Waar moet een goede game-tv aan voldoen?
In samenwerking met href="https://www.plattetv.nl/">PlatteTV</a> laten we in deze special exact weten waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aan wil schaffen. Waar moet een tv aan voldoen voor de beste game-ervaring? In dit artikel vind je alle antwoorden, plus een aantal focusmodellen.
Dit artikel is een partnerbijdrage van PlatteTV. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.
Door de komst van de PlayStation 5, Xbox Series X en S en een nieuwe generatie videokaarten in pc’s, zijn de eisen voor een goede televisie flink omhoog gegaan. Om het maximale uit je console of pc te halen heb je een high-end tv nodig met ondersteuning voor de nieuwste technieken.
Hieronder staan de belangrijkste features voor een tv als het gaat om gaming op een rij:
4k-resolutie
HDMI 2.1, VRR, ALLM
Snelle pixelresponse
Lage latency
HDR10 en/of Dolby Vision
©GMRimport
4k-resolutie
Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. De games van tegenwoordig draaien bijna allemaal in (upscaled) 4k en dus moet je nieuwe tv die resolutie kunnen weergeven. 4k is de nieuwe standaard en er zijn maar weinig nieuwe televisies die deze resolutie niet ondersteunen. Er zijn zelfs al 8k tv’s op de markt, al gaat het nog flink wat jaren duren voordat games dat ten volste gaan benutten.
HDMI 2.1, VRR en ALLM
De belangrijkste feature voor een nieuwe game-tv is HDMI 2.1-ondersteuning. Dit is nodig voor een aantal belangrijke zaken, te beginnen met bandbreedte. Waar HDMI 2.0 een maximale doorvoer heeft van 18Gb/s, is HDMI 2.1 geschikt voor maximaal 48Gb/s. Dit zorgt ervoor dat 4k-beelden in samenwerking met een hoge framerate kunnen worden weergegeven.
HDMI 2.0 kan maximaal 4k in 60 frames per seconde doorvoeren, maar met HDMI 2.1 is 4k in 120fps of zelfs 8k in 60fps mogelijk. Alle nieuwe consoles en videokaarten hebben ondersteuning voor HDMI 2.1, maar lang nog niet alle televisies, dus let hier goed op. Dit is echter niet het enige waarom HDMI 2.1 belangrijk is.
©GMRimport
HDMI 2.1 heeft namelijk een aantal interessante features voor gamers. VRR staat voor Variable Refresh Rate en is vergelijkbaar met Freesync van AMD en G-Sync van Nvidia. Met deze techniek worden de frames in de game gesynct met de framerate van de televisie, waardoor screen tearing verleden tijd is en framedrops veel minder voelbaar zijn. De PlayStation 5 heeft (nog) geen ondersteuning voor VRR, Xbox Series X en S wel.
Een andere HDMI 2.1-feature is ALLM. Dat staat voor Automatic Low Latency Mode. Dit moet je zien als een automatische Game- Mode, waardoor je altijd de juiste instellingen in je tv te pakken hebt tijdens het gamen. De tv detecteert dat er een console of pc is aangesloten en pakt automatisch de beste settings.
Lage latency
Als er iets vervelend is tijdens het gamen is het latency, oftewel vertraging tussen wat je doet met de controller en wat je ziet op televisie. Een zo laag mogelijke latency is dan ook essentieel voor een fijne game-ervaring, maar gelukkig kan deze vertraging naar beneden worden gebracht in de Game- Mode. Daarom is ALLM ook zo’n fijne feature.
Een tv zit vol met technieken om films en series er zo mooi mogelijk uit te laten zien, maar in Game Mode wordt al deze software uitgezet om een zo laag mogelijke vertraging mogelijk te maken. De laatste jaren zijn er gelukkig grote stappen gemaakt in het terugbrengen van de vertraging in nieuwe tv’s.
Snelle pixelresponse
Latency en pixelresponse worden nog weleens door elkaar gehaald, maar zijn wel degelijk twee totaal verschillende dingen. Waar we het bij latency hebben over de vertraging tussen de input van een speler en de tv, gaat het bij pixelresponse over de vertraging in het paneel van de tv zelf.
Bij pixelresponse gaat het simpel gezegd om hoe snel een pixel kan veranderen van kleur, wat vooral bij snelle actiegames belangrijk is. Als de pixelresponse te langzaam is, krijg je als het ware een waas in het beeld wanneer de camera snel beweegt.
HDR10 en/of Dolby Vision
De meeste games hebben tegenwoordig ondersteuning voor HDR, oftewel High Dynamic Range. Hiermee worden kleuren natuurgetrouwer weergeven en worden er ook meer details zichtbaar in felle en donkere beelden. Voor de beste weergave van HDR-games is een zo hoog mogelijke helderheid en zwartwaarde van tv’s dan ook zeer belangrijk.
Er zijn verschillende HDR-technieken, maar de belangrijkste voor gamers zijn HDR10 en Dolby Vision. Het verschil is wat ingewikkeld, maar zie het zo: bij HDR10 is er een vaste waarde of setting voor de kleuren, felheid en zwartwaarde voor de gehele game. Bij Dolby Vision kan dit per scène verschillen, of in het geval van games zelfs per frame.
Dolby Vision is superieur aan HDR10, maar HDR10 is in games al meer geperfectioneerd. De PlayStation 5 heeft (nog) geen ondersteuning voor Dolby Vision. Xbox Series X/S en pc’s wel, maar daar wisselen de resultaten per game. Dit heeft met optimalisatie te maken en het toevoegen van Dolby Vision is dan ook ingewikkelder voor ontwikkelaars dan HDR10.
©GMRimport
LCD versus OLED
Nog even in het kort het verschil tussen LCD en OLED. Bij LCD zit er een bak met LED’s in de tv, die door de verschillende filters en pixels schijnen.
De voordelen van een LCD tv zijn:
Een hoge felheid voor HDR-games
Geen kans op inbranden
Lage latency
De nadelen van een LCD tv:
Slechte zwartwaarde
Langzame pixelresponse
Bij een OLED tv zijn het de pixels zelf die oplichten. Ze kunnen zelfs helemaal uit worden gezet, waardoor zwart ook echt diep zwart is, in plaats van donkergrijs op een LCD tv. Ook deze techniek heeft een aantal voor- en nadelen.
De voordelen van OLED zijn:
Perfecte zwartwaarde
Snelle pixelresponse
Lage latency
De nadelen van een OLED tv:
Lagere felheid
Kans op inbranden
Een LCD tv is aan te raden in twee gevallen. Ten eerste als je vaak games overdag speelt in een kamer die je niet zo gemakkelijk kunt verduisteren. In dit geval is de hogere felheid van LCD erg fijn. Ten tweede als je een professionele gamer bent die dag in, dag uit urenlang achter elkaar dezelfde game speelt.
Voor de rest van de gamers is OLED absoluut aan te raden. De kans op inbranden is, zeker tegenwoordig door allerlei softwaretrucjes, nihil en de lagere felheid valt minder op, omdat de zwartwaarde zo goed is. Het gaat uiteindelijk om het contrast en dat is op OLED vele malen beter. De veel snellere pixelresponse is de kers op de taart.
Nu je volledig op de hoogte bent over waar een goede game-tv aan moet voldoen, vind je hieronder een selectie van tv’s die zeer geschikt zijn voor het spelen van games. Laten we iets dieper ingaan op de specificaties en features van deze modellen, te beginnen met de LG C1.
LG C1
De LG C1 is een van de beste game-tv’s op de markt. De OLED tv heeft een 4k-resolutie, volledige ondersteuning voor HDMI 2.1, VRR en ALLM op vier inputs en ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision. Combineer dit met alle voordelen van een OLED tv en een zeer lage latency in Game Mode en je hebt een topper te pakken. De LG C1 is beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch.
Er is overigens ook een LG G1 beschikbaar met een zogenaamd OLED EVO-paneel. Deze is zo’n 10 tot 20 procent feller om het gat met LCD iets kleiner te maken.
©GMRimport
Samsung QN95A
In het topsegment van LCD vinden we de Samsung QN95A. Het is een mini-LED tv met een Full Array Local Dimming-systeem, wat er voor zorgt dat het beeld plaatselijk goed gedimd kan worden voor een mooie zwartwaarde, terwijl er toch een hele hoge felheid kan worden behaald. De tv heeft vier HDMI 2.1-inputs, VRR- en ALLM-ondersteuning, een lage latency in Game Mode en HDR10 ondersteuning. Alleen Dolby Vision-ondersteuning ontbreekt helaas. De Samsung QN95A is beschikbaar in 55, 65, 75 en 85 inch.
©GMRimport
Samsung QN800A
In dezelfde serie als de QN95A vinden we de QN800A van Samsung. Deze heeft eigenlijk dezelfde features als de QN95A, maar dan met een 8k-resolutie. Dit heeft nut als je voor een gigantisch formaat televisie wil gaan waar je relatief dicht op zit, of als je altijd de allersnelste videokaart hebt zitten in je game-pc. 8k is ontzettend zwaar en het zal nog een aantal jaar duren voordat er grote games te spelen zijn in 8k. Ook wat films en series betreft is er nog heel weinig 8k-content te vinden. De Samsung QN800A is verkrijgbaar in 65, 75 en 85 inch.
©GMRimport
Sony A84J
De Sony A84J OLED is een prima alternatief voor de LG C1, al ontbreken er een paar gamefeatures. Zo zijn maar twee van de vier HDMI-inputs 2.1 en er is geen VRR-ondersteuning. Ook is de latency in Game Mode iets hoger dan op de LG C1, maar nog steeds erg acceptabel. Ook HDR10 en Dolby Vision zijn aanwezig. De Sony A84J scoort beter dan de LG C1 als het gaat om het kijken van films en series, maar voor gaming is de LG C1 net wat completer. De Sony A84J is beschikbaar in 55, 65 en 77 inch.
©GMRimport
Philips OLED806
Tot slot heeft ook Philips een optie voor een game-tv met de OLED806. Ook hier zijn helaas maar twee van de vier inputs HDMI 2.1, maar de tv heeft wel ondersteuning voor VRR en ALLM, HDR10- en Dolby Vision-ondersteuning en een zeer respectabele latency. Dit maakt het een meer dan prima OLED om op te gamen en daarnaast heeft deze televisie Ambilight, wat de game-ervaring zeker ten goede komt qua sfeer. De Philips OLED806 is beschikbaar in 48, 55, 65 en 77 inch.
©GMRimport