Intel Arc A380 blijkt langzamer en duurder dan AMD's RX 6400
De Arc A380, Intels eerste discrete videokaart voor gamers, blijkt in tal van benchmarks minder snel dan Intel voorheen door had laten schemeren.
Intels Arc A380 (6 GB) is de eerste desktopkaart in de Alchemist-generatie op het speelveld, zij het voorlopig exclusief in Azië te vinden. Voorlopig is het partnermodel van Gunnir de enige beschikbare smaak, waarvoor omgerekend circa 570 euro gevraagd wordt.
Intel had eerder aangegeven dat de Arc A380-kaart zich zou moeten kunnen meten met AMD's budget-gerichte Radeon RX 6500 XT (vraagprijs à 250 euro), maar gelekte benchmarks (via WccfTech) tonen aan dat precies die claim wel erg ambitieus was. In slechts een handvol spellen kan de Arc A380 net wat meer frames boeken dan AMD's instapmodel; meestal delft Intel het onderspit, des te meer tegenover Nvidia's GTX 1650.
©GMRimport
Waar Intel mogelijk alsnog gelijk krijgt, is op het front van synthetische benchmarks. In 3DMark's Time Spy weet de Arc A380 een noemenswaardige score van 5170 punten te behalen; aanzienlijk meer dan de GTX 1650, RX 6400 en zelfs AMD's iets zwaardere RX 6500 XT.
Synthetische benchmarks zijn lang niet altijd een-op-een te vergelijken met prestaties in games, maar in dit geval blijkt Intel aanzienlijk beter om te gaan met geoptimaliseerde workloads. Dat onderstreept de aanwezige potentie van Intels grafische architectuur (Intel Xe-HPG); die kan met de juiste driver-updates mogelijk toch nog extra rendement boeken.
©GMRimport
Onduidelijk is vooralsnog wanneer de eerste Intel Arc-videokaart ook in het Westen geïntroduceerd wordt, laat staan tegen welke prijs. De hoop is vooral dat Intel voor die tijd diens grafische architectuur beter af weet te stellen op de daadwerkelijke games. Tot die tijd steekt Intel Arc uitzonderlijk duur af, met enkel de synthetische resultaten om het hard te maken.
Naast de Arc A380 staan er mogelijk nog zes andere desktopkaarten op de planning voor Intel. De Arc A380 is de meest luxe afstelling van de ACM-G11-gpu (met maximaal 8 Xe-kernen); zwaardere kaarten draaien op de ACM-G10-chip, welke grofweg viermaal zo krachtig uitgerust kan worden (32 Xe-kernen).