Voorspel: God of War: Ragnarok is dé plek voor een queer personage
Hoewel God of War: Ragnarok waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, kunnen we wel alvast dromen over de nieuwe avonturen van Kratos. Die avonturen krijgen mogelijk een regenboograndje.
Jaren geleden schreven we over seks in de God of War-games. In de originele serie was seks zelfs een vaste minigame. Regelmatig lagen er vrouwen klaar voor Kratos, bij wie spelers met een cirkeltje, driehoekje en een paar draaien aan de stick wat orbs konden verzamelen.
De laatste God of War nam daar duidelijk afstand van. Niet alleen is tijdens de reis, waarin Kratos zijn kind meeneemt om de as van zijn moeder uit te strooien, seks wel het laatste waar hij aan denkt. Het past ook totaal niet bij het type game: eentje met meer diepgang en met goed geschreven vrouwelijke personages. Vrouwen die gelijk staan aan de mannen.
©GMRimport
Toen schreven we ook: ‘We kijken al uit naar het vervolg, waarin Kratos zijn zoon op de meest ongemakkelijke wijze alles over de bloemetjes en bijtjes probeert bij te brengen.’ Aan dat vervolg wordt druk gewerkt en mogelijk moet Kratos daarin ook praten over bijtjes die op bijtjes vallen.
Proud as fuck
Het begon met David Jaffe, die een afbeelding van gamepersonages en hun ware hoogtes retweette. Op de afbeelding staan Mario, Sonic, Kratos en Spyro. Kratos steekt er met kop, schouders en torso bovenuit. 'Damn, Kratos stands tall and PROUD AS FUCK!', schrijft Jaffe erbij. 'Dat is logisch, omdat hij super trots is op zijn zoon Atreus, die gay is."
Jaffe was de grote man achter de eerste God of War-games, maar werkt nu niet meer aan de serie. Dat verduidelijkt hij in een vervolgtweet, nadat 'Atreus is gay' nieuws wordt. 'Ik zou graag meer lhbt-representatie in games willen en zeker in God of War. Dat zou cool zijn. Maar hiermee ben ik gewoon de homofoben aan porren, want ik vind ze bekrompen, gevaarlijk en gemeen.’
©GMRimport
Er komen veel reacties op de tweet, van geïrriteerde fans, nog voordat er ook maar een trailer van God of War: Ragnarok is gepubliceerd. ‘Dit gaat niet om homofobie’, schrijft onder andere Twitter-gebruiker Atreus_09. ‘Dit gaat om culturen en religies van anderen (die God of War-games hebben gespeeld en van de volgende games willen genieten) over de hele wereld die homoseksualiteit niet accepteren, en die gerespecteerd dienen te worden.’
Gamers hebben sterke gevoelens over de serie, dus barst de discussie los op Twitter. Onder andere Cory Balrog, die aan het hoofd stond van de ontwikkeling van de nieuwe God of War en het aankomende vervolg, voegt toe: ‘Welke schade wordt er gedaan als je een game speelt met een lhbtq-personage erin? Voor iemand in die gemeenschap die zichzelf gerepresenteerd ziet, kan dat een positieve impact hebben op hun leven. Ze voelen zich gezien. Hoe doet jou dat pijn in het echte leven?’
©GMRimport
Wanneer iemand daarna stelt dat het enkel verkeerd is om geforceerd lhbtq+-personages in games te stoppen om maar een 'token' gay personage te hebben, schrijft Balrog als reactie: ‘Het enige wat we kunnen doen is de waarheid vinden van de personages en het verhaal dat we proberen te vertellen.’ Eerder reageert Balrog al op iemand die smeekt dat Kratos alsjeblieft gay gemaakt moet worden: ‘En bi dan?’
Balrog staat dus duidelijk open voor een queer personage in Ragnarok, al zou het geen primeur zijn voor de serie. Wanneer iemand erop wijst dat God of War nooit lhbtq-personages heeft gehad, wordt diegene snel gecorrigeerd, omdat Aphrodite in God of War 3 met twee dames naar bed ging. ‘Of was dat prima omdat het om drie vrouwen ging?’
©GMRimport
Twitteraar Svarog schrijft richting Barlog: ‘Jullie zouden je moeten focussen op het maken van goede verhalen. Het maakt mensen niets uit of Atreus gay is. Ze willen een goed verhaal.’ Waarop Barlog reageert: ‘Het enige waar wij ons op focussen is het maken van goede verhalen. Het is het internet dat hiermee geobsedeerd is.’
Regenboogbrug
Er is een goede kans dat een personage in God of War: Ragnarok queer is. Waarom niet? De Griekse en Noorse mythologieën zitten vol queerness. Het kan Kratos zelf zijn, stammend uit een Griekse cultuur waarin seks tussen mannen de normaalste zaak van de wereld was. Misschien is hij biseksueel en vindt hij een Noorse kerel om een leven mee op te bouwen, samen met zijn zoon.
Het kan ook heel goed Atreus zelf zijn, zoals David Jaffe stelt. Het personage Atreus is, zoals uitgelegd aan het einde van God of War, in het bronmateriaal een van de bekendste genderbenders. Natuurlijk kan het ook totaal nieuw personage zijn. Kratos komt in zijn avonturen talloze kleurrijke figuren uit de mythologie tegen en het zou onlogisch zijn als er niet eentje daarvan queer is.
©GMRimport
Wie het is, is niet helemaal het punt. Het punt is dat het hoe dan ook moet kunnen in God of War: Ragnarok. Juist omdat de makers goede verhalen willen vertellen met sterk geschreven personages en seksualiteit daar vaak een onderdeel van is, maar ook omdat het zo goed past. Het is haast vreemd als er geen queer personage in zit.
Zelfs als je kennis over Noorse mythologie niet verder reikt dan de Thor-films van Marvel, weet je dat hoe belangrijk de Bifröst is: een regenboogbrug die Asgard, Midgard en andere gebieden aan elkaar verbindt. Tijdens het cataclysmische Ragnarok wordt de regenboogbrug vernietigd door de krachten van het vuurrijk. Als dat geen metafoor is voor homofobie, dan weet ik het ook niet meer.
In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen: