Tesla-boordcomputer toch niet helemaal vergelijkbaar met PS5

Tesla-boordcomputer toch niet helemaal vergelijkbaar met PS5

YouTube-techneut href="https://www.youtube.com/channel/UC31O6BEWzx4D--YPw9aJABA" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Ingineerix</a> heeft Tesla's nieuwe boordcomputer voor het eerst ontleedt. Per uitgebreide video wordt inzichtelijk dat de chipsets "van PlayStation 5-niveau" heel wat anders in elkaar steken dan verwacht.

Tesla's nieuwe boordcomputer werd geïntroduceerd met de onthulling van de nieuwe Model S Plaid-auto, afgelopen zomer. Destijds deed voorzitter Elon Musk al uitspraken over de "next-gen prestaties" van de hardware in games, aangedreven door de destijds nog ononthulde Navi 23-gpu van AMD.

Met het ontleden van Ingineerix wordt duidelijk hoe de boordcomputer op is gebouwd. Wie aanvankelijk dacht dat het om een alles-in-één apu zou gaan — zoals AMD ook afbakt voor PlayStation en Xbox — blijkt er nu naast te zitten. 

Het nieuwste Tesla-entertainmentsysteem bestaat uit een moederbordje met geïntegreerde quad-core Zen1+-chip en een losse Navi 23-gpu, met 28 compute units. Oorspronkelijk telt de Navi 23-chip maar liefst 32 compute units. In ruil voor de rekenkernen ligt de kloksnelheid van de gpu wel iets hoger: ongeveer 2,8 GHz.

De markering op de discrete gpu doet vermoeden dat het niet om een variant van AMD's RX 6600 (XT) gaat, maar eerder een aangepaste Radeon Pro W6600 — evenals een RDNA2-gpu, zij het dan meer op productiviteit gericht dan gaming.

Watch on YouTube

Qua grafische rekenkracht werd beloofd dat de Tesla-boordcomputer op het niveau van de PlayStation 5 presteert. Sony's console is goed voor circa 10,28 TFLOPS; Tesla zou in deze opstelling ook "ongeveer 10 TFLOPS" kunnen trekken, aldus Musk en AMD-voorzitter Lisa Su. 

De centrale processor wijkt daarentegen wel aanzienlijk af van de huidige hardware. Waar de PlayStation 5 en Xbox Series-consoles gebaseerd zijn op AMD's Zen 2-architectuur (7 nm), blijkt Tesla van AMD een Picasso-chip gekregen te hebben uit de Zen+-generatie (12 nm). De hoeveelheid rekenkernen en threads is daarmee ook gehalveerd ten opzichte van de huidige generatie consoles.

Tesla's Model S Plaid heeft een vanafprijs van 129.990 euro, waarbij het nieuwe infotainmentsysteem standaard inbegrepen is. De auto werd onthuld met demonstraties van Cyberpunk 2077 en The Witcher 3 op promotiemateriaal, maar deze games zijn sindsdien nog niet beschikbaar gesteld op consumentenmodellen. 

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Je kan een nieuwe Tesla plaid krijgen vanaf 105k ipv 129k. En goed onderzoek naar de details. Er is waarschijnlijk ook geen optimalisatie voor die games dus het in theorie ervan draaien zal veel voeten in de aarde hebben. Op papier misschien mogelijk maar als het al goed draaide had Musk het zeker al op zijn Twitter laten zien. Neemt niet weg dat ik een Tesla boy ben dus alles wat ook maar ruikt naar negatief is stom!!! Go Elon!! ;)

0

Aanbevolen voor jou