CES 2020: Laser is het nieuwe OLED en laptops met vouwbaar scherm

CES 2020: Laser is het nieuwe OLED en laptops met vouwbaar scherm

Alle persconferenties en de eerste beursdag van de CES 2020 zitten er op en dat betekent een hoop sappig nieuws. Vandaag lees je over de laser-televisies van Hisense, laptops met vouwbare oled-schermen en een Sony auto.

Hisense komt met laser-televisies

Vergeet oled-televisies, volgens Hisense stappen we binnenkort allemaal over op laser. De laser tv's van Hisense hebben eigenlijk meer weg van een beamer dan een traditionele televisie. Het pakket bestaat uit een short throw laser-projector met ingebouwde speakers en een tv-tuner met daarnaast een los projectorscherm. Anders dan in bijvoorbeeld de bioscoop, wordt de projector niet achterin de ruimte geplaatst, maar juist onder het scherm waardoor het gebruik vergelijkbaar is met een normale televisie. Wat wel vergelijkbaar is met bioscoop-projectors is de gebruikte projectietechnologie. Hisense maakt namelijk gebruik van de DLP-technologie van Texas Instruments. Deze technologie maakt gebruik van een chip met miljoenen kleine spiegeltjes om zo het licht van de lichtbron de juiste kant op te richten.

Hisense laser televisie

Er komen drie varianten van de laser tv's: de 100L5, de 100L9 en de 75L9. Het eerstgenoemde model is een 100-inch 'instapper' die vanaf april te koop is voor 5999 dollar. De televisie kan 83% van het DCI-P3-spectrum weergeven en meer dan 100% van de REC.709-standaard voor uhd-televisies.

De 100L9 en 75L9 zijn de luxere varianten met beeldformaten van respectievelijk 100- en 75-inch. Deze modellen bevatten een speciale X-Fusion laser waarmee ze 98% van het Rec.2020-spectrum kunnen weergeven en 100% van DCI-P3. Het is nog onbekend wat de L9-televisies gaan kosten en wanneer ze op de markt komen.

AMD komt met FreeSync Premium en Premium Pro

Na Nvidia's introductie van drie verschillende G-Sync-vormen was het natuurlijk wachten op een reactie van AMD en die is er gisteren gekomen. AMD FreeSync blijft bestaan met dezelfde eisen en FreeSync 2 HDR wordt nu FreeSync Premium Pro. Dat betekent minimaal 120 Hz bij een FHD-resolutie en HDR-support met lage latency. Nieuw is FreeSync Premium, een oplossing die tussen de twee oude opties in valt. Premium vereist wél een minimale frequentie van 120Hz, maar geen HDR. Ook beschikt de Premium optie over low framerate compensation—een technologie die extra frames toevoegt bij lage framerates om een vloeiender beeld te genereren.

Sony's grootste nieuws is een elektrische auto?!

Natuurlijk kwam Sony dit jaar weer op de proppen met de nodige nieuwe televisies, maar het interessantste nieuws was misschien wel de Vision-S. Deze elektrische auto combineert een hele boel van Sony's beeld-, camera-, audio- en sensor-technologieën voor de meest geavanceerde auto ooit. Zo zijn er 33 sensoren aanwezig om de omgeving in de gaten te houden en bestaat het gehele dashboard uit touchscreens.

Watch on YouTube

De auto is voorlopig nog een concept, maar is toch opvallend realistisch ontworpen. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere Bosch, Blackberry, Continental, Nvidia en Qualcomm. Door deze samenwerking hebben de bedrijven een auto ontwikkeld die, in theorie, in productie genomen kan worden. Het lijkt er echter niet op dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

Oja, en Sony heeft het PlayStation 5-logo onthuld.

Lenovo toont eerste laptop met vouwbaar oled-paneel

Dat Lenovo niet vies is van risico's laten ze ook dit jaar weer zien op CES. Ze hebben namelijk de eerste laptop met een vouwbaar scherm aangekondigd: de ThinkPad X1 Fold. De laptop, die rond de zomer op de markt moet komen, heeft een 13,3-inch oled-paneel dat in het midden kan buigen. De technologie werd in mei al aangekondigd, maar nu heeft Lenovo het uiteindelijke product getoond.

Lenovo Thinkpad X1 Fold

Lenovo begrijpt dat een touchscreen-toetsenbord niet zo lekker typt als een traditioneel toetsenbord, dus daar hebben ze ook iets op bedacht. De laptop komt met een speciaal toetsenbord dat op de onderste schermhelft gezet kan worden. Het resultaat is een bijzonder ogende laptop die zeer compact kan worden gemaakt, maar op het moment lijkt het veel op een uit de hand gelopen Samsung Galaxy Fold. Wie weet dat in de toekomst het arsenaal van Lenovo wordt uitgebreid met een variant dat qua formaat vergelijkbaar is met een traditionele 15-inch laptop.

CES 2020 samenvatting van Florian en Lucas

Watch on YouTube
  • 0:40 LG OLED 48 inch

  • 3:50 8K TV's

  • 5:32 LG Rollable OLED TV

  • 6:39 5G gaming desktop MEG Aegis Ti5

  • 7:55 MSI 300hz laptop & Asus 360hz scherm

  • 9:41 Mini LED, OLED en Micro LED

  • 13:20 ASUS ROG Zephyrus G14 en Zephyrus G15

  • 14:26 Playstation 5 Logo

  • 15:20 Origin PS4/Xbox/PC - The Big O

  • 16:48 Alienware Concept UFO

Mocht je het gemist hebben, dan vind je hier het belangrijkste CES-nieuws van gisteren.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Shortthrow projectors met laser is niets nieuws meer hoor, die zijn er nu al verschillende, en shortthrow projectors ansich zijn er al jaaaaaaren..

0
test

@SuperDre Dat klopt, maar in de vorm van een televisie en met deze specificaties zijn we ze nog niet eerder tegen gekomen.

0

Aanbevolen voor jou