Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 400 euro
Nieuws

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 400 euro

Wil je tussen de 300 en 400 euro uitgeven aan je nieuwe smartphone? Voor dat geld haal je een goed midrange model in huis waar je jaren mee vooruit kunt. Welke is de beste keuze? Dat verschilt natuurlijk per persoon en daarom zet Computer!Totaal de 10 beste smartphones tot 400 euro op een rij.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

Top 10 beste smartphones tot 400 euro

Top 10 smartphones tot 400 euro

1. Samsung Galaxy A33

990

+ Water- en stofdicht

+ Updatebeleid

- Ondersteunt geen wifi 6

- Opladen duurt langer

Eén van de beste smartphones tot 400 euro is de Samsung Galaxy A33. Dit toestel biedt een bijzonder scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, te danken aan zijn ontwerp, specificaties en softwareondersteuning. Om met het ontwerp te beginnen: de A33 is één van de weinige betaalbare smartphones die water- en stofdicht is. De behuizing draagt een IP67-certificatie. 

Het scherm op zijn beurt is en mooi 6,4inch-oled-display met 90Hz-verversingssnelheid en Full-HD-resolutie. De smartphone draait op een vlotte processor van Samsung zelf, aangevuld met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Opvallend: de A33 ondersteunt geen wifi 6 (802.11ax). De grote 5000mAh-accu zingt het zorgeloos een lange dag uit. Opladen kan met maximaal 25 Watt en dat is niet heel snel. Trek er anderhalf uur voor uit, maar zorg allereerst zelf voor een oplader. Samsung levert die namelijk niet mee, naar eigen zeggen om het milieu te sparen. 

De A33 heeft vier prima camera’s op de achterkant, waarbij de hoofdcamera optische beeldstabilisatie heeft. Het toestel draait op Android 12 en krijgt liefst vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse is dat onovertroffen en er zijn ook maar weinig duurdere smartphones die zo lang versie- en beveiligingsupdates krijgen. Een groot pluspunt van de Galaxy A33 dus.

2. OnePlus Nord 2

990

+ Laadt heel snel op

+ Updatebeleid

- Gemiddelde processor

- Niet de beste camera’s

De OnePlus Nord was één van de beste midrange-smartphones van 2020 en is in 2021 opgevolgd door de Nord 2. Weer een aanrader, met name vanwege subtiele verbeteringen en dezelfde scherpe adviesprijs van 399 euro. Het toestel heeft een luxe glazen ontwerp en een mooi 6,43 inch oled-scherm dat soepel oogt dankzij de 90Hz-verversingssnelheid.

De smartphone is lekker snel dankzij de MediaTek Dimensity 1200-processor, maar niet de snelste in zijn prijsklasse. De Nord 2 ondersteunt 5G-internet en heeft standaard 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen. Dat is meer dan gebruikelijk in deze prijsklasse. Het honderd euro duurdere model met 12GB/256GB-geheugen voelt daarom wat overbodig.

Interessant is dat de Nord 2 heel snel kan opladen. In de doos zit namelijk een 65 watt-oplader, die de 4500 mAh-accu in slechts een half uur volledig oplaadt. Dat lukt de concurrentie niet. De accuduur is overigens goed: langer dan een dag. De camera’s op de achterkant maken wat minder indruk maar zijn goed genoeg, mits je de prijs in je achterhoofd houdt. 

De OnePlus Nord 2 draait op Android 11 en krijgt updates naar versies 12 en 13. OnePlus belooft drie jaar beveiligingsupdates. Dat is in lijn met de concurrentie. 

3. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

880

+ Laadt snel op

+ Specificaties

- Software

- Minder goede camera’s

Xiaomi’s Redmi Note 11 Pro 5G heeft een luxe glazen ontwerp en kan tegen een regenbui. Ook fijn is het grote 6,67inch-oled-scherm, dat er kleurrijk uitziet en een scherpe Full-HD-resolutie toont. De verversingssnelheid van 120 Hz levert bovendien erg soepel beeld. De smartphone heeft erg goede luidsprekers, een infraroodsensor om je televisie te bedienen en gaat bijna twee dagen mee op een acculading. 

Opladen gaat bijzonder vlug dankzij de meegeleverde 67watt-oplader. Ook de processor is lekker snel, geholpen door 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Goede specificaties dus, al kent ook de Redmi Note 11 Pro 5G zwakkere punten. Dat zijn met name de camera’s. De foto- en videokwaliteit is wat ondergemiddeld en we missen functies als filmen in 4K-resolutie. De 2megapixel-macrocamera valt ook tegen. 

De software is een ander nadeel. Xiaomi levert de Redmi Note 11 Pro 5G bij zijn release nog met Android 11 uit 2020 en belooft twee updates, waarvan er één niet meer dan logisch is. Concurrerende toestellen komen immers standaard met Android 12. De Xiaomi-smartphone krijgt drie jaar beveiligingsupdates – gemiddeld in dit prijssegment. Jammer is dat de Xiaomi-software reclames kan tonen en vol extra apps zit.

4. Samsung Galaxy A53

7,575

+ Compleet

+ Updatebeleid

- Ondersteunt geen wifi 6

- Geen oplader meegeleverd

Trekt de Samsung Galaxy A33 je aan maar zoek je een toestel dat nog net iets beter is? Dan biedt Samsung de Galaxy A53 aan, die ook een paar tientjes duurder is. Het toestel lijkt veel op de A33 en voert op interessante punten verbeteringen door. Zo hebben de camera’s op de voor- en achterkant hogere resoluties en toont het 6,5inch-oled-scherm een hogere 120Hz-verversingssnelheid voor soepeler beeld. Het scherm is ook en fractie groter dan de A33 (6,4 inch).Tot slot kun je de A53 kopen met 6/128GB geheugen en 8/256GB geheugen. 

Verder is de A53 identiek aan zijn kleinere broertje. Dat betekent dat de smartphone water- en stofdicht is, zeker een dag meegaat op een acculading en dat je zelf een oplader moet regelen. Het toestel mist ook ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax) maar is wel geschikt voor functies als 5G en nfc. Samsung levert de A53 met Android 12 en belooft vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Er zijn geen smartphones in dit prijssegment die langer updates krijgen. De Galaxy A53 is dus een hele toekomstbestendige telefoon waar je dagelijks plezier van hebt.

5. Xiaomi Mi 11 Lite 5G

880

+ Licht en dun ontwerp

+ Fraai scherm

- MIUI-schil is niet voor iedereen

- Tegenvallende groothoekcamera

De Xiaomi Mi 11 Lite 5G is een duurdere variant van de Mi 11 Lite 4G en heeft naast 5G-ondersteuning ook deels andere specificaties. Het toestel valt op met zijn lichte (159 gram) en slanke (6,81 millimeter dikke) ontwerp. Je kunt hem prettig met één hand gebruiken. De Mi 11 Lite 5G heeft een mooi 6,55 inch oled-scherm met full-hd-resolutie en soepele 90 Hz-verversingssnelheid. 

Het toestel is snel dankzij de Snapdragon 780G-processor, ondersteunt als gezegd 5G-internet en heeft een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels. Dankzij de infraroodsensor kun je de smartphone ook gebruiken als afstandsbediening voor je televisie. De Mi 11 Lite 5G gaat anderhalve dag mee op een acculading en laadt snel (met 33 Watt) op via de usb-c-aansluiting. Het opslaggeheugen is met 128 GB groot genoeg. 

Houd er rekening mee dat de hoofdcamera mooie foto’s schiet maar de groothoekcamera tegenvalt. De selfiecamera zit in een klein gaatje in het scherm. De Mi 11 Lite 5G draait op Android 11 met de ingrijpende MIUI-schil van Xiaomi. Die schil is wennen en zal niet iedereen bevallen. Xiaomi’s updatebeleid is met twee jaar aan de korte kant. Sommige concurrerende smartphones krijgen drie of vier jaar updates.

6. Sony Xperia 10 II

880

+ Goed oled-scherm

+ Waterdicht en handzaam ontwerp

- Zwakkere processor

- Langzame oplader meegeleverd

De Sony Xperia 10 II is één van de goedkoopste smartphones met een behuizing die volgens een certificatie water- en stofdicht is. Wie dat belangrijk vindt, kan de telefoon zeker overwegen. Extra prettig is dat de Xperia 10 II een goed oled-scherm heeft. Veel concurrerende smartphones gebruiken een minder mooi lcd-display. Het 6inch-scherm van de Xperia 10 II gebruikt een langwerpige 21:9-verhouding; ideaal voor internetten en films.

De smartphone is lekker handzaam en licht (151 gram), maakt prima foto’s met zijn driedubbele camera en houdt het bij normaal gebruik meer dan een dag vol op een acculading. Jammer genoeg duurt het opladen met de meegeleverde stekker wel lang. Het is daarom de moeite waard om zelf een 18W-stekker te regelen. Fijn is de ruime hoeveelheid opslaggeheugen (128 GB), terwijl de Snapdragon 665-processor juist wat teleurstelt. Die is namelijk niet heel snel, maar gelukkig wel vlot genoeg om populaire apps en spelletjes doorgaans soepel te draaien. 

De Xperia 10 II draait op Sony’s gebruiksvriendelijke softwareschil en krijgt minstens twee jaar updates. Dat is gemiddeld voor dit type telefoon. Meer weten over het toestel? Lees ook onze uitgebreide Sony Xperia 10 II-review.

7. Nokia X20

880

+ Updatebeleid

+ Complete specificaties

- Lomp

- Simpel scherm

De Nokia X20 is vooral interessant als je een no-nonsense smartphone zoekt die jarenlang updates krijgt. Deze telefoon werkt namelijk volgens Nokia’s 3+3+3-belofte. Je hebt drie jaar garantie, krijgt drie jaar elke maand een beveiligingsupdate en kunt rekenen op drie jaar versie-updates. De Nokia X20 krijgt dus Android 12, 13 en 14 en dat kunnen maar weinig concurrerende smartphones zeggen. 

Het toestel laat qua specificaties een gemengde indruk achter. Het grote lcd-scherm oogt slechts gemiddeld qua kleuren en heeft een standaard verversingssnelheid van 60 Hz. Veel concurrerende telefoons hebben een mooier scherm. De camera’s van de Nokia X20 zijn ook niets bijzonders, maar volstaan voor aardige foto’s die je via sociale media kunt delen. Het toestel maakt meer indruk met zijn rappe processor, 5G-ondersteuning en grote hoeveelheid werkgeheugen ( 8 GB). Het opslaggeheugen is met 128 GB ook lekker ruim. 

De accu gaat anderhalve dag mee. Een oplader moet je zelf regelen omdat Nokia die uit milieuoverwegingen achterwege heeft gelaten. Houd er tot slot rekening mee dat de Nokia X20 qua formaat en gewicht (220 gram) een lompe smartphone is die je moeilijk met één hand bedient.

8. Realme 9 Pro+

880

+ Laadt erg snel op

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

- Updatebeleid kan beter

- Groothoeklens filmt slecht

Realme is een smartphonemerk dat hard in de weg timmert aan Nederland. Het onderhoudt banden met het grote Oppo en verkoopt toestellen met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. De Realme 9 Pro+ (let op de +) is daar een goed voorbeeld van. Deze midrange smartphone biedt complete en prettige specificaties voor een schappelijke prijs. Zo komt de telefoon degelijk en luxe over en heeft hij een 6,4inch-oled-scherm dat soepel oogt dankzij de 90Hz-verversingssnelheid. 

De smartphone is snel, heeft veel werk- en opslaggeheugen (8 GB en 128 GB) en ondersteunt NFC, 5G en meer functies. Ook fijn zijn de lange accuduur van twee dagen en de krachtige, meegeleverde oplader van 60 Watt. De accu zit daarom zo weer vol. De camera's op de achterkant zijn bovengemiddeld goed. Filmen gebeurt in lagere kwaliteit. Met name de video-opnamen van de groothoeklens vallen tegen. 

Realme levert de 9 Pro+ met Android 12 en belooft twee jaar versie-updates en beveiligingsupdates. Sommige concurrerende merken garanderen drie of vier jaar beveiligingsupdates. Dergelijke toestellen zijn dus jaren langer veilig te gebruiken. Als Realme op dit vlak verbetering boekt, wordt de Realme 9 Pro+ een nog betere koop.

9. CAT S42

7,575

+ Zeer stevig ontwerp

+ Lange accuduur

- Zwakke prestaties

- Micro-usb-poort

De CAT S42 is een bijzondere smartphone, en staat niet in dit lijstje omdat hij de beste specificaties voor weinig geld biedt. Nee, dit toestel scoort punten met zijn bouwvakkersontwerp. De CAT S42 kan tegen stof, zand, water, een val en temperaturen ver onder of juist boven het vriespunt. Is ‘ie vies? Houd ‘m onder de hete kraan en maak hem schoon met zeep. Het is simpelweg lastig om de smartphone kapot te krijgen en dat zal een geselecteerde doelgroep aanspreken. 

Ook prettig is de lange accuduur van anderhalve dag of langer en de nauwelijks aangepaste Android-software. CAT belooft twee jaar updates en een upgrade naar Android 11. De hardware maakt minder indruk; hier is op bezuinigd. De smartphone werkt naar behoren maar is langzaam, maakt matige foto’s en laadt op via een oude micro-usb-poort. 

Je koopt de CAT S42 niet voor zijn prestaties maar voor zijn mogelijkheden. Zo is het 5,5inch-scherm beschermd met Gorilla Glass 5 en kun je het display bedienen met natte vingers of handschoenen aan. Wie een bouwvakkerssmartphone zoekt, vindt in de CAT S42 een prima en betaalbaar model.

Lees ook onze uitgebreide CAT S42 review.

10. Motorola Edge 20

7,575

+ Licht en dun

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

- Kortere accuduur

- Zinloze Google Assistent-knop

De Motorola Edge 20 was bij zijn release geen aanrader omdat de adviesprijs te hoog was. Nu het toestel flink in prijs gedaald is, is hij wél het kopen waard. De Edge 20 biedt namelijk complete en goede specificaties voor een scherpe prijs. Denk aan een rappe Snapdragon 778G-processor, een royale 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. 

Het 6,7inch-oled-scherm ziet er scherp uit en ververst zich met liefst 144Hz, waardoor het beeld heel soepel overkomt. De Edge 20 is overigens erg dun (7 millimeter) en licht (163 gram) en daardoor handzamer dan veel concurrenten. De compacte behuizing uit zich helaas wel in een kleinere accucapaciteit. De Motorola-smartphone gaat slechts één normale dag mee en laadt daarna op. Dat gaat wel lekker snel: in een uur. 

De Edge 20 heeft drie prima camera’s op de achterkant en draait bij zijn release op Android 11. Motorola garandeert twee versie-updates (12 en 13) en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is goed genoeg gezien de prijs, al zijn er ook merken die vier jaar beveiligingsupdates beloven. Serieuze minpunten heeft de Motorola Edge 20 niet, wat hem interessant maakt voor het grote publiek.

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn
      Nieuws

      Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn

      Microsoft wil Xbox op zoveel mogelijk plekken beschikbaar stellen

      Microsoft heeft een nieuwe marketingcampagne gelanceerd om duidelijk te maken dat op Xbox gamen op meer manieren kan dan louter op een spelcomputer.

      De reclamespot kan hieronder bekeken worden, en Microsoft vertelt op Xbox Wire meer over de campagne. In de reclame zijn verschillende apparaten te zien om Xbox-games te spelen, van een Xbox Series X-console tot een pc-handheld en smartphone.

      Microsoft: "We bouwen een toekomst die draait om spelerskeuze - waar mensen op de manier waarop ze maar willen hun favoriete games kunnen spelen, nieuwe avonturen kunnen ontdekken en met vrienden in contact kunnen komen."

      "We geloven dat games makkelijk en voor iedereen toegankelijk moeten zijn", zo vervolgt het bedrijf. "Dus of je nou een Xbox-console hebt, op pc speelt, of via een Samsung Smart TV, handhelds, mobiele telefoons, Amazon Fire TV, of een Meta Quest-headset met Game Pass Ultimate: je kunt met Xbox spelen."

      De marketingcampagne is geen grote verrassing: Microsoft communiceert dit jaar regelmatig naar buiten dat het bedrijf wil dat mensen op zoveel mogelijk manieren hun games kunnen spelen. Dat komt overeen met de huidige strategie van het bedrijf: games van studio's die eigendom zijn van Microsoft, waaronder Call of Duty en Minecraft, zijn bijvoorbeeld ook speelbaar op andere consoles. Gisteren vertelde Xbox-baas Phil Spencer nog dat er geen limiet is aan de Xbox-games die naar concurrerende platforms kunnen komen.

      Watch on YouTube

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3
      Nieuws

      Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3

      'HLX' zou al een aantal jaar in ontwikkeling zijn

      Gabe Follower, een YouTuber die Valve nauwlettend in de gaten houdt, lijkt het zeker te weten: Valve werkt aan Half-Life 3.

      In een video van een kwartier zet de YouTuber uiteen dat Valve al geruime tijd getalenteerde mensen uit de game-industrie en modders aanneemt - onder andere mensen die aan Red Dead Redemption en Fortnite hebben gewerkt - en beginnen er steeds meer hints online te verschijnen die naar het bestaan van Half-Life 3 hinten.

      Zo zijn in codes op Steam steeds meer vermeldingen van 'HLVR' (dat staat voor Half-Life VR, oftewel het in 2020 uitgekomen Half-Life: Alyx) veranderd in'HLX'. Dit zou de codenaam zijn voor Half-Life 3. Daarbij zouden er diverse updates aan de Source 2-engine zijn uitgebracht die hinten naar dynamisch weer, realistischer NPC-gedrag en nieuwe voertuigen.

      Gabe Follower claimt dat Valve eerdere pogingen om Half-Life 3 te ontwikkelen heeft afgeschoten omdat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was voor de plannen die het bedrijf voor een eventueel vervolg had. Gezien de aanpassingen aan de Source 2-engine zou de technologie hedendaags mogelijk wel op het gewenste niveau zijn.

      De YouTuber is overigens niet de enige die er van overtuigd lijkt dat Half-Life 3 in ontwikkeling is. Afgelopen zomer claimde Valve-expert Tyler McVicker al hetzelfde. Ook hij maakte melding van de projectnaam HLX, alsmede 'Project White Sands'.

      Overigens zijn sommige fans het wachten op een game die het verhaal van Half-Life 2: Episode 2 voortzet beu. Zij werken dan ook aan een onofficieel vervolg genaamd Project Borealis. Eerder deze week is daar een gratis proloog van uitgekomen.

      Watch on YouTube

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!