in een game zonder microtransacties, dan was er weinig aan de hand geweest. Een langere grind? Prima, die grind is juist het leukste aan Gran Turismo. Maar dit is Gran Turismo 7, een game waar je tot twintig echte euro’s kunt neertellen om snel aan een mooie auto te komen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Niet de game die spelers kochten

Schuimbekkende gamers trokken naar Metacritic om de game te reviewbomben. Ook daar is wat voor te zeggen. De game is oprecht meer dan genoeg fun, maar ik kan me voorstellen dat consumenten zich gepiepeld voelen. Gran Turismo 7 is niet de Gran Turismo 7 die ze kochten, of de game die door recensenten is beoordeeld. Het is een spel dat plots de spelregels verandert. En als speler ben je machteloos tegenover een bedrijf dat allesbehalve uitblinkt in communicatie.

Of ja, je bent machteloos tot een whizzkid een scriptje in elkaar draait om automatisch credits te vergaren. En zoals Gamer-bezoeker ‘do365nic’ reageerde: het lijkt een kwestie van tijd voor er een markt ontstaat van mensen die hun accounts verkopen — achter de rug om van Gran Turismo en Sony, waardoor zij inkomsten mislopen.

Het stomme aan de hele fuck-up is dat andere gebreken plots beginnen op te vallen. Zo loopt ook na de update online nog verre van vlekkeloos. Zie bijvoorbeeld

Watch on YouTube

. Ik merk aan mezelf dat ik nu ook zwaarder weeg aan het feit dat de game op PlayStation 5 niet heel veel mooier is dan voorganger GT Sport, een PS4-game. En waar zijn in vredesnaam de mondiale leaderboards?

Hartstikke leuk om te zien dat ik sneller ben dan Joe van Burik, maar als ik dan toch altijd online ben, wil ik mijn prestaties kunnen meten met de rest van de wereld en niet alleen met vrienden.

©GMRimport

De leukste Gran Turismo

Uiteindelijk is het makkelijk om in een vroeger-was-alles-beter-stuip te schieten. Hadden games in het verleden microtransacties? Nope. Moest je voor Gran Turismo 2 altijd online zijn? Dat kon niet eens, al zou je het willen.

Toch is Gran Turismo 7 een ongelofelijk leuke game, de leukste in de serie, durf ik zelfs te zeggen. En hoewel de game inderdaad subtiele triggers inbouwt om extra geld uit te geven, is het niet opeens Gran Durismo — ik heb na vijftien uur spelen nog geen enkel moment de neiging gehad om de grind de weg af te snijden en naar m’n creditcard te grijpen.

Jammer genoeg zullen veel mensen het na afgelopen week niet meer zo zien. Gran Turismo 7 is beschadigd; door een tweetal twijfelachtige beslissingen (always online en microtransacties), maar meer nog door de domme communicatie eromheen.

Gelukkig ging Polyphony vrijdag alsnog geloofwaardig door het stof: spelers krijgen als goedmakertje een miljoen credits op hun account gestort — een bedrag waar je normaal al gauw urenlang voor moet spelen, de beloningen voor latere races in de game worden verdubbeld en je kunt auto’s verkopen om geld te vergaren. Het evenwicht lijkt zo hersteld, maar de pr-schade is al gedaan. Een goede les voor gamebedrijven: zet niet je business-afdeling achter het stuur.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!