Wat heb je aan een meshnetwerk?
Wifi is een fantastische manier om alle apparaten in een huis te verbinden met het internet zonder een wirwar aan kabels. Helaas is deze techniek niet feilloos, zeker als je aangewezen bent op een enkele router. Meer toegangspunten toevoegen is een betrouwbare oplossing voor enige dekkingsproblemen van traditionele wifi, maar de benodigde bekabeling leggen is zelden een pretje. Mesh-wifi biedt hierbij uitkomst, door volledig draadloos een wifinetwerk uit te breiden.
Dit artikel is een partnerbijdrage van FRITZ!. Lees hier wat dit betekent.
Een meshnetwerk is een wifinetwerk dat bestaat uit een aantal zenders, ook wel toegangspunten genoemd, die een wifisignaal uitzenden en ontvangen. Dit doet wellicht denken aan de wifi-extenders uit de begindagen van wifi, maar moderne meshnetwerken zijn nauwelijks te vergelijken met dergelijke extenders.
In tegenstelling tot de extenders van weleer praten alle zenders in een meshnetwerk namelijk onderling met elkaar, waardoor er één groot netwerk wordt gecreëerd tussen de zenders in het netwerk. Alle apparaten die verbinding maken met dit netwerk hebben daarom altijd een zender in de buurt om verbinding mee te maken. De zenders versterken als het ware elkaars signaal, waardoor de dekking in het hele huis aanzienlijk beter is dan bij een enkele router.
©GMRimport
Perfect voor games
Het gevolg van dit fijnmazige netwerk is dat een gemiddeld woonhuis met drie zenders al gauw volledige dekking heeft. Dat is ideaal voor consoles, die niet altijd toegang hebben tot een bekabelde verbinding, of voor pc’s die op zolder of in de kelder staan. Met een degelijk meshnetwerk krijg je een betrouwbaar, snel netwerk met minimale vertraging dat bij uitstek geschikt is voor gamen, voice chat en streamen.
Apparaten die wat minder stationair zijn, zoals telefoons of handhelds, ondervinden ook voordeel van een meshnetwerk. Alle zenders in een mesh delen namelijk dezelfde netwerknaam en wachtwoord, waardoor je apparaten automatisch verbinding kunnen maken met het dichtstbijzijnde toegangspunt. Zo kan je zonder onderbrekingen muziek, films of series naar mobiele apparaten streamen.
Naast alle snelheidsvoordelen, zijn meshrouters aanzienlijk makkelijker te installeren dan conventionele routers. In tegenstelling tot normale routers hebben ze namelijk geen ethernetkabel nodig, omdat ze het signaal van het basisstation versterken. Hierdoor kunnen meshrouters overal geïnstalleerd worden waar een stopcontact is, wat ze zeer flexibel maakt qua installatiepositie.
©GMRimport
FRITZ!boxen
Een uitstekend voorbeeld van deze flexibiliteit vinden we in de FRITZ!Box 7530 AX, de nieuwste Wifi 6-router van AVM met ondersteuning voor mesh-wifi. In combinatie met andere FRITZ!-apparaten die mesh ondersteunen vormt de 7530 AX een zéér snel wifi 6-meshnetwerk met snelheden tot 1800 Mbps. Oudere apparaten, zoals consoles uit vorige generaties, kunnen nog steeds bediend worden via wifi omdat de FRITZ!Box 7530 AX ook wifi 5 en wifi 4 uitzendt, samen met de wifi 6-band.
Naast de indrukwekkende wifi-capaciteit heeft de FRITZ!Box 7530 AX vier gigabit LAN-aansluitingen en één USB-aansluiting om een printer of USB-opslagmedium te delen met het thuisnetwerk. Zo hoef je niet meer de USB-kabel van de printer erbij te pakken om iets te printen, of USB-sticks rond te spelen in de familie om films, foto’s of muziek te delen.
©GMRimport
De FRITZ!Repeater 2400 is de perfecte toevoeging voor de 7530 AX om wifidekking tot in alle hoeken en gaten van een huis te bieden. Het installeren van deze repeater is een kwestie van een stopcontact vinden en op de WPS-knop drukken van de repeater en de router: de 2400 neemt dan alle instellingen over van de basisunit zonder dat je iets hoeft in te vullen. Apparaten die geen wifi-ontvanger maar alleen een ethernetport hebben kunnen bovendien met de FRITZ!Repeater 2400 alsnog verbonden worden met zijn gigabit ethernetport.
Beide FRITZ!-apparaten beschikken uiteraard over WPA2-versleuteling, een toegankelijke gebruikersinterface via FRITZ!OS en regelmatige software-updates voor nieuwe functies en extra veiligheid.