Spaanse politie rolt cryptoboerderij op na verdenking wietplantage

Spaanse politie rolt cryptoboerderij op na verdenking wietplantage

Een Spaanse politie-eenheid heeft nabij Sevilla een cryptoboerderij voor Bitcoin opgerold, nadat men aanvankelijk verwachtte dat op dezelfde plek een wietplantage gesitueerd was.

De cryptoboerderij in Santiponce bestond uit 21 ASIC-systemen en meerdere luxe EVGA-videokaarten, samen goed voor een maandopbrengst van ongeveer 3.500 euro. De Spaanse politie schatte de waarde van al het materiaal "boven de 44.500 euro", al lijkt de schatting vooral aan de hand van adviesprijzen te zijn gemaakt — niet de hevig toegenomen marktprijzen voor dit kaliber apparatuur.

Watch on YouTube

De lokale politie had de locatie in de smiezen nadat bleek dat er illegaal gebruik gemaakt zou worden van het stroomnetwerk, middels een externe stroomtap. De cryptoboerderij zou in totaal flink wat ampères getrokken hebben, al werd in het officiële politiebericht niet gedefinieerd hoeveel dat precies zou zijn geweest. Wel zou de elektriciteitsfraude een boete van ongeveer "2.000 euro per maand" bedragen.

In tegenstelling tot de doorsnee wietplantage was er weinig sprake van merkbare hitte ín het gebouw. De opgebouwde warmte van alle hardware werd juist efficiënt naar buiten vervoerd, door middel van zware koelapparatuur en ventilatoren bedoeld voor het industriële circuit. Over het gebrek aan penetrante geur werd niet gesproken door de Spaanse politiewoordvoerders.

Lokale experts vermoeden dat de cryptoboerderij pas in een "vroege fase" van operatie verkeerde. De apparatuur is in beslag genomen voordat er sprake zou zijn van significante winstmarges voor de illegaal aangesloten cryptoboeren. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Goed bezig gezien al de schadelijke effecten van cryptocurrency, blockchain en NFTs en al die ellende op onze jeugd!!

0
test

Maar er is toch niks illegaals aan minen? Dat aftappen is wel een overtreding, maar zon farm is toch legaal? Niet leuk voor de gamers die een kaart willen hebben, maar niet illegaal (dacht ik tenminste)

0
test

@-JK- Voor zover het artikel illegaal benoemt gaat het alleen om het aftappen. Minen van crypto is niet illegaal in NL tenminste maar misschien in spanje wel. Maar zou goed zijn als crypto verbannen zou worden naar een crypte.

0
test

@incarnatus Het is inderdaad vooral de illegale aftap van stroom waar ze de fout in gingen. Van wat ik kon vinden heeft Spanje nooit het delven van cryptovaluta illegaal benoemd. Transacties en het handelen erin zouden helemaal legitimo zijn, dat wel. Maar goed, ik ben geen Spaanse jurist. Wat betreft de videokaarten: de kans bestaat natuurlijk dat dat de 'van de vrachtwagen gevallen' RTX 30-kaarten van EVGA zijn. Misschien nemen ze de apparaten preventief in beslag, om serienummers te checken en te achterhalen hoe legitiem de hardware verkregen is?

0

Aanbevolen voor jou