Russische diefstal van videokaarten mislukt bij doorverkoop

Russische diefstal van videokaarten mislukt bij doorverkoop

Een diefstal van videokaarten in het Russische Podolsk is gisteren volledig misgelopen, nadat de verdachten de kaarten direct naar een pandjeshuis brachten.

De gestolen goederen zouden naar verluidt twintig stuks GeForce RTX 3070 Ti-videokaarten betreffen, welke direct uit het warenhuis van een Wildberries-filiaal werden geheveld. Op het Russische Mash werden bewakingsbeelden gedeeld, waarop te zien is hoe enkele mannen de dozen van de kluis naar de buitenwereld vervoeren. De beelden zijn reeds doorgeplaatst op internationale media als

Watch on YouTube

.

Oorspronkelijk zouden de criminelen zijn binnengewandeld als betalende klanten die een bestelling op kwamen halen; op de beelden lijken ze zich voor te doen als werknemers. In het trappenhuis is goed te zien hoe hun coulante uitstraling overslaat naar dat van voortvluchtige dieven, zodra de lading videokaarten uit de grotere dozen getrokken worden.

Watch on YouTube

Volgens het Russische nieuwsplatform zijn de mannen relatief vlot na de diefstal opgepakt, gezien ze de videokaarten linea recta wilden verkopen bij een lokaal pandjeshuis. Een eerste RTX 3070 Ti werd ter test aangeboden voor 60.000 roebels (circa 519 euro), terwijl voor soortgelijke kaarten in Rusland nu ongeveer 200.000 roebels (1.730 euro) gevraagd wordt.

De inkoper bij het pandjeshuis vond het aanbod van de videokaart klaarblijkelijk merkwaardig — een ogenschijnlijk nieuwe videokaart voor minder dan de adviesprijs — en heeft vervolgens de politie ingelicht. Kort daarna zouden de verdachten gearresteerd zijn, inclusief inbeslagneming van de resterende RTX 3070 Ti's.

Rusland kampt sinds enige tijd met een opmerkelijk nieuw tekort in hardware. Terwijl de mondiale industrie bijkomt van een langdurig chiptekort, worden Rusland en Wit-Rusland sinds de inval van Oekraïne geboycot door vrijwel elk tech-bedrijf, waaronder ook populaire gpu-boeren als AMD en Nvidia. De videokaarten die sinds het handelembargo nog in Russische schappen en warenhuizen liggen, nemen daardoor uitzonderlijk snel in waarde toe.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dat wordt vast geen foeigesprek +40 uur taakstraf.

0
test

Wat een types, eerst een vrij goeie heist en daarna een blunder omdat ze geen ervaring hebben.

0
test

@-JK- Ik dacht eerst ook dat ze het best prima deden, maar toen realiseerde ik me dat we ze letterlijk alles zien flikken op de bewakingsbeelden. Ook als niemand had gesnitcht, had de politie ze misschien nog kunnen vinden nadat ze vol met hun mik op video verschenen. Maar los daarvan, die kaarten ook nog eens meteen voor een bizar goedkoop prijsje proberen te lozen bij een pandjeshuis: oef.

0
test

@TomKauw Kans is dat ze er zo snel mogelijk vanaf wilde juist omdat ze gefilmd waren. Dat hoorde ook bij hun strategie, en wie weet snel uitcashen en het geld verstoppen / wegsluizen naar een bitcoinaccount ofzo.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

Aanbevolen voor jou