Van Remote Play tot gamen via een dock: de verborgen functies van je Steam Deck
Gamer.nl
Nieuws

Van Remote Play tot gamen via een dock: de verborgen functies van je Steam Deck

De Steam Deck is inmiddels een half jaar oud, maar is nog altijd slecht verkrijgbaar. Voor wie er al wel een heeft weten te bemachtigen, heeft de handheld mogelijk nog de nodige geheimen; Valve heeft namelijk niet alle functies even helder uitgelegd. We zetten de belangrijkste verborgen opties op een rij, zodat je meer uit je Steam Deck kan halen.

1. Gebruik shortcuts

Net als een ‘echte’ pc, heeft de Steam Deck een reeks knoppencombinaties die verbonden zijn aan allerlei handige functies. Deze shortcuts helpen je het onderste uit de kan te halen van het systeem. Sommige van deze geheime handigheidjes zijn van algemeen nut, andere komen goed van pas tijdens het gamen zelf.

De Steam Deck kan soms vastlopen bij het opstarten van een game of tijdens het spelen. Via de knoppencominatie Steam + B heb je de optie om een game te forceren om af te sluiten. Anderzijds kun je door Steam en L1 in te drukken inzoomen op een specifiek deel van het scherm, waardoor je de kaart bijvoorbeeld beter kunt bekijken. 

©GMRimport

De volledige lijst met shortcuts:

• Steam + B (lang indrukken): Forceer afsluiten van een game

• Steam + X: Toon toetsenbord

• Steam + L1: Schakel vergrootglas in/uit

• Steam + R1: Neem een screenshot

• Steam + L2: Rechtermuisknop indrukken

• Steam + R2: Linkermuisknop indrukken

• Steam + Rechterjoystick: Joystick-muis

• Steam + Trackpad rechts: Trackpad-muis

• Steam + Trackpad rechts (klikken): Linkermuisknop indrukken

• Steam + Joystick links omhoog: Schermhelderheid verhogen

• Steam + Joystick links omlaag: Schermhelderheid verlagen

• Steam + D-pad rechts: Enter-toets

• Steam + D-pad omlaag: Tab-toets

• Steam + D-pad links: Escape-toets

2. Steam Deck-dock 

Dat de Steam Deck inspiratie heeft opgedaan bij de Nintendo Switch is aan het ontwerp af te lezen. Dat niet alleen: Valve werkt ook aan een Docking Station voor zijn handheld. Hierdoor wordt de Steam Deck, net als de Switch, een hybride console. Voor de Steam Deck hoef je alleen niet te wachten op de speciale dock van Valve, waarvoor nog geen releasedatum bekend is.

©GMRimport

Een hub met USB-C-aansluiting – die MacBooks bijvoorbeeld vaak gebruiken – werkt prima en er zijn al bedrijven die zelf een Steam Deck-dock uitbrengen. Deze besparen in de portemonnee en werken prima, al is het aannemelijk dat de officiële dock van Valve in de toekomst wat beter geoptimaliseerd zal zijn. Zo kun je games ook spelen op een monitor of tv, waarbij je zelf de beeldverhouding nog kunt aanpassen.

3. Externe hardware 

Een van de mooiste aspecten van de Steam Deck is de aanpasbaarheid van de handheld. Valve laat je redelijk vrij in wat je doet met de hardware, ook in het aansluiten van externe hardware. Zo kun je een Xbox-controller, DualSense of Nintendo Switch Pro Controller gebruiken met de handheld.

Hoe dat werkt: via de bluetoothfunctie in het instellingenmenu kun je met externe hardware verbinden, alleen staat deze wel wat verstopt. Je moet een stukje scrollen voor je bij de bluetoothsectie uitkomt. Hier kunnen controllers, maar ook muis en toetsenbord, vervolgens gekoppeld worden. 

©GMRimport

Ook in combinatie met een Steam Deck-dock is deze functie extreem handig. De handheld blijft naast de televisie staan, terwijl je het systeem aanstuurt met een controller. Meerdere controllers aansluiten is tevens een mogelijkheid, dus multiplayergames zijn dus ook een optie met de Steam Deck. 

4. Remote Play 

De Steam Deck is niet het krachtigste apparaat ter wereld. Vaak draaien games prima, zij het niet in de hoogste instellingen mogelijk – maar er zijn uitzonderingen. Bepaalde titels draaien net niet helemaal lekker, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je de game moet laten liggen.

Steam heeft een Remote Play-functie die de oplossing biedt. Als je een gaming-pc of laptop hebt waar de game op staat, kun je via de Steam Deck Remote Play gebruiken. De game draait dan vanaf het andere apparaat en wordt naar de handheld gestreamd. Uiteraard heb je hiervoor wel een goede internetverbinding nodig.

©GMRimport

5. Unknown-games  

Voordat de Steam Deck lanceerde, werd bekend dat Valve vier pijlers had om aan te duiden of games werken op de handheld. Er zijn geverifieerde games voor Steam Deck, titels die speelbaar zijn, games die niet ondersteund worden en games waarvan onbekend is of ze werken. Laatstgenoemde categorie is belangrijk.

Dat Valve niet weet of de Unknown-games, die met een vraagteken worden aangegeven, werken betekent niet automatisch dat die titels het niet doen. Sterker nog, vaak komt het voor dat deze games prima of zelfs uitstekend draaien. Unknown-games zijn titels die simpelweg nog niet door Valve getest zijn. De uitgever wil daarom nog geen oordeel vellen over die games, maar dat zegt niets over de prestaties op de handheld.

Hiermee experimenteren is dan ook de beste optie. Indiegames werken in onze ervaring veelal op de handheld, al komt soms een extra stap om de hoek kijken bij het installeren of spelen. Dat is ook het geval met de games uit met de speelbaar-stempel, waardoor je, in het geval van bijvoorbeeld Final Fantasy VI Pixel Remaster, het touchscreentoetsenbord soms moet gebruiken. De Steam Deck geeft deze optie gewoon, dus is dat geen enkel probleem.

Benieuwd geworden naar de Steam Deck? Lees in onze review hoe het apparaat ons hart heeft veroverd.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen
Gamer.nl
Nieuws

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen

De game werd vanmiddag officieel uit de doeken gedaan

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered is vandaag officieel aangekondigd middels een livestream. De game is meteen beschikbaar.

In de aankondigingsvideo praatten Bethesda's Todd Howard en Matt Carofano over de nieuwe editie van de game. In eerste instantie werden beelden van het origineel getoond, dat in 2006 op Xbox 360 en pc en in 2007 op PlayStation 3 uitkwam. Er werd gekeken naar het belang van de release van dit origineel, dat openwereld-rpg's naar een hoger niveau tilde.

Vervolgens toonde de livestream beelden van de nieuwe versie van het spel. Daarbij lag er veel nadruk op de grafische verbeteringen van de game, die mogelijk worden gemaakt door Unreal Engine 5. Door de toename van details moeten spelers zich nog meer onderdeel van de spelwereld voelen.

Gameplay is ook op de schop gegaan. Hoewel de game trouw aan het origineel blijft, zijn gameplaysystemen verbeterd. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Tijdens gevechten vliegen de vonken en bloedspetters van het gevecht af. Hoewel de game door de meesten met een eerstepersoonsperspectief wordt gespeeld, is er ook een derdepersoonsperspectief, die in deze versie beter moet werken. Dialogen klinken natuurlijker, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het spel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als "de meest complete versie van Oblivion". Alle dlc - waaronder de verhalende uitbreidingen - zitten ook bij het spel inbegrepen. De game is nu verkrijgbaar op Xbox Series-consoles, Steam en PlayStation 5, en staat ook op Game Pass. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro, inclusief de befaamde horse armor.

Er gingen al geruime tijd geruchten dat er een remake of remaster van The Elder Scrolls 4: Oblivion in ontwikkeling was. Er waren zelfs screenshots uitgelekt. Volgens die geruchten werkt Virtuos aan de remake, en dat blijkt nu ook te kloppen. De studio is ook bekend van de aankomende remake van Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie
Gamer.nl
Nieuws

Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie

Maar hij laadt wel sneller op

De batterijduur van de Nintendo Switch 2 Pro Controller is gelijk aan die van de Pro Controller van de eerste Switch, terwijl hij wel sneller oplaadt.

Dat spotte Nintendo Life op de officiële website van Nintendo. Net zoals de Pro Controller voor de eerste Switch, gaat de Pro Controller voor de Switch 2 ongeveer veertig uur mee voordat hij weer opgeladen moet worden. De Switch 2 Pro Controller doet er echter ongeveer 3,5 uur over om zich volledig op te laden, terwijl dit met de eerste Pro Controller zo'n 6 uur duurde.

We wisten al dat de Switch 2 Pro Controller diverse toevoegingen heeft. Zo zitten er aan de achterkant twee nieuwe knoppen - de GL- en GR-knoppen - en is er net als op de nieuwe Joy-Cons een C-knop aanwezig waarmee GameChat opgestart kan worden. De controller heeft ook HD Rumble 2, wat voor nog gedetailleerdere force feedback moet zorgen.

Het was al bekend dat huidige Pro Controllers en Joy-Cons ook gebruikt kunnen worden op de Switch 2. Het is alleen niet mogelijk om met de huidige controllers de Switch 2 uit slaapstand te halen. De Switch 2 - alsmede de Switch 2 Pro Controller - verschijnt op 5 juni.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!