AMD verhoogt prijzen RDNA2-gpu's voor partners met 10 procent
Volgens berichtgeving op het Chinese forum href="http://www.boardchannels.com.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=110198&from=portal" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Board Channels</a> heeft AMD recentelijk een prijsverhoging voor partnerfabrikanten aangekondigd. De bestaande reeks Radeon RX 6000-chipsets zouden 10 procent meer gaan kosten.
Op Board Channels komen veel ingewijden uit de Aziatische hardware-industrie samen. Ene 'Master One' zou daarbij gesproken hebben over "berichten van bovenaf" waarin AMD de prijstoename richting partnerfabrikanten doorspeelt. De 10 procent extra kosten zouden voor deze partners neerkomen op 20 tot 40 dollar extra materiaalkosten.
In hoeverre die prijstoename zichtbaar wordt voor consumenten, zal in de komende twee weken ongeveer uit moeten harden. Derde partijen die Radeon-videokaarten afleveren kunnen daarnaast de vraagprijzen nu al ophogen, om de duurdere chips te anticiperen.
De vraagprijzen voor Radeon-videokaarten werden, net als bij concurrent Nvidia, al flink opgehoogd sinds de aftrap van de Radeon RX 6000-generatie. AMD zelf gaf echter meermaals aan dat het merk "zo veel mogelijk gpu's in de handen van gamers" wilde krijgen, het liefst tegen de originele richtprijs. Op AMD's eigen webwinkels worden huiseigen videokaarten dan ook vaak tegen die tarieven verkocht.
©GMRimport
Onduidelijk is vooralsnog of AMD de prijstoename ook voorsteld bij partners als PlayStation en Xbox, wiens consoles evenals gebruikmaken van RDNA2-chipsets. Op Board Channels werd enkel gesproken over prijsverhogingen richting de fabrikanten van add-in boards (AIB).
De ingewijde in kwestie zou ook AMD's reden voor de prijstoename achterhaald hebben. Deze zou wijtbaar zijn aan TSMC, de leverancier van het sicilium waar AMD vrijwel alle Radeon- en Ryzen-chips op bakt. Vermoedelijk zijn TSMC's prijzen dermate gestegen dat ook AMD nu "mee moet" met een prijsinflatie.
TSMC's (en daarmee AMD's) hogere prijzen komen niet uit het niets. Sinds eind 2020 wordt de hardware-wereld geplaagd door mondiale chiptekorten, waarvoor het einde nog lang niet in zicht lijkt.