God of War Ragnarök steunt me bij het verlies van mijn vader
Achtergrond

God of War Ragnarök steunt me bij het verlies van mijn vader

In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Michel met God of War Ragnarök.

Niet gevreesd: je gaat in dit artikel geen spoilers tegenkomen over het einde van de nieuwe God of War, want zo ver ben ik nog niet. Misschien vind je het kolder dat ik de game toch als mijn favoriet van het jaar bestempel, maar daar is een goede reden voor. Het is dezelfde reden waarom ik het uitspelen ervan maar blijf uitstellen. God of War Ragnarök helpt me door een van de moeilijkste periodes uit mijn leven heen.

Afleiding

Ondanks dat ik wist dat het eraan zat te komen, kwam het overlijden van mijn vader als een door Thor gecreëerde donderslag bij heldere hemel. Ik had het ‘geluk’ dat ik afscheid kon nemen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder droevig. Na het overlijden kreeg ik een stortvloed aan taken voor mijn kiezen, van vaste lasten overzetten tot het regelen van de uitvaart. Eigenlijk had ik nauwelijks tijd om stil te staan bij het feit dat ik mijn vader ben verloren.

Er was überhaupt weinig ruimte voor andere dingen. Toch pikte ik een paar dagen later God of War Ragnarök op. Ik moest toch al naar de stad om passende kleding te kopen voor tijdens de uitvaart. De ‘eerste’ God of War uit 2018 was bovendien uitstekend bevallen en ik hoopte op wat afleiding en ontspanning. 

©GMRimport

Fijne compagnon

We zijn inmiddels meer dan een maand verder en tussen al het geregel door vertoef ik elke dag een uur of twee in de virtuele wereld van God of War Rargnarök. Kratos en Atreus – vader en zoon – verkennen (meestal) zij aan zij de negen Noordse Werelden, vol met omgevingspuzzels om op te lossen en een heleboel monsters en goden om af te straffen. De game is, zeker met alle zijcontent in ogenschouw nemend, een stuk groter dan zijn voorganger. Op mijn slakkentempo doe ik dus erg lang over het spel. Wel merk ik dat het einde in zicht komt, maar daardoor vertraagt mijn speeltempo alleen maar. Ik wil nog niet dat dit avontuur ten einde komt.

Dat is niet per se omdat ik God of War Ragnarök nou zo’n onvoorstelbaar goede game vind. Natuurlijk is de productiewaarde torenhoog: de spelwereld ziet er onwaarschijnlijk mooi uit, het acteerwerk van Christopher Judge en consorten is van de bovenste plank en Kratos laat zich soepel besturen. Maar ik ervaar tegelijkertijd de eentonigheid van de gameplay-loop, de onoverzichtelijke menu’s en het vele busywork in de vorm van verzamelitems en omslachtige puzzels. Alles om spelers maar bezig te houden. Ragnarök is verre van perfect en ik durf te stellen dat er dit jaar betere games zijn uitgekomen.

©GMRimport

©GMRimport

Dat verandert verder niets aan het feit dat Ragnarök mijn game van het jaar is. Het is precies wat ik nodig heb op dit punt in mijn leven. Ik hoef niet veel na te denken bij de simplistische gevechten en puzzels en mijn ogen genieten ondertussen van de mooie vergezichten en indrukwekkende actiescènes. Soms speel ik door hele gedeeltes van het spel zonder echt na te denken over wat ik doe. Het geeft me de tijd om veel belangrijkere zaken in het leven te overpeinzen. Of ik ben juist even helemaal klaar met piekeren en laat mij meevoeren door de dolle achtbaanrit die Ragnarök ook vaak is. In beide scenario’s is deze game een fijne compagnon.

Menselijk

Bij wijlen geniet ik ook echt van de fysieke en persoonlijke reis die Kratos en Atreus samen afleggen. Ik vermoed dat ontwikkelaar Santa Monica Studio hun relatie vooral heeft gebaseerd op de ervaringen van werknemers die inmiddels ouder(s) zijn geworden. Nu heb ik geen kinderen, maar ik had wel een vader. Dat maakt de interactie tussen Kratos en Atreus ook voor mij herkenbaar.

Wanneer Atreus weer eens loopt te klagen of een ondoordachte beslissing maakt en zijn vader daar nors op reageert – zijn echte mening gedeeltelijk voor zich houdend – zie ik er mijn zestienjarige zelf in terug. Een snotaap die dacht dat hij toen al alle wijsheid van de wereld in pacht had, terwijl mijn vader wel beter wist. Soms liet hij mij m’n gang gaan en ging ik genadeloos op m’n bek, andere keren stuurde hij bij waar nodig. Alles deed hij uit onvoorwaardelijke liefde, al begreep ik dat toentertijd maar half.

©GMRimport

In Ragnarök accepteert Kratos langzaam maar zeker dat zijn zoon uitgroeit tot een eigen individu, waardoor hij zijn bezorgdheid voorzichtig los durft te laten. Dit doet me denken aan hoe mijn vader de laatste jaren steeds vriendelijker werd en zich meer openstelde. Hij vertelde mij een paar dagen voor zijn dood nog hoe trots hij was op mijn gekozen pad in het leven. Net als Kratos en Atreus gingen we elkaar steeds meer als mensen zien. Niet alleen met onze gebreken, maar juist ook met onze kwaliteiten.

Voorgoed op avontuur

Atreus is in Ragnarök bang dat hij zijn vader gaat verliezen. Ik heb geen idee of dat ook gebeurt – ik heb de game nog niet uitgespeeld, weet je nog? – maar Kratos reageert op de angst van zijn zoon met een nuchterheid die alleen voor vaders lijkt te zijn weggelegd. Alles vergaat ooit, legt hij zijn zoon uit, waaronder hijzelf. Als kind kun je daar niets tegen doen. Je kunt het alleen accepteren en je leven zo goed mogelijk proberen te leiden.

©GMRimport

Na weer een uur op avontuur te zijn geweest, zet ik de PlayStation 5 uit. Er is werk aan de winkel; het echte leven dendert onverminderd hard door. Ik denk terug aan wat Atreus tegen zijn vader zegt: “I’ll listen to your voice in my head when you’re not there to guide me.” Oftewel: “Ik luister naar je stem in mijn hoofd wanneer je er niet bent om mij te begeleiden”. Opeens besef ik me dat de stem in mijn hoofd die me adviseert bij alles wat ik doe niet van mijzelf komt, maar van mijn vader.

En God of War Ragnarök? Die blijft voorlopig nog onuitgespeeld. Zolang ik het einde niet bereik, zijn Kratos en Atreus voorgoed samen op avontuur.

God of War Ragnarök is verkrijgbaar voor PlayStation 5 en PlayStation 4. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Remaster van Onimusha 2 onthuld, details over Onimusha: Way of the Sword gedeeld
Nieuws

Remaster van Onimusha 2 onthuld, details over Onimusha: Way of the Sword gedeeld

De remaster verschijnt dit jaar, de nieuwe game in 2026

Capcom heeft aangekondigd dat er een remaster van Onimusha 2: Samurai’s Destiny in ontwikkeling is. Ook werden er meer details gegeven van de nieuwe game Onimusha: Way of the Sword.

Dat gebeurde tijdens een livestream van Capcom gisteravond. Onimusha 2: Samurai’s Destiny kwam oorspronkelijk in 2002 uit op PlayStation 2. De remaster zal in de loop van dit jaar naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Steam komen. Veel verdere details buiten onderstaande trailer zijn er nog niet.

Daarnaast werden er meer details gegeven over de vorig jaar aangekondigde nieuwe game uit de reeks, Onimusha: Way of the Sword. De producent van de game liet weten dat de game zich op drie belangrijke elementen gaat richten: boeiende personages (waaronder de nieuwe hoofdrolspeler), de setting van Kyoto en "ultieme zwaardvechtactie". Daarnaast gaf regisseut Satoru Nihei aan dat spelers in de game historische locaties in en rondom Kyoto gaan verkennen, zoals de Kiyomizu-dera-tempel.

Spelers kunnen in Onimusha: Way of the Sword zoals gezegd intense zwaardgevechten en veel bloedvergieten verwachten, terwijl men het tegen monsterlijke wezens afkomstig uit de onderwereld opneemt. Spelers kruipen in de huid van een samoerai die de Oni Gauntlet met zich meedraagt, een mythisch artefact dat hem de kracht geeft om de monsters te doden. De game verschijnt in 2026 op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc (Steam).

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Monster Hunter Wilds-trailer en info over tweede bèta uitgebracht
Nieuws

Nieuwe Monster Hunter Wilds-trailer en info over tweede bèta uitgebracht

De game verschijnt op 28 februari voor PS5, Xbox Series en pc

Capcom heeft tijdens een presentatie gisteravond een nieuwe trailer van Monster Hunter Wilds getoond. Ook is er informatie over de aankomende tweede bètaperiode van de game naar buiten gebracht.

De trailer toont voor het eerst de locatie Iceshard Cliffs, nadat fans eerder al blikken kregen op Windward Plains, Oilwell Basin en Scarlet Forest. Ook werd het nieuwe ijsmonster Hirabami getoond en keren Nerscylla en Gore Magala terug - beide monsters kwamen voor het eerst in Monster hunter 4 voor.

Verder werden er meer opties voor customisatie getoond, waaronder de mogelijkheid om het pop-up-kamp aan te passen qua layout, aanwezige meubels en tentkleuren. Guild Cards zijn daarnaast vervangen met Hunter Profile, en er werd een fotomodus getoond.

Er volgen binnenkort twee open bètaperiodes voor iedereen die daar zin in heeft op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X en S. De eerste periode is van 7 tot 10 februari en de tweede van 13 tot 16 februari. Daarin werkt cross-platform multiplayer en kunnen spelers jagen op het nieuwe monster Arkveld. Geboekte progressie in de bèta kan niet meegenomen worden naar de uiteindelijke game, maar personages en opgedane ervaring worden wel meegenomen.

Tot slot is er een benchmarktool voor de game voor pc-gamers uitgebracht op Steam om te kijken of de game gespeeld kan worden op een systeem. De systeemeisen zijn daarbij verlaagd ten opzichte van de eerder aangekondigde eisen. Op die eerdere eisen was veel kritiek vanwege de hoogte van de systeemeisen.

Monster Hunter Wilds bevat volgens Capcom meer details qua monsters en ecosystemen dan ooit tevoren. Het is daarbij voor het eerst mogelijk om een extra wapen mee te nemen op de mount tijdens een jacht. Ook kunnen met een speciale Focus-modus de zwakke plekken van monsters worden gespot. De game komt op 28 februari uit voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!