Gamen in 4k 120Hz op een console met HDMI 2.1
Gamer.nl
Nieuws

Gamen in 4k 120Hz op een console met HDMI 2.1

Er is maar weinig beter dan gamen in een 4k-resolutie met een 120Hz-verversingsfrequentie, maar het is helaas nog niet zo vanzelfsprekend om dat voor elkaar te krijgen. Op de pc kun je hiervoor DisplayPort gebruiken, maar op een console is de minder gangbare HDMI 2.1-verbinding verplicht. Vandaag bespreken we wat HDMI 2.1 precies is en geven we drie voorbeelden van 4k-monitoren met deze felbegeerde aansluiting.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Lees hier wat dit betekent.

De Xbox Series X en Playstation 5 zijn in staat om games in 4k weer te geven met een framerate van 120 fps, maar dat betekent niet dat je zomaar een willekeurige monitor of televisie aan kunt sluiten. Deze combinatie van een hoge framerate en resolutie is op de consoles namelijk alleen mogelijk met HDMI 2.1. De relatief nieuwe verbinding is nog lang niet op elk beeldscherm beschikbaar, dus moet je goed opletten voor je er eentje aanschaft.

©GMRimport

HDMI 2.1 versus oudere generaties

Vroeger was alles nog relatief simpel. Het optimale beeld werd bereikt met een willekeurige HDMI-kabel in een willekeurige poort van een willekeurige HD-televisie. Nu is het allemaal net iets lastiger geworden. Er zijn op het moment namelijk drie gangbare HDMI-kabels in de winkel te vinden: HDMI 1.4, HDMI 2.0 en HDMI 2.1. De verschillen tussen de drie generaties komen neer op de maximale datastroom die door de kabel kan, wat een direct gevolg heeft voor de maximale resolutie en framerate.

©GMRimport

Zoals je ziet is HDMI 2.0 voldoende voor 4k bij een framerate van 60Hz, maar is het niet mogelijk om gebruik te maken van HDR. HDMI 2.0a en 2.0b maken die upgrade naar HDR mogelijk, maar voor framerates van 120Hz kom je toch echt niet onder HDMI 2.1 uit.

Mocht je een televisie of monitor tegenkomen die 4k en 120Hz belooft zónder HDMI 2.1, dan is dat eigenlijk alleen mogelijk met chroma subsampling. In het kort houdt dit in dat bandbreedte wordt bespaard door het aantal mogelijke kleuren te beperken. Het resultaat is dat er weliswaar 4k en 120Hz wordt weergegeven, maar dat het uiteindelijke plaatje er minder mooi uitziet. Dat is natuurlijk zonde als je net een nieuwe monitor of televisie hebt aangeschaft.

Helaas is HDMI 2.1 nog niet zo gangbaar, ook niet bij nieuwe modellen. De nieuwste televisies ondersteunen het veelal wel, maar monitoren met HDMI 2.1 zijn nog schaars, terwijl die juist veel voordelen bieden voor gamers. Gelukkig komen er langzaam steeds meer op de markt, waaronder drie prachtige modellen van ASUS.

©GMRimport

Drie ASUS-monitoren met HDMI 2.1

We kennen ASUS ROG allemaal van diens prachtige gamehardware, dus het is geen verrassing dat ze er ook nu weer als de kippen bij zijn om HDMI 2.1-monitoren op de markt te brengen. Op het moment bestaat het aanbod uit drie verschillende modellen: de ROG Swift PG32UQ, ROG Strix XG43UQ en ASUS TUF Gaming VG28UQL1A met diagonalen van respectievelijk 32, 43 en 28 inch. De kleinste modellen hebben een IPS-paneel voor een uitstekende kleurweergave, terwijl de grootste beschikt over een VA-paneel met een zeer hoog contrast en piekhelderheid. Deze extra hoge helderheid tot 1000 cd/m2 geeft de XG43UQ een HDR-1000-certificaat en staat garant voor prachtige HDR-beelden. Samen met het grote formaat van liefst 43-inch is het daarom een uitstekend alternatief voor een televisie of multi-monitor setup.

De piekhelderheid van de PG32UQ is iets lager, maar nog steeds goed voor een HDR-600-certificaat. Waar deze monitor echt in uitblinkt is de kleurweergave. Het bereik van het paneel gaat tot een verbluffend 98% van het DCI-P3 spectrum. Zelfs professionele monitoren kunnen hier vaak niet aan tippen.

©GMRimport

De TUF Gaming VG28UQL1A heeft op zijn beurt een HDR-400-certificaat en kan het hele sRGB-spectrum weergeven (en 90% DCI-P3). Naast de twee HDMI 2.1-poorten voor een Playstation 5 en Xbox Series X, zijn er ook nog twee HDMI 2.0-poorten en een DisplayPort 1.4-aansluiting. Zelfs met vier consoles en een PC is het dus niet nodig om kabels te wisselen.

Alle drie zijn ze voorzien van de laatste snufjes zoals Shadow Boost, waardoor tegenstanders in donkere hoekjes duidelijker zichtbaar zijn. Extreme Low Motion Blur Sync is aanwezig voor scherpe bewegende beelden en er is een Low Blue Light-modus om het in de late uurtjes comfortabeler te maken voor je ogen.

Aangesloten op een computer valt er zelfs nog meer te halen uit deze monitoren van ASUS. Alle drie gaan ze namelijk tot maximaal 144Hz voor nog snellere beelden. Uiteraard beschikken de monitoren over FreeSync Premium en bieden de PG32UQ en VG28UQL1A daarnaast ook Nvidia G-Sync.

©GMRimport

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Grote 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht
Gamer.nl
Nieuws

Grote 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht

Allerlei facetten van de game zijn verbeterd

Afgelopen week is een forse 2.0-update voor Lords of the Fallen uitgebracht door Hexworks.

Met de update worden er grote wijzigingen doorgevoerd aan de in 2023 uitkomen actie-rpg. Zo wordt geboekte progressie in de online-co-op nu door beide spelers gedeeld en is er een Friend Pass-systeem, waardoor een tweede speler mee kan doen zonder dat diegene de game heeft gekocht.

Ook zijn er diverse verbeteringen aangebracht aan de gevechten en het rondbewegen in de spelwereld, waardoor de gameplay beter aanvoelt. Aanvallen en ontwijkmanoeuvres voelen sneller en is er nu een knop waarmee gesprongen kan worden. Wanneer wapens vijanden raken, is de impact ook beter voelbaar, en de user interface is op de schop gegaan om het simpeler en duidelijker te maken. De tutorial is ook verbeterd.

Er wordt al geruime tijd gewerkt aan een vervolg op Lords of the Fallen, die voor zover bekend in 2026 moet verschijnen. Het origineel kan nu met fikse korting worden aangeschaft op pc, PS5 en Xbox Series-consoles.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van DLSS
Gamer.nl
Nieuws

Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van DLSS

De game komt tegelijk met de Switch 2 uit op 5 juni

De pas aangekondigde Nintendo Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 maakt gebruik van AI-upscaletechnologie Deep Learing Super Sampling (DLSS).

Dat heeft ontwikkelaar CD Projekt Red aan Digital Foundry bevestigd. Daarmee is het de eerste Switch 2-game waarvan officieel bevestigd is dat er DLSS wordt gebruikt. "We gebruiken een versie van DLSS die beschikbaar is voor Nintendo Switch 2-hardware, aangedreven door Nividia's Tensor-cores. De game gebruikt DLSS in alle vier de modi: in handheld en docked, en de prestaties- en kwaliteitsgerichte variaties van elk van die opties."

Op wat voor manier DLSS precies wordt ingezet in de game, is niet bekend, maar waarschijnlijk is het bedoeld om de game in een zo hoog mogelijke resolutie en met een zo hoog mogelijke framerate te laten draaien. CD Projekt Red liet weten dat het bedrijf streeft naar een resolutie van 1080p in alle grafische modi wanneer de Switch 2 docked is. In handheldvorm wordt er naar een resolutie van 720p gestreefd.

De Switch 2-versie van Cyberpunk 2077 werd tijdens de onthulling van de eerste games voor de console en de releasedatum aangekondigd. Het spel zal net als de Switch 2 zelf vanaf 5 juni verkrijgbaar zijn. Het gaat om de Ultimate Edition van de game. Daarin zit niet alleen de hoofdgame en de diverse uitgekomen updates, maar ook de vorig jaar verschenen uitbreiding Phantom Liberty. Hieronder is de aankondigingstrailer nog eens te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!