Van Remote Play tot gamen via een dock: de verborgen functies van je Steam Deck
Nieuws

Van Remote Play tot gamen via een dock: de verborgen functies van je Steam Deck

De Steam Deck is inmiddels een half jaar oud, maar is nog altijd slecht verkrijgbaar. Voor wie er al wel een heeft weten te bemachtigen, heeft de handheld mogelijk nog de nodige geheimen; Valve heeft namelijk niet alle functies even helder uitgelegd. We zetten de belangrijkste verborgen opties op een rij, zodat je meer uit je Steam Deck kan halen.

1. Gebruik shortcuts

Net als een ‘echte’ pc, heeft de Steam Deck een reeks knoppencombinaties die verbonden zijn aan allerlei handige functies. Deze shortcuts helpen je het onderste uit de kan te halen van het systeem. Sommige van deze geheime handigheidjes zijn van algemeen nut, andere komen goed van pas tijdens het gamen zelf.

De Steam Deck kan soms vastlopen bij het opstarten van een game of tijdens het spelen. Via de knoppencominatie Steam + B heb je de optie om een game te forceren om af te sluiten. Anderzijds kun je door Steam en L1 in te drukken inzoomen op een specifiek deel van het scherm, waardoor je de kaart bijvoorbeeld beter kunt bekijken. 

©GMRimport

De volledige lijst met shortcuts:

• Steam + B (lang indrukken): Forceer afsluiten van een game

• Steam + X: Toon toetsenbord

• Steam + L1: Schakel vergrootglas in/uit

• Steam + R1: Neem een screenshot

• Steam + L2: Rechtermuisknop indrukken

• Steam + R2: Linkermuisknop indrukken

• Steam + Rechterjoystick: Joystick-muis

• Steam + Trackpad rechts: Trackpad-muis

• Steam + Trackpad rechts (klikken): Linkermuisknop indrukken

• Steam + Joystick links omhoog: Schermhelderheid verhogen

• Steam + Joystick links omlaag: Schermhelderheid verlagen

• Steam + D-pad rechts: Enter-toets

• Steam + D-pad omlaag: Tab-toets

• Steam + D-pad links: Escape-toets

2. Steam Deck-dock 

Dat de Steam Deck inspiratie heeft opgedaan bij de Nintendo Switch is aan het ontwerp af te lezen. Dat niet alleen: Valve werkt ook aan een Docking Station voor zijn handheld. Hierdoor wordt de Steam Deck, net als de Switch, een hybride console. Voor de Steam Deck hoef je alleen niet te wachten op de speciale dock van Valve, waarvoor nog geen releasedatum bekend is.

©GMRimport

Een hub met USB-C-aansluiting – die MacBooks bijvoorbeeld vaak gebruiken – werkt prima en er zijn al bedrijven die zelf een Steam Deck-dock uitbrengen. Deze besparen in de portemonnee en werken prima, al is het aannemelijk dat de officiële dock van Valve in de toekomst wat beter geoptimaliseerd zal zijn. Zo kun je games ook spelen op een monitor of tv, waarbij je zelf de beeldverhouding nog kunt aanpassen.

3. Externe hardware 

Een van de mooiste aspecten van de Steam Deck is de aanpasbaarheid van de handheld. Valve laat je redelijk vrij in wat je doet met de hardware, ook in het aansluiten van externe hardware. Zo kun je een Xbox-controller, DualSense of Nintendo Switch Pro Controller gebruiken met de handheld.

Hoe dat werkt: via de bluetoothfunctie in het instellingenmenu kun je met externe hardware verbinden, alleen staat deze wel wat verstopt. Je moet een stukje scrollen voor je bij de bluetoothsectie uitkomt. Hier kunnen controllers, maar ook muis en toetsenbord, vervolgens gekoppeld worden. 

©GMRimport

Ook in combinatie met een Steam Deck-dock is deze functie extreem handig. De handheld blijft naast de televisie staan, terwijl je het systeem aanstuurt met een controller. Meerdere controllers aansluiten is tevens een mogelijkheid, dus multiplayergames zijn dus ook een optie met de Steam Deck. 

4. Remote Play 

De Steam Deck is niet het krachtigste apparaat ter wereld. Vaak draaien games prima, zij het niet in de hoogste instellingen mogelijk – maar er zijn uitzonderingen. Bepaalde titels draaien net niet helemaal lekker, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je de game moet laten liggen.

Steam heeft een Remote Play-functie die de oplossing biedt. Als je een gaming-pc of laptop hebt waar de game op staat, kun je via de Steam Deck Remote Play gebruiken. De game draait dan vanaf het andere apparaat en wordt naar de handheld gestreamd. Uiteraard heb je hiervoor wel een goede internetverbinding nodig.

©GMRimport

5. Unknown-games  

Voordat de Steam Deck lanceerde, werd bekend dat Valve vier pijlers had om aan te duiden of games werken op de handheld. Er zijn geverifieerde games voor Steam Deck, titels die speelbaar zijn, games die niet ondersteund worden en games waarvan onbekend is of ze werken. Laatstgenoemde categorie is belangrijk.

Dat Valve niet weet of de Unknown-games, die met een vraagteken worden aangegeven, werken betekent niet automatisch dat die titels het niet doen. Sterker nog, vaak komt het voor dat deze games prima of zelfs uitstekend draaien. Unknown-games zijn titels die simpelweg nog niet door Valve getest zijn. De uitgever wil daarom nog geen oordeel vellen over die games, maar dat zegt niets over de prestaties op de handheld.

Hiermee experimenteren is dan ook de beste optie. Indiegames werken in onze ervaring veelal op de handheld, al komt soms een extra stap om de hoek kijken bij het installeren of spelen. Dat is ook het geval met de games uit met de speelbaar-stempel, waardoor je, in het geval van bijvoorbeeld Final Fantasy VI Pixel Remaster, het touchscreentoetsenbord soms moet gebruiken. De Steam Deck geeft deze optie gewoon, dus is dat geen enkel probleem.

Benieuwd geworden naar de Steam Deck? Lees in onze review hoe het apparaat ons hart heeft veroverd.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!