Dit heb je verder nog gemist op CES 2021
Nieuws

Dit heb je verder nog gemist op CES 2021

Volledig virtueel of niet, de Consumer Electronics Show (CES) is dit jaar nog een aardige achtbaanrit gebleken voor liefhebbers van hardware. Nieuwe processoren van Intel, AMD’s run op de notebookmarkt en mooie gaming-gadgets in legio; er is genoeg aangekondigd om de komende tijd naar uit te kijken. In deze laatste update van de techbeurs sommen we nog een aantal interessante nieuwigheden op die je misschien hebt gemist.

Corsair doet een 'Lian Li-tje' met nieuwe 5000-serie mid-towers

Gedurende de CES-week deed Corsair een nieuwe reeks mid-tower cases uit de doeken: de Corsair 5000-kasten. De serie dient als opvolger van de recente 4000-serie, met meer ruimte voor airflow.

Naast het moederbord is een uitsparing geruimd voor drie casefans of een AIO-radiator — een indeling die stevig doet denken aan Lian Li’s populaire PC-O11 kastenreeks. De plaatsing van de voeding zit in dit geval wel traditioneel aan de onderzijde van de kast, waar Lian Li die achter het moederbord verstopt.

©GMRimport

Net als de 4000-kasten beschikken deze opvolgers over het zogenaamde RapidRoute-kabelmanagement, dat met deze generatie verder doorgroeit. Rondom en achter het moederbord zijn 25 millimeter diepe uitsparingen verborgen, waardoorheen zoveel mogelijk kabels gelust kunnen worden. Optioneel kunnen daar ook tot vier SATA-schijven geplaatst worden, zodat ook die drives netjes uit het zicht (en je airflow) blijven.

De Corsair 5000-kasten zijn momenteel te bestellen in drie verschillende smaken, elk in zwart of wit. Het 5000D-standaardmodel (164,99 dollar) heeft een dichte voorzijde, waar de 5000D Airflow-uitvoering (164,99 dollar) daar extra luchtintake biedt. De 5000X RGB (204,99 dollar) wordt alvast geleverd met drie rgb-casefans en voorziet ook de voorzijde van een extra paneel aan tempered glass.

Ook Gigabyte brengt meer PCIe 4.0-ssd’s uit

MSI bleek eerder deze week de grote nieuwkomer in ssd-opslag, maar ook de nieuwe concurrentie zat niet stil. Hardwarefabrikant Gigabyte bood weerwoord met hun tweede generatie PCIe 4.0-ssd’s voor gamers: de Aorus Gen4 7000s.

De 'zevenduizend' in de naam slaat hier hoogstwaarschijnlijk op de 7000 MB/s snelheid waarover de drive moet beschikken— net zo veel als MSI’s eerste ssd moet trekken. Gigabyte’s vernieuwde Gen 4-schijf beschikt over een snellere NAND-flashcontroller (à 1200 MT/s) en DDR4-caching.

©GMRimport

Waar MSI volumes tot 4 TB belooft, komt de Aorus Gen4 7000s in enkel 1 TB of 2 TB grootte. Wel lijkt Gigabyte gebruik te maken van een dunnere heatsink, waardoor de ssd volgens de fabrikant gemakkelijk ‘in alle m.2-sloten onder videokaarten’ zou moeten passen. Zit je niet om ruimte verlegen, dan rolt Gigabyte ook nog een optioneel koelblok uit, met twee heatpipes en een aanzienlijk ‘dikker’ profiel.

Gigabyte belooft in ieder geval vijf jaar garantie op de nieuwe Aorus Gen4 7000s-ssd’s, maar over precieze prijzen of releasedata werd nog niet gesproken.

ASUS verkleint ROG Strix GeForce RTX 3060

Geheel naar verwachting onthulde Nvidia in hun

Watch on YouTube

de nieuwe GeForce RTX 3060-videokaart, het nieuwste instapmodel voor de Ampere-generatie. Voor veel partnerfabrikanten betekende dat het bestaande RTX 3060 Ti-ontwerp van een nieuwe chipset wordt voorzien, maar ASUS ziet dat anders.

De nieuwe ASUS ROG Strix GeForce RTX 3060 is, ondanks de onveranderde looks en drie ventilatoren, een dikke centimeter dunner en korter dan het voorgaande model, aldus VideoCardz.

©GMRimport

ASUS’ nieuwe videokaart komt daarmee binnen op 2,7 slots aan dikte, waar de andere Strix-modellen in deze generatie richting 2,9 slots groeiden. De krimp blijft opmerkelijk: de RTX 3060 is tegenover de RTX 3060 Ti inderdaad ‘zwakker’ in rekenkernen en geheugenbus, maar dit goedkopere model bevat 4GB aan videogeheugen meer dan zijn duurdere broertje: 12 GB tegenover 8 GB aan GDDR6.

De RTX 3060 komt ondanks het grotere volume geheugen wel met een lichter tdp van 170 Watt tegenover 200 Watt. Hierdoor is voor de RTX 3060 van ASUS ook maar één enkele 8-pins stroomconnector voldoende, terwijl de RTX 3060 Ti daar twee van nodig heeft.

ASUS houdt precieze kloksnelheden en andere details van de nieuwe kaart nog even achter de hand, alsmede de prijs van dit nieuwe budgetmodel. De GeForce RTX 3060-videokaarten moeten volgens Nvidia ergens richting eind februari officieel lanceren.

Intel NUC 11-systemen bieden desktopprestaties in miniformaat

Snoeihard gamen zal je er niet snel op doen, maar toch zet Intel door met hun vernuftige NUC-computertjes. Op CES deed de processorfabrikant officieel de Tiger Lake-varianten van de mini-pc’s uit de doeken: de nieuweIntel NUC 11-serie. Deze reeks systemen komt als kant-en-klare minicomputer, drie grotere kits om verder aan te passen en als losse printplaat om helemaal zelf uit te bouwen.

Het minuscule moederbordje draait op elfde generatie Intel-processoren, reikend van Core i3- tot en met Core i7 vPro-modellen. Elk van de systemen zou geschikt zijn voor 24/7-gebruik, de één flink wat zuiniger dan de ander.

De mainstream-reeks (codenaam Tiger Canyon) opereert bijvoorbeeld prima op maximaal 40 Watt, ten opzichte van de 150 Watt van de reeks voor enthousiastelingen (Phantom Canyon). Binnen Phantom Canyon volgt ook het eerste NUC-systeem dat geleverd wordt met een discrete gpu; de Nvidia GeForce RTX 2060-videokaart.

©GMRimport

Vanaf de Core i5-processoren zijn de NUC’s standaard uitgerust met Intel Iris Xe-graphics, al is het altijd mogelijk om een externe gpu over de Thunderbolt 4-poort van het minisysteem aan te sluiten. In het geval van de grotere form factors is het daarnaast mogelijk om een extra 2.5-inch drive aan het systeem te koppelen of om die ruimte in te wisselen voor een paneel met meer I/O.

De Intel NUC 11-systemen moeten dit kwartaal nog lanceren. Over voorgestelde prijspunten is vooralsnog niets bekend.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!