Humberly González over de haat op Star Wars Outlaws’ Kay Vess en Han Solo’s Schaduw
11.376 regels tekst en twee jaar later
Een week voor het verschijnen van Star Wars Outlaws kregen we op Gamescom de kans om uitgebreid te praten met Huberly González, de stem en het gezicht van protagonist Kay Vess. In een drukbezochte Ubisoft-booth ging ze in op de haat jegens Kay – en hoe ze daarmee omgaat – het opnameproces voor dialoogkeuzes en de schaduw van Han Solo.
Gamer.nl – Dus: je wordt wakker, doet je ochtendroutine en krijgt het belletje dat je de hoofdrol speelt in de nieuwe Star Wars-blockbustergame. Hoe voelt dat?
Humberly: Nou, ik wou dat het zo gemakkelijk was! Het hele castingproces duurde vijf maanden. Idealiter krijg je via een soort feedbackproces te horen hoe je werk wordt ontvangen, maar de realiteit voor acteurs is dat je auditie doet en het dan loslaat. Als je vervolgens iets hoort, dan doe je het vaak nog een keer.
Voor deze rol was dat vijf (!) keer – van januari tot mei 2022. Ik wist niet dat het om Star Wars ging, want je moet een hele berg papieren en embargo’s tekenen. Ik wist dat ik de hoofdrol speelde in een behoorlijk grote game, iets waar ik al jaren naartoe werk. De cirkel was echt rond toen ze vlak voor m’n laatste auditie vertelden dat het om Star Wars ging. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik een goede toevoeging aan het universum was, dus ik was niet nerveus ofzo. Ik zat vol energie.
Wat laten ze je lezen bij zo’n auditie om te verbloemen dat het om Star Wars gaat?
Ze veranderen alle namen, zelfs de game zelf heeft een codenaam. Ze noemen het anders zodat niemand weet wat het is, alles is altijd supergeheim.
Twee jaar geleden vertelde je in een podcast dat je allereerste werk zowaar een Star Wars-reclame was, maar daar konden we niks meer van vinden. Was dat ook geheim?
Haha, klopt. Die ga je nooit meer vinden. Dit soort reclames komen op tv en als ze weg zijn, zijn ze weg. Deze was voor Bell (Canadese telecomprovider – red.) op de Canadese televisie. Ze konden ons toen ook niet vertellen dat het om Star Wars ging, dus ik moest geluiden van wezens maken. Ik zou Chewbacca worden! Dus ik was helemaal gekleed in het bruin enzo, terwijl mijn vriend een soort Han Solo was. Dat was in 2015, dus alweer bijna tien jaar geleden.
Je hebt uiteraard ook in een hoop tv-series en films gespeeld, zoals Ginny & Georia en Nobody. Wat is nou het grootste verschil met games?
Je hebt in games geen visuele cues of een hele set die je helpt compleet in de wereld te stappen. Bij een videogame moet je voor alles je verbeelding gebruiken. Ik bekijk het altijd zo: als je het geluid van een game uitzet en een scène bekijkt, dan zou je nog steeds de boodschap moeten begrijpen, omdat je lichaamstaal boekdelen spreekt. Het is meer een combinatie van film en theater.
Neem je verschillende dialoogopties dan apart op?
Ja, klopt. Alle tussenfilmpjes nemen we op de set op, dus ook de stem. Maar alles in-game – alle oh nee’s, klanknabootsingen, ademen, slaan, gesprekken, combo’s – wordt opgenomen in een aparte studio. Ik heb daar uren en uren doorgebracht. Op m’n telefoon heb ik bijgehouden hoeveel: 11.376 regels aan tekst, zonder de herhalingen meegerekend. Als je een regel inspreekt, dan doe je drie tot vier varianten, zodat ze de keuze hebben.
Hoe ging dat met je sidekick Nix?
Voor games is het vaak zo dat je naar een tennisbal of een stuk tape kijkt en de visuele effecten later worden toegevoegd. Maar voor Star Wars Outlaws hadden we een professionele poppenspeler op de set met een zelfgebouwde Nix. Misschien iets angstaanjagender dan de uiteindelijke versie, maar hij zag er echt uit als Nix. Ze kon hem volledig bewegen, op m’n schoot laten springen en hem laten aaien. Dat was geweldig, want je hebt die luxe niet altijd. De relatie tussen het beestje en Kay is cruciaal voor de game, dus hem zo tot leven zien komen was hartverwarmend.
Dat terwijl er bij de onthulling van Outlaws juist wat controverse was rondom Kay. Hoe ga je daarmee om?
Weet je, uiteindelijk ontkom je niet aan de mening van het publiek. Het zijn meningen, geen feiten. Ik weet dat ik ontzettend trots ben op deze game. Uiteindelijk herinnert die negativiteit en weerstand me eraan dat we - met mijn bestaan in deze industrie als vrouw van kleur, immigrant en latina – meer representatie nodig hebben. Om in de Star Wars-thema’s te blijven: er is altijd een lichte en een donkere kant – ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Je mag zelf bepalen aan welke kant je staat. Vaak willen ze dat je erop ingaat, maar persoonlijk ga ik niet in op online haat. Ik probeer positiviteit te verspreiden, maar krijg er in die gevallen enkel negativiteit voor terug. Ik ga alleen maar in op mensen die beseffen dat dit een videogame is.
Ik snap dat mensen een grote franchise als Star Wars willen verdedigen, maar ik probeer ze er altijd aan te herinneren dat we moeten leren om van dingen te houden. Bovendien denk ik dat ze het alsnog gaan spelen. Echt waar, als mensen op Kay haten, dan denk ik: je gaat het alsnog spelen. Voor mij is dit in ieder geval een droom die uitkomt, en iets dat zoveel gelaagdheid in Star Wars kan toevoegen.
Waarom is er giftigheid, misogynie, racisme en homofobie? Dat heb je in elke industrie. Maar ik waardeer het dat Ubisoft, Lucasfilm en Disney het risico nemen om één verhaal te vertellen. Het is Kays beste verhaal en net zo relevant als elk mannelijk personage.
Hoe betrokken waren Disney en Lucasfilm eigenlijk bij het project?
Ze waren erg betrokken, voornamelijk bij scriptschrijvers als Nikki Foy. Ze waren constant in gesprek met Lucasfilm om te controleren of het verhaal coherent is met het universum en kregen geen weerstand wat betreft de ideeën die ze hadden. Ze zeiden soms “nee, misschien niet dat”, maar droegen altijd andere ideeën aan voor het maken van een nieuwe wereld.
Toen ik gecast werd merkte ik dat ook. Kay was aanvankelijk anders. Niet kwaadaardig, maar wel scherper en cynischer. Maar toen ik erbij kwam, kon ik wat meer kwetsbaarheid en tekortkomingen toevoegen. Dat is wat ik zo leuk vind aan Kay: ze staat haar mannetje, maar is niet zo ervaren of zeker als Han Solo.
Daar wilden we al naar vragen, want Han Solo zat vast in het achterhoofd tijdens de ontwikkeling.
Ja, natuurlijk! Hij is de epische oorlogsheld van de eerste trilogie. Kay komt hem in de game tegen als hij in brons gegoten is en heeft geen idee wie hij is. Zoiets gebeurt ook bij Jabba the Hutt, waarbij de speler vast zoiets heeft van: hoezo ken je hem niet!?
Besef je ook dat Kay wellicht onderdeel wordt van het grotere universum, zoals de films, series en comics?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is wat mij betreft het begin van een fantastisch personage met een toekomst. Er is nog genoeg te verkennen en ik zou graag Kay Vess spelen in welk medium dan ook.
Star Wars Outlaws verschijnt op 30 augustus voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.