Noctua NH-P1 is een gigantische, volledig passieve cpu-koeler

Noctua NH-P1 is een gigantische, volledig passieve cpu-koeler

Anno 2019 al onthuld op een Computex-beurs, maar nu href="https://noctua.at/en/nh-p1" rel="noopener noreferrer" target="_blank">officieel</a> op de markt: de NH-P1 is koelveteraan Noctua's eerste geheel ventilatorloze processorkoeler. Het aardig omvangrijke metalen blok kent een richtprijs van 109,90 euro.

Volgens Noctua is de passieve NH-P1 geschikt voor goedgebouwde, geheel ventilatorloze systemen. Voor de allerzwaarste processoren voldoet de koelkracht mogelijk niet, maar Noctua verzekert dat rendementsrijke cpu's prima uit de voeten kunnen zonder fans. Voor de zekerheid heeft Noctua een processor-compatibiliteitslijst opgesteld.

Mocht een tochtje op zijn tijd toch nodig zijn, dan kan de NH-P1 verrijkt worden met een 120mm case fan aan de bovenzijde. Middels een setje meegeleverde haakjes zijn tal van universele ventilatoren alsnog aan de koelvinnen te monteren.

Promotionele foto van de Noctua NH-P1, Noctua's eerste geheel ventilatorloze cpu-koeler.

Het koelblok in kwestie bestaat uit zes koperen heatpipes, en dertien dikke aluminium koelvinnen — alles geheel vernikkeld. Om de cohesie tussen beide te verbeteren, zijn de hittepijpen en vinnen aan elkaar gesoldeerd, in plaats van enkel tegen elkaar gedrukt. 

Ondanks de stevige grootte van 158 x 154 x 152 millimeter (hoogte x breedte x diepte) is het koelblok ontworpen om andere hardware tegemoet te komen. Op bijvoorbeeld de populaire LGA1200- en AM4-sockets conflicteert de koeler niet met RAM-schijven of onderliggende PCIe-aansluitingen. Dat gaat ook op voor veel micro-ATX moederborden, al blijkt niet elk moederbord even makkelijk daarin.

De Noctua NH-P1 is in mondjesmaat al (internationaal) verkrijgbaar. Op het moment van schrijven beperkt het Nederlandse aanbod zich vooral tot Amazon.nl. De fabrieksgarantie geldt, zoals wel vaker bij Noctua's koelers, een stevige zes jaar.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

wow das wel een hoop ijzer, weet niet of ik dat aandurf om zo mn cpu te koelen. en voor 100euro heb je best veel keuze.

0

Aanbevolen voor jou