Nvidia betaalt 5,5 miljoen dollar boete voor verzwegen crypto-omzet

Nvidia betaalt 5,5 miljoen dollar boete voor verzwegen crypto-omzet

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Nvidia een boete van 5,5 miljoen dollar opgelegd, nadat het bedrijf niet wilde verklaren hoeveel impact de crypto-industrie op de omzet van het bedrijf had.

Het geldbedrag wordt niet gevorderd over het tumultueuse afgelopen jaar, maar zou specifiek een boete betreffen over het fiscale jaar van 2018. Gedurende zeker twee kwartalen verzweeg Nvidia hoeveel videokaarten het bedrijf daadwerkelijk direct doorverkocht aan cryptoboeren, waardoor aandeelhouders geen eerlijk beeld kregen van de geldstromen.

Volgens de SEC is de crypto-industrie een buitengewoon volatiele markt. Nvidia zou gigantische winst geboekt hebben op selecte piekmomenten in de crypto-wereld, maar zou die geldstromen vervolgens als reguliere omzet in de gamingsector wegschrijven — qua videokaarten was er anno 2018 immers toch geen onderscheid tussen gaming en crypto. Zodoende werd het voor investeerders des te lastiger om te achterhalen of  Nvidia's geboekte 'gamingwinst' ook daadwerkelijk in de toekomst door kon zetten.

Nvidia RTX 2060

"Nvidia's mislikte openbaring weerhoudt investeerders van kritieke informatie in een belangrijke markt", zo concludeerde Kristina Littman, voorzitter van de SEC's cybereenheid en crypto-divisie. "Alle emittenten, inclusief bedrijven die kansen in opkomende technologieën najagen, moeten verzekeren dat hun openbaringen tijdig, compleet en accuraat zijn."

De SEC claimt daarbij dat Nvidia's handelen het heeft doen lijken alsof crypto weinig tot geen invloed had op de gaming-verdiensten. Sinds 2018 is echter des te duidelijk geworden dat de twee hardware-markten kriskras door elkaar lopen, met later ook een aandeel in het mondiale chiptekort als mogelijk gevolg. 

Nvidia heeft het verdict vooralsnog niet ontkend, noch bevestigd, zo claimt het officiële persbericht van de SEC. Wel zou de processorgigant al aangegeven hebben de 5,5 miljoen dollar boete te zullen betalen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Die 5.5 miljoen is echt een lachertje voor een bedrijf als NVIDIA

0

@do365nic Klopt. Maar wanneer een bedrijf als Nvidia een boete krijgt waar ze serieus last van krijgen, dan kan het zijn dat de rekening uiteindelijk wordt doorgeschoven aan de klant. En dan kunnen we straks opnieuw teveel gaan betalen voor een videokaart. Het is inderdaad geen goeie zaak, zo'n tik op de vingers. Maar het alternatief is mijn ogen nog erger.

0
test

Kunnen ze niet ook nog bestraft worden voor creatief boekhouden? Dat lijkt me hier ook wel het geval en is bij mijn weten wereldwijd verboden.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@racerozzy Maar we hebben het kapitalisme ook aan banden gelegd met duidelijke regels. Als je niet kunt verklaren aan wie of wat je zoveel verkoopt, is dat niet netjes richting investeerders. Dat is waarom Nvidia op de vingers wordt getikt. Vind het wel wat hyperbolisch om meteen communisme te prediken, zodra iemand niet honderd procent achter de soms shady aspecten van de zakelijke wereld staat.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

Aanbevolen voor jou