Gesmolten RTX 3090's in New World te wijten aan 'slecht soldeerwerk'

Gesmolten RTX 3090's in New World te wijten aan 'slecht soldeerwerk'

Hardware-fabrikant EVGA heeft naar eigen zeggen achterhaald waar het misging met hun href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/amazon-mmo-new-world-lijkt-rtx-3090s-kapot-te-branden/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">weggebrande RTX 3090's in Amazon-mmo New World</a>: slecht soldeerwerk. Tegenover <a href="https://www.pcworld.com/article/3632091/evga-explains-how-amazons-mmo-bricked-24-geforce-rtx-3090s.html" rel="noopener noreferrer" target="_blank">PCWorld</a> deed EVGA verslag van hun bevindingen.

Midden juli bleken wel meer videokaarten moeite te hebben met de beta-fase van Amazon's nieuwe mmo. Selecte videokaarten vertoonden opmerkelijke kuren, maar in het geval van EVGA's RTX 3090-modellen was er opvallend vaak sprake van onherroepelijke schade. New World was kortstondig in staat videokaarten volledig te vernietigen.

Rond diezelfde tijd werd de blaam voor defecte RTX 3090's zowel bij EVGA als Amazon gelegd. De spelontwikkelaars hadden nooit 'oneindige framerates' in het menu toe moeten staan, maar tegelijkertijd hadden die framerates niet zo maar peperdure videokaarten weg moeten smelten.

Amazon rolde uiteindelijk (in samenwerking met EVGA en Nvidia) een patch voor New World uit die de problemen zou verhelpen, terwijl EVGA intern onderzoek deed naar de gesmolten gpu's. Het probleem bleek volgens een EVGA-woordvoerder "absoluut niet bij de koeling te liggen", maar zou juist afkomstig zijn van "matig vakmanschap". 

De RTX 3090's van EVGA zouden tekort zijn geschoten op hun soldeerwerk — in het specifiek die rond de stroomregulators. EVGA vond de oorzaak nadat het een breed röntgenonderzoek op getroffen kaarten had voltooid.

In veel gevallen bleek het soldeerwerk rondom de mosfet-modules (welke voltages rondom de grafische chip reguleren) suboptimaal te zijn geweest. Krachtige koeling of niet, het solderen zou tot fatale kortsluitingen geleid hebben. Volgens EVGA is "niet meer dan één procent van de RTX 3090's" uiteindelijk ten val gekomen aan het mankement.

Productfoto van een watergekoelde GeForce RTX 3090 van EVGA.

EVGA verzekert dat alle defecte kaarten (waaronder ook enkele non-RTX 3090's) samengesteld zijn in 2020. Kaarten die ná 2020 van de fabrieksband kwamen, zouden volgens EVGA geen soortgelijke mankementen hebben. 

Pc-gamers wiens EVGA-videokaart het begeven heeft tijdens New World, hebben inmiddels vervanging gekregen vanuit EVGA. Volgens de fabrikant gebeurde dat "vrijwel direct" — de defecte kaarten hoefden niet eens eerst teruggestuurd  te worden om in aanmerking te komen voor een nieuw model.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik ben vrij vanavond. Wil je wat drinken, klik dan op de link om mijn profiel met het telefoonnummer te vinden -- urlky.com/12m2f

0

Aanbevolen voor jou