Mogelijke import ban op Nvidia-chips en zwarte Noctua-koelers

Mogelijke import ban op Nvidia-chips en zwarte Noctua-koelers

GlobalFoundries probeert een verbod af te dwingen op verschillende chips die worden geproduceerd door TSMC. Hiermee komen producten van bijvoorbeeld Nvidia, Apple en Asus in gevaar. Daarnaast geeft Alienware de Aurora-desktop een update en hint Noctua naar koelers die niet bruin zijn.

GlobalFoundries klaagt TSMC aan

GlobalFoundries, een producent van microchips die wordt ingehuurd door bedrijven zoals AMD, is in de Verenigde Staten en Duitsland een rechtszaak begonnen tegen de grootste concurrent TSMC en haar klanten. Volgens GlobalFoundries maken deze klanten van TSMC inbreuk op zestien patenten van het bedrijf. De patenten hebben te maken met de 7-, 10-, 12-, 16- en 28nm-processen en de finfet-technologie.

For years, while we have been devoting billions of dollars to domestic research and development, TSMC has been unlawfully reaping the benefits of our investments.

-

Er worden in totaal negentien klanten van TSMC aangeklaagd waaronder Nvidia, Apple, Asus, Google, OnePlus en Qualcomm. Samen zijn zij goed voor meer dan de helft van TSMC's productie. Mocht GlobalFoundries de zaak winnen, dan vangt het bedrijf een grote som geld en mogen de betrokken technologieën niet meer verkocht worden in de Verenigde Staten en Duitsland. De kans dat het zo ver komt is echter klein. Analisten verwachten namelijk dat de betrokken bedrijven zonder tussenkomst van de rechter tot een overeenkomst zullen komen.

In een kort persbericht laat TSMC weten dat de aanklachten ongegrond zijn en suggereren ze zelfs dat GlobalFoundries is veranderd in een patent troll.

Noctua lanceert teaser van volledig zwarte koelers

Iedereen die ooit op zoek is geweest naar een nieuwe processorkoeler is ze waarschijnlijk tegengekomen: de hoge kwaliteit koelers van Noctua met een verschrikkelijk kleurenpalet. Daar komt binnenkort echter verandering in. Noctua had het al besproken op Computex, maar heeft nu ook een teaser gelanceerd van volledig zwarte CPU-koelers.

Watch on YouTube

De Chromax-lijn van Noctua zal eind dit jaar niet alleen bestaan uit zwarte versies van de bekende CPU-koelers NH-D15, NH-U12S en NH-L9i, maar ook uit volledig zwarte varianten van de NF-A20-, NF-A9-, NF-A9x14- en NF-A8-fans. In de eerste helft van 2020 komen daar de NF-A12x25 en NF-A12x15 bij.

Of er updates zijn in de constructie van de koelers of dat de koelprestaties worden beïnvloed door de zwarte kleur is niet bekend. Ook over de prijs en beschikbaarheid heeft Noctua nog niks losgelaten.

Dell Alienware vernieuwt Aurora-desktop

De game-PC's van Alienware zijn al van begin af aan een aparte verschijning. Met de 2019-modellen van de Aurora-desktop komt daar geen verandering in. Het nieuwe ontwerp, dat Alienware "Legend Industrial Design" noemt, is opnieuw totaal anders dan dat van de concurrentie, maar dit keer wel iets minder opvallend.

Dell Alienware Aurora Legend

De prijzen beginnen bij ongeveer 900 euro voor een systeem met een Intel i5, 8GB RAM, GTX 1650 en een 1TB HDD. Heb je wat meer te besteden, dan kun je de desktop configureren met maximaal een Intel i9-9900K, RTX 2080 Ti, 64GB RAM en 2TB NVMe opslag. Voor een dergelijk systeem betaal je wel al snel 4500 euro, dus dan zou je een hoop kunnen besparen door zelf een computer te bouwen.

Vanaf 20 augustus is de nieuwe Alienware Aurora te bestellen in de Verenigde Staten. Naar alle waarschijnlijkheid komt hij in de weken daarna ook naar de Nederlandse webshop.

Alienware Aurora 2019 binnenkant

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dat importverbod gaat dan alleen voor de VS en Duitsland gelden... niet hier NL..

0

Aanbevolen voor jou