Glorious krijgt kritiek om keycap-kits met 'gestolen design'

Glorious krijgt kritiek om keycap-kits met 'gestolen design'

Randapparatuurfabrikant Glorious krijgt de wind van voren sinds de onthulling van twee nieuwe keycap-sets. De kleuren van de kunststoffen knopjes komen volgens critici te veel overeen met designs van concurrenten en eerdere partners van Glorious.

Glorious onthulde eergisteren hun eerste uniek gekleurde PBT-keycaps, Celestial Fire en Celestial Ice, beide met een 99,99 dollar adviesprijs. De knoppensets zijn onderdeel van Glorious' toespitsing op het customizen van toetsenborden, waar ook de huiseigen GMMK Pro hevig op inspeelt.

Niet lang na de initiële onthulling valt bij toetsenbordhobbyisten op dat de kleurenverloopjes in kwestie bekend voorkomen; Celestial Fire lijkt een kopie van Alexotos' Aether-set en Celestial Ice heeft flink wat weg van sets als SA Dreameater. Vooral het nabootsen van Alexotos' werk is opmerkelijk, gezien Glorious in het verleden meerdere (publieke) samenwerkingen met de toetsenbord-knutselaar heeft gehad.

Op onder andere Twitter en Instagram ontvangt Glorious kritiek rondom de aankondiging. Her en der claimen mensen hun pre-orders weer geannuleerd te hebben, nadat ze lucht kregen van de ophef. Vooral de ethiek achter het 'stelen' van de ontwerpen zit veel geïnteresseerden dwars.

Binnen de Reddit-gemeenschap van r/MechanicalKeyboards klinkt er meer nuance. Ook daar circuleert enige onvrede over Glorious' doen en laten, maar veel keyboard-enthousiastelingen kaarten aan dat de gelijkenissen tegenvallen — of dat een creatief idee lenen nu eenmaal onderdeel is van de tech-business.

In verhouding biedt Glorious de keycap-sets net iets goedkoper aan dan de vermeende 'originelen'. Zowel de eerdere Aether- als Dreameater-sets zijn daarnaast lastig verkrijgbaar in selecte groepsaankopen, vaak met maandenlang wachttijden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou