Review: Razer Kraken v3 Hypersense-gameheadset
Nieuws

Review: Razer Kraken v3 Hypersense-gameheadset

Nog niet zo lang geleden href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/de-razer-kraken-v3-gameheadset-review/">keken we al naar de Kraken v3-gameheadset</a>, het meest gangbare model van de nieuwe Kraken v3-lijn. Vandaag is het de beurt aan de v3 Hypersense. Deze headset beschikt eveneens over de TriForce-drivers en heeft daarnaast ook een nieuw ‘Intelligent Haptics’-systeem aan boord.

Razer Kraken v3 Hypersense                                €130,-

Verbinding:                                                                    usb-a

Compatibiliteit:                                                          Volledig compatibel met Windows-                                                                                                 pc’s, beperkt compatibel met Mac                                                                                                     en PlayStation

RGB features:                                                                Ja

Batterijduur:                                                                  n.v.t.

Dat haptics-systeem is ook direct het grootste verschil tussen de reguliere Kraken v3 en de Hypersense-versie. Het systeem zorgt ervoor dat de headset fysiek mee kan trillen met lage frequenties. Dat kon de oudere Razer Nari ook, maar in deze nieuwe Kraken heeft het systeem een behoorlijke facelift ondergaan. Daarover later meer. De headset is qua uitstraling, verbindingsmogelijkheden en extra’s grotendeels hetzelfde als de standaard v3. Wel ligt de prijs, vanwege de haptics, iets hoger: de Hypersense-versie kost 130 euro.

Bouwkwaliteit

Qua uitstraling is er vrijwel geen verschil tussen de v3 en de v3 Hypersense. De nieuwe Kraken-gameheadsets hebben een vrij stevige uitstraling en zijn ruim opgezet. Zowel de hoofdband als de oorschelpen en oorkussens zijn dik. Het memory foam op de kussens is aan de binnenkant bekleed met een zachte, synthetische stof en aan de buitenkant met een synthetische leervariant. Er is gekozen voor deze bekleding, omdat op deze manier de vibraties van het haptic systeem beter kunnen worden doorgegeven naar je hoofd.

Ook de hoofdband is dik bekleed en verbonden aan de hard plastic oorschelpen middels een metalen verstelmechaniek. De combinatie van het harde plastic, de dikke oorschelpen en het metalen mechaniek maken dat de Kraken v3 Hypersense zeer degelijk aanvoelt. Het extra gewicht dat de Hypersense met zich meedraagt ten opzichte van de standaard v3 is verwaarloosbaar en daarmee is ook de Hypersense een redelijk comfortabele headset. 

©GMRimport

 Haptics 

De v3 en de v3 Hypersense ogen vrijwel volledig identiek, op een klein knopje onderop de rechter oorschelp na. Met dit knopje kun je schakelen tussen drie verschillende intensiteitniveaus van het haptic systeem. Het haptic systeem in de Kraken-lijn is een flinke vooruitgang ten opzichte van de Nari. Dit nieuwe systeem kan namelijk niet alleen links en rechts afzonderlijk trillen, de haptics luisteren ook naar de frequenties van het lage geluid.

Dat wil zeggen dat het nieuwe systeem op verschillende snelheden kan trillen. Rijd je bijvoorbeeld in een oude diesel jeep, dan zal de headset beduidend trager vibreren dan wanneer je in een F1-auto stapt. Deze nuances in de trillingen maken dat de haptics meer dan een gimmick zijn: ze vergroten daadwerkelijk de precisie waarmee je de game waarneemt en kunnen zelfs richting meegeven.

In de praktijk levert het nieuwe haptics systeem voornamelijk heel erg veel spelplezier op. Het is natuurlijk een beetje absurdistisch, zo’n trillende headset op je hoofd, maar het voegt echt wat toe. Voornamelijk op de laagste of middelste setting kunnen de haptics je net dat beetje extra immersie meegeven en zelfs lokalisatie versterken. Zo zorgt het systeem ervoor dat bijvoorbeeld de terugslag van een sniper of een geluidseffect in een horrorgame een stuk meer tot leven komt. Dat het systeem daarnaast gevoelig is voor verschillende frequenties, maakt dat het behoorlijk dynamisch aanvoelt. Op de hoogste setting is alle subtiliteit en dynamiek echter wel verdwenen en is het min of meer alsof je een wasmachine op je hoofd zet. Zelfs dat blijkt in de praktijk leuk, maar wel wat minder ‘bruikbaar’.

Er is wel een hele grote kanttekening bij het nieuwe haptic systeem: in-game muziek. Sluip je door beschutte bebossing langzaam op een vijand af, dan geven de haptics subtiel trillingen door. Ben je zo dicht bij de vijand dat er spannende muziek begint af te spelen, dan kan alle nuance in één klap uit de haptics verdwijnen. De lage frequenties van de muziek hebben namelijk ook direct invloed op hoe heftig de headset trilt. Dat maakt dat het systeem niet in elke game lekker werkt en in sommige games alleen op selectieve momenten overtuigt. Het is dan ook even passen en meten welke intensiteitsinstelling je kiest en of je misschien zelfs de in-game muziek uit moet zetten, voordat je een overtuigende ervaring hebt.

©GMRimport

Praktisch

Net als bij de Razer v3 is de enige aansluitmogelijkheid van de Hypersense de niet loskoppelbare usb-a-kabel. Hoewel dat een iets gebruikelijkere keuze is voor headsets die zich in de prijscategorie van de v3 bevindt, is het bij v3 Hypersense met diens bijbehorende, hogere prijspunt wel een echte tekortkoming. Ook in het geval van de Hypersense is de kabel maar anderhalve meter lang: vanaf de bank gamen met de console naast de televisie is er dan ook niet bij zonder de aanschaf van een usb-verlengkabel. De usb-a-verbinding is ongetwijfeld noodzakelijk om het nieuwe haptic-systeem goed te laten werken, maar desalniettemin was een extra minijackverbinding - zelfs als met die verbinding de haptics niet werken - geen overbodige luxe geweest.

Wat bij de Hypersense, net als bij de v3, wél positief opvalt, zijn de microfoon en het eenvoudige volumewiel. Het volumewiel reageert naadloos met systeemvolume: er zijn helemaal geen vertragingen of haperingen en de microfoon klinkt op zijn beurt behoorlijk overtuigend. Hij is niet zo telefoonachtig zoals je vaak bij andere gameheadsets hoort en dankzij de dikke windkap gaat hij ook behoorlijk vergeeflijk om met medeklinkers. Voor contentmakers klinkt de microfoon nog steeds wel iets te dun. Desalniettemin is het een van de meer overtuigend klinkende headsetmicrofoons.

©GMRimport

Klank

Hoewel de v3 en de v3 Hypersense er identiek uitzien en over dezelfde drivers beschikken, is de klank toch behoorlijk verschillend. Dat lijkt een direct gevolg van het haptic systeem: de laagfrequente informatie is namelijk een stuk meer uitgesproken. Dat zit hem voornamelijk in het mid-lage frequentiegedeelte van de headset. En dat zorgt ervoor dat de Hypersense ietwat hol klinkt. Op de standaard v3 had je al het gevoel nooit echt tot de kern van de muziek door te kunnen dringen, en bij deze Hypersense is dat nog iets meer het geval.

In-game is deze klankbalans een stuk overtuigender. Het draait dan ook grotendeels om de haptics bij deze headset. Juist vanwege die extra dosis midlaag lijken de haptics wat beter bij de klank van de headset aan te sluiten: alsof het vibreren en de ietwat overdreven laagrespons naadloos in elkaar overlopen. Dat geeft niet direct een heel precies beeld, maar maakt wel een ongelofelijk immersieve weergave die simpelweg het spelplezier vergroot.

Concluderend

Het nieuwe haptics systeem in de Razer Hypersense v3 is geen onverdeeld succes, maar wanneer het werkt is het heel erg leuk. Dat is ook de kern van deze headset: heel erg leuk. Verwacht niet de meest precieze geluidsweergave of een heel multi-inzetbare headset, maar juist een zeer degelijk gebouwde gameheadset die spelplezier vergroot. Naast de haptics krijg je ook nog instelbare rgb-verlichting en prima surround sound. Dat maakt van de Kraken v3 Hypersense vooral een gameheadset voor de gamers die van gimmicks en features houden. Ben je echter op zoek naar absolute precisie in de klank, kun je beter voor een andere gameheadset kiezen.

Watch on YouTube
Goed
Conclusie

De Razer Kraken v3 Hypersense-headset heeft niet de meest precieze geluidsweergave, maar is erg degelijk gebouwd en, belangrijker nog: het hapticssysteem vergroot het spelplezier behoorlijk. Naast de haptics krijg je ook nog instelbare rgb-verlichting en prima surround sound. Dat maakt van de Kraken v3 Hypersense vooral een gameheadset voor de gamers die van gimmicks en features houden. Wanneer je echter op zoek bent naar absolute precisie in de klank, kun je beter voor een andere headset kiezen.

Plus- en minpunten
  • Leuke gimmicks voor gamers, bouwkwaliteit, microfoon, haptics
  • Alleen verbinden met niet-loskoppelbare usb-a, niet multi-inzetbaar, klank ondergeschikt aan spelbeleving

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!