"Nieuwe videokaarten worden voor driemaal de richtprijs verkocht"

"Nieuwe videokaarten worden voor driemaal de richtprijs verkocht"

De populariteit van cryptomining stuwt de prijzen van videokaarten omhoog en houdt voorraden laag. Het Duitse href="https://www.3dcenter.org/news/hardware-und-nachrichten-links-des-1516-mai-2021" rel="noopener noreferrer" target="_blank">3DCenter</a> houdt de Europese prijsfluctuaties sinds dit jaar bij, met alle pijnlijke resultaten van dien. Zo wordt de meest begeerde kaart, de GeForce RTX 3080, tegenwoordig al snel verkocht tegen een verdrievoudiging van de originele richtprijs.

Vooral de Nvidia-videokaarten zijn goed in trek, zo blijkt uit de statistieken van de prijsvergelijkers. Begin dit jaar was het nog mogelijk een GeForce RTX 3090 tegen iets meer dan de richtprijs aan te schaffen; nu betaal je in vrijwel alle gevallen (minimaal) het dubbele. Hetzelfde geldt momenteel voor ook de RTX 3060 en RTX 3070.  

Prijzentabel voor de Nvidia GeForcer RTX 3000-videokaarten over verloop van de eerste helft van 2021.

Ook de Radeon RX 6000-serie van AMD wordt getroffen door prijsverhogingen, al zij het in iets mindere mate. De Radeon RX 6900 XT, de zwaarste AMD-kaart van nu, kost op zijn goedkoopst "slechts" 170 procent van de originele marktprijs. Voor vrijwel alle andere modellen is een verdubbeling van de prijs de standaard. 

Saillant detail: de prijzen voor AMD-kaarten stegen in de afgelopen vijf maanden minder agressief  dan het geval was in het groene kamp. Vermoedelijk is dat te wijten aan Nvidia's betere prijs-prestatieverhouding voor crypto-boeren.

Prijzentabel voor de AMD Radeon RX 6000-videokaarten over verloop van de eerste helft van 2021.

De verzamelde gegevens van 3DCenter tonen aan dat de prijzen in sommige situaties ook weer enigszins dalen, maar nooit in grote sprongen of van lange duur. De algehele tendens stuwt de prijs voor vrijwel alle videokaarten voortdurend omhoog. Bij veel webshops "verdwijnen" populaire kaarten ook, soms voor meerdere maanden.

3DCenter houdt voornamelijk de prijzen van Duitse en Oostenrijkse retailers bij, met af en toe een uitstapje naar Polen of het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse webshops zijn vooralsnog niet meegenomen in de statistieken, al lijken de lokale prijzen op het moment van schrijven grofweg overeen te komen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Wel bijzonder dat je een pre-built systeem met een 3070 voor ongeveer 1500-1600 kan kopen. Dat zou betekenen dat een groot deel van de winst marge bij de winkels zelf ligt.

0
test

@Dyro86 Heb hier geen direct lijntje voor, maar volgens mij gelden ook hele andere tarieven voor (videokaarten in) pre-builds. Een Acer, HP en Dell kunnen hardware sowieso veel voordeliger inkopen dan je als consument kan, waardoor complete systemen waarschijnlijk niet zo lomp gestegen zijn in prijs. Op internationale websites zie je die fabrikanten hier ook heel agressief en gericht reclame voor maken. Denk aan leuzen in de trend van "Onze videokaarten worden lekker niet gescalpt!" Best bizar, maar ook zeker niet onbegrijpelijk.

0
test

Echt verschrikkelijk dit, hopelijk word mining snel de nek omgedraaid. Prijzen van SSDs gaan ook al de verkeerde kant op.

0

@TheDeeGee van reguliere HDDs ook. Als ze uberhaupt te verkrijgen zijn.

0
test

@LoGiCaL_PsYcHo Dat zie ik niet terug op de pricewatch, SSD's en HDD's goed verkrijgbaar. Prijzen ook niet extreem, al heb ik ze niet gevolgd.

0

Aanbevolen voor jou