AMD videochip voor consoles is niet het zelfde als voor pc
De specificaties van de Playstation 5 en Xbox Series X zijn bekend, maar wat zegt dat over de volgende generatie videokaarten voor de desktop? Volgens bronnen bij Wccftech niet heel veel. Daarnaast is er informatie gelekt over de nieuwe generatie Intel-processors en is Folding@Home een enorm succes.
RDNA2 voor AMD Radeon videokaarten is niet het zelfde als de 'custom RDNA2' in consoles
Afgelopen weken zijn we steeds meer te weten gekomen over de Playstation 5 en de Xbox Series X. Eén van de specificaties die bekend zijn gemaakt is dat beide consoles gebruik maken van een AMD videochip met een 'custom RDNA2'-architectuur. De algemene verwachting was dat AMD kleine aanpassingen heeft gemaakt voor de consoles waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om geheugen te delen met de processor, maar volgens een bron van Wccftech zijn de verschillen groter dan dat.
©GMRimport
De architecturen voor de twee verschillende producten zijn niet het zelfde en daarmee dus ook niet direct vergelijkbaar. Hoewel het door de bron niet letterlijk is gezegd, was het voor Wccftech duidelijk dat de AMD Radeon-variant op RDNA2 superieur zal zijn over de console-variant. Wat dat precies inhoudt is op dit moment helaas nog niet bekend, dus zullen we moeten wachten op een officiële aankondiging van AMD. Deze zou in de lente al komen, maar de kans is groot dat de lancering verder wordt uitgesteld door de corona epidemie.
Folding@Home verslaat de krachtigste supercomputers
Vorige week deden we een oproep om jouw game-pc te gebruiken voor de zoektocht naar een vaccin voor corona. Gamer.nl is niet de enige die gamers heeft gevraagd om mee te helpen aan dit project, want wereldwijd worden er nu computers ingezet om wetenschappers en onderzoekers te helpen. Zo veel zelfs, dat Folding@Home op het moment over meer rekenkracht beschikt dan de krachtigste supercomputer op aarde. In de zoektocht naar een oplossing voor COVID-19 is er via Folding@Home maar liefst 470 petaflops aan rekenkracht beschikbaar. Ter vergelijking: de ORNL Summit, 's werelds krachtigste supercomputer, moet het doen met ongeveer 200 petaflops.
©GMRimport
Wil jij nou ook een steentje bijdragen?Download dan hier het Folding@Home-programma en installeer deze op je computer. Na de installatie start Folding@Home als een web-applicatie en krijg je de keus om een identiteit aan te maken. De gebruikersnaam kun je op 'anoniem' laten, maar om specifiek het onderzoek naar corona te ondersteunen is het belangrijk om een team-code in te voeren. Het grootste team is PC Master Race en heeft de teamcode "225605".
Afhankelijk van jouw gekozen instellingen wordt de rekenkracht van jouw computer vervolgens gebruikt door onderzoekers verspreid over de hele wereld. Je eigen bijdrage stelt misschien niet zo veel voor in verhouding met de totale rekenkracht die nu al beschikbaar is, maar als iedereen helpt wordt er mogelijk nog sneller een oplossing gevonden.
Intel Rocket Lake krijgt eindelijk een nieuwe architectuur
Intel Rocket Lake is de familienaam van de volgende generatie desktop processors, maar er is nog erg weinig bekend over deze chips. Videocardz, een nieuwswebsite met doorgaans betrouwbare bronnen, heeft een slide in handen gekregen met interessante nieuwe informatie. Deze laat zien dat de Rocket Lake-processors de eerste Intel-cpu's gaan zijn met een nieuwe Core-architectuur sinds Skylake (een processorfamilie uit 2015).
©GMRimport
De slide heeft het ook over een verhoogd aantal PCI express-banen en daarbij een upgrade naar PCIe 4.0. Deze nieuwe generatie PCIe is al beschikbaar voor de nieuwste AMD Ryzen-processors en biedt veel hogere doorvoersnelheden. Videokaarten hebben die extra bandbreedte (nog) niet nodig, dus je framerate in games zal daar niet van omhoog gaan. Toch kan het ook voor gamers voordelen bieden, want PCIe 4.0 maakt twee keer zo snelle ssd's mogelijk en daarmee snellere laadtijden.