Waar moet je op letten bij het kiezen van een pc-behuizing
Het bouwen van je eigen pc begint vaak met het kiezen van de juiste onderdelen. Of je nu oude hardware bij elkaar ronselt of een ultieme monsterbak samenstelt: de keuze voor een kast bepaalt hoe al die componenten uiteindelijk samenkomen. Ben je nog niet zeker welk omhulsel geschikt is voor jou? We praten je bij over de mogelijkheden en tippen op een paar voorbeeldige behuizingen.
Dit artikel is een partnerbijdrage van Cooler Master. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.
Laat je niet kasten
In tegenstelling tot veel ‘actieve’ componenten van een computer, zijn de mogelijkheden in kastkeuze vaak flexibel. Behuizingen zijn relatief analoog en zullen in veel gevallen dus ook niet plots incompatibel kunnen zijn met je hardware. In die zin is de keuze ruimer dan die tussen processor en moederbord. De enige make it or break it-factor voor een computerbehuizing is doorgaans de fysieke vorm en grootte van je hardware.
Bedenk daarom bij het samenstellen van een computer vooral een behuizing óm de rest van je systeem heen. Zaken als het moederbordformaat (vaak ATX, Micro-ATX of Mini-ITX) en de afmetingen van de videokaart en processorkoeling zijn potentiële knelpunten, welke bepalend kunnen zijn in welke kast het ‘past’. Los daarvan is de keuze in kasten vooral een kwestie van smaak — daarover later meer.
In tegenstelling tot veel ‘actieve’ componenten van een computer, zijn de mogelijkheden in kastkeuze vaak flexibel.
-
Klein kan tegenwoordig ook fijn zijn
Grootte is sowieso ‘een dingetje’ als het aankomt op pc’s bouwen. Terwijl gamers van origine lompe bakbeesten prefereren, zijn kleinere kasten en zeker de zogenaamde Small Form Factor vandaag de dag opvallend populair. Voor een SFF-systeem werk je vaak weer net andersom: je kiest eerst een leuk kastje, om daar vervolgens passende componenten in te calculeren.
Dat klinkt misschien krom en krampachtig, maar SFF-behuizingen worden steeds vernuftiger opgebouwd, waardoor er meer mogelijk is dan je aanvankelijk zou denken. Voor beginners die blind de bouw instappen is dat pas-en-meetwerk misschien nog een flinke taak, maar des te leuker is de uitdaging voor de hobbyisten die al een paar systemen achter de rug hebben.
Neem de Cooler Master MasterBox NR200P, een schoolvoorbeeld van de SFF-builds. Deze compacte kast is hoofdzakelijk geschikt voor Mini-ITX-systemen, maar heeft alsnog ruimte voor unieke waterkoelingcircuits, een drieslot PCI-kaart en wordt daarnaast geleverd met een riser-kabel voor een slimmere plaatsing van de videokaart. Vrijwel het gehele chassis is bovendien modulair gehouden voor optimale toegankelijkheid. Wie een beetje creatief bouwt, maakt van de NR200P een uniek canvas voor hardware. De Cooler Master MasterBox NR200P is à 99,95 euro verkrijgbaar in zwart en wit, waarbij beide edities zowel een aluminium zijpaneel als een van gehard glas includeren. De later verschenen Color-varianten verven de kast ook in kekke kleurtjes, zoals feloranje of geheel Cooler Master-paars. Daarnaast staat ook een Cooler Master MasterBox NR200P MAX op de planning, welke een uniek cpu-waterkoelsysteem, eigen koeling en meer luxecomponenten includeert.
©GMRimport
Wanneer grootte er wél toe doet
Heb je het niet op kleine, schattige systemen, dan kun je de behuizing uiteraard ook over een compleet andere boeg gooien. Grotere kasten vergen uiteraard vaak meer geld en ruimte, maar ze komen met tal van voordelen in bouwgemak, uitbreidbaarheid en onderhoud.
In een grotere behuizing zit je nooit verlegen om die ene extra centimeter voor een videokaart — en er is altijd ruimte voor méér. Zij het meer ventilatoren, langere radiatoren en waterpompen of een absurde hoeveelheid harde schijven: de zogenaamde full towers (soms ook big towers genoemd) bieden alle uitsparing die je zoekt.
Groter is niet per definitie superieur, maar als je expansiedrift hebt of gewoon nooit te claustrofobisch wilt werken, ben je altijd beter af met een omvangrijke computertoren.
©GMRimport
Als je het over ruimtelijke computerkasten hebt, dan is er geen model zo iconisch als ‘de Cosmos’ van Cooler Master al dik tien jaar is. Inmiddels hebben we het dan over de Cooler Master Cosmos C700M, de meest recente toevoeging aan de voortdurende uitdijende reeks. Niet alleen is de C700M wederom een flink vehikel, er is bovenal meer mogelijk in het ruimtelijke chassis.
Ook deze monsterkast is relatief modulair van aard en biedt daarmee de capaciteit voor allerlei uiteenlopende hardware-dromen. Moederborden tot en met E-ATX-formaat kunnen vrij geplaatst en zelfs gekanteld worden, terwijl de inbegrepen riser-module je videokaart ongekende vrijheid binnen de behuizing schenkt. Daarbovenop komen uitsparingen voor tot wel elf 140 mm-ventilatoren, twee 420mm-radiatoren en een chique uitstraling van geborsteld aluminium, een lichtjes gebogen glaspaneel en argb-lijnen op de flanken. De Cooler Master Cosmos C700M heeft een richtprijs van 429 euro en is verkrijgbaar in zwart, grijs en zilver. Inbegrepen bij de kast zitten vier vooraf geïnstalleerde 140mm-ventilatoren en een fan hub voor het aansturen van zes ventilatoren — bovenop de kast zitten knoppen om door ventilator- en argb-profielen te rouleren.
Mocht je vooral op zoek zijn naar een sterke airflow, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat de grootste behuizingen de enige optie zijn.
-
Nooit met gebakken lucht zitten
Mocht je vooral op zoek zijn naar een sterke airflow, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat de grootste behuizingen de enige optie zijn. Ook de zogenaamde mid towers en kleinere kastjes zijn tegenwoordig slim in het optimaliseren van luchtverplaatsing. En die is, ondanks de groeiende populariteit van waterkoeling, nog steeds cruciaal voor computers.
AIO-koeler of niet: in een dichte computerkast hoopt nu eenmaal verwarmde lucht op. Behuizingen met meer clearance voor ventilatoren (en/of radiatoren) bieden de mogelijkheid om koele lucht efficiënter naar binnen te trekken en warme lucht sneller weg te blazen. Gemakkelijk te reinigen stoffilters of gaaswerk helpen je systeem ook schoon te houden, door netjes buiten de behuizing stofvlokken te verzamelen.
Afhankelijk van hoeveel airflow je zoekt, kun je daar een geschikte kast aan koppelen. De vorm en complete omvang is daarbij vaak bijzaak; let vooral op de hoeveelheid en de grootte van de uitsparingen voor ventilatoren. In veel gevallen zijn op airflow gerichte kasten ook standaard uitgerust met een paar degelijke ventilatoren en voldoende stoffiltratie.
©GMRimport
Meer ventilatoren leveren altijd meer airflow op, maar let wel op: vooral de plaatsing en grootte van de blazers maken het verschil. Een of twee ferme intake-ventilatoren aan de voorkant voldoen qua zuigkracht al voor veel builds, maar tegenwoordig biedt ook het ‘schoorsteeneffect’ uitkomst. Door frisse lucht vanonder naar binnen te zuigen en warme lucht uit het plafond te spuwen, kunnen ook compactere kasten het zweet van je hardware prima ‘wegblazen’.
Als je warmloopt van koele ventilatoren, mag je bij Cooler Master aankloppen voor de H500-reeks, zoals bijvoorbeeld de MasterCase H500P Mesh ARGB. Deze mid tower kenmerkt zich met twee vooraan geïnstalleerde 200mm-ventilatoren, ditmaal in argb-smaak, incluis een 140mm-uitlaat achterop. Bovenin is genoeg ruimte voor nog twee 200mm-ventilatoren als extra uitlaat of een drietal op 140mm grootte.
De MasterCase H500P Mesh ARGB kent een adviesprijs van 139 euro en is verkrijgbaar in het wit of verschillende metaaltinten. Andere uitvoeringen van dezelfde behuizing vervangen het gaaswerk voorop met solide panelen (de non-Mesh-versies) en de argb-ventilatoren met minder opvallende verlichting.
Mocht wat kleurenverlichting in je systeem gewenst zijn, let dan vooral op wát voor rgb in je huis haalt.
-
Bundel je RGB
Over verlichting in pc-behuizing verschillen de meningen meer dan eens. De een waardeert een minimalistische uitstraling, voor de ander kan het niet fel en kleurrijk genoeg zijn. Computerkasten blijven een kwestie van smaak en dus valt er tegenwoordig ook genoeg te proeven als het op rgb aankomt.
Mocht wat kleurenverlichting in je systeem gewenst zijn, let dan vooral op wát voor rgb in je huis haalt. Het liefst heb je zoveel mogelijk lampjes op hetzelfde besturingssysteem, maar lang niet alle lampjes laten zich gemakkelijk synchroniseren met elkaar. Verlichting die enkel werkt met Mystic Light van MSI sluit bijvoorbeeld niet altijd goed aan op het Aura Sync van een Asus-moederbord.
Des te belangrijker zijn behuizingen (en/of rgb-producten) die netjes samenspelen met álle soorten lichtsystemen. Los van de beperkingen van het moederbord en eventuele argb-controller houd je zo alle deuren open om je kastverlichting mee te laten pulseren met je games, toetsenbord of muziek. Heb je rgb lief en zoek je een meer eigenzinnige kast? Dan tippen we je graag op de Cooler Master MasterBox 540. Ook deze kast heeft bouwgemak en airflow hoog in het vaandel staan, maar topt dat af met een uniek voorpaneel waarin tal van argb-lijnenwerk verborgen zit. Semi-geblindeerde DarkMirror-panelen weerkaatsen het onderliggende licht op een unieke wijze, wat leidt tot een hypnotiserend omhulsel voor je hardware.
De Cooler Master MasterBox 540 heeft een richtprijs van 109,90 euro. Inbegrepen bij de kast zit ook een argb-controller van Cooler Master zelf die gesynchroniseerd kan worden met de rgb-systemen van onder andere Asus, Gigabyte, MSI en ASRock, naast uiteraard het huiseigen MasterPlus+.
©GMRimport
Ook belangrijk: bouwkwaliteit en gebruiksgemak
Los van je smaak in computerkasten blijven er nog een paar zaken over die het verschil kunnen maken. Het gros daarvan komt neer op een kwestie van bouwkwaliteit en, in het verlengde daarvan, gemak in onderhoud en gebruik. Een beter gebouwde kast verslonst minder snel en een slimmere kast komt je tegemoet in het bouwen en onderhouden van je systeem.
Qua kwaliteit zijn er bepaalde materialen om op te letten. Denk aan behuizingen van aluminium —ook behulpzaam bij warmteoverdracht — en zijpanelen van gehard glas, in plaats van perspex. Voor gemakkelijker onderhoud zijn veelvouden van verwijderbare gaaspanelen en/of stoffilters altijd aan te raden.
Verder helpt een goede kast ook met het bereiken en plaatsen van alle hardware, indien je zo hands-on georiënteerd bent. Schroefdraaiervrije scharnierpanelen bieden al een makkelijk kijkje in je systeem, maar het kan nóg behulpzamer. Echte computerknutselaars kiezen voor kasten waar zoveel mogelijk elementen te verplaatsen of geheel te vervangen zijn, voor extra veel vrijheid tijdens het bouwen. Denk daarbij aan geheel te verwijderen panelen en handige kabelgoten achterop, om je wirwar aan draadjes overzichtelijk in weg te werken.
Met behulp van bovenstaande informatie kun je daadkrachtig op zoek naar de juiste kast voor jou. Ongeacht persoonlijke smaak of specifieke hardware is er altijd wel een behuizing die aansluit op je wensen en verwachtingen. Heb je daarover nog vragen of juist aanbevelingen, deel ze dan vooral met je medegamers. Pc-gamers zouden immers geen pc-gamers zijn, als ze niet urenlang over airflow en rgb-overwegingen kunnen praten.