AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?
Nieuws

AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?

Tot voor kort was de processorkeuze voor gamers relatief eenvoudig: Intel was in vrijwel alle gevallen de beste optie. Met de nieuwe AMD Ryzen-serie moeten we dat advies veranderen, want AMD is na jaren afwezigheid weer terug aan de top.

Het kiezen van de juiste processor is één van de belangrijkste bezigheden tijdens het samenstellen van een nieuwe game-pc. De processor bepaalt namelijk niet alleen hoe snel de computer wordt, maar heeft ook invloed op vele andere factoren, zoals het moederbord en daarmee de ondersteuning voor verschillende features. Tot een paar jaar geleden was de keuze voor gamers in ieder geval vrij simpel. Door de hogere klokfrequenties en betere efficiëntie was een Intel-processor de enige juiste optie en selecteerde je het model op basis van je budget. Althans, dat was zo tot AMD met de Ryzen- processors kwam.

De nieuwe Zen 2-architectuur van AMD vormt het platform voor de Ryzen 3000-serie en maakt het merk een grote concurrent voor Intel. Waar AMD zich eerder focuste op meer kernen en daarmee dus ook op meer multithreaded-applicaties, zijn de grootste verbeteringen de laatste twee jaar gemaakt op het gebied van klokfrequenties en instructies per klok. Die twee eigenschappen zijn voor games van groot belang, waardoor de AMD-processors voor het eerst in een lange tijd ook interessant zijn voor gamers.

©GMRimport

Daarnaast bieden de processors voor het eerst PCI express 4.0, waarmee veel hogere doorvoersnelheden gehaald kunnen worden. Dat heeft niet direct effect op de prestaties in games - videokaarten hebben die extra bandbreedte immers niet nodig - maar kan wel effect hebben op de laadtijden. PCIe 4.0 maakt namelijk ook snellere ssd’s mogelijk, die tot 5GB per seconde kunnen lezen en schrijven; ongeveer twee keer zo snel als de normale PCIe 3.0-ssd’s. Intel biedt deze ondersteuning voor PCIe 4.0 nog niet.

Is Intel dan gelijk helemaal afgeschreven? Nee, want als we puur naar gameprestaties kijken heeft Intel nog steeds de beste chips in handen, ook al is het verschil heel klein. Kijken we naar andere toepassingen, dan is AMD aan de winnende hand. Als je regelmatig in-game beelden opneemt of streamt, dan is AMD tegenwoordig in veel gevallen de beste keuze. Dat geldt ook voor video editors die niet de hoofdprijs willen betalen voor een werkstation. Prijstechnisch zitten de twee merken redelijk dicht bij elkaar, maar toch is het totaalplaatje bij AMD in veel gevallen goedkoper. De moederborden met de socket voor Intel-processors zijn over het algemeen namelijk duurder, met als resultaat dat de hele computer ook iets duurder is.

De beste keuze voor gamers

Dus welke processors zijn op het moment nou de beste keuze? Kijkend naar het budgetsegment zijn er de AMD Ryzen 5 3600 en de Intel Core i5-9400F. Standaard zijn de twee modellen zeer aan elkaar gewaagd, met een hele kleine voorsprong voor Intel als het gaat om prestaties in games. Prijstechnisch is de Core i5 ook net iets interessanter, maar ook dat verschil is erg klein. Ben je geïnteresseerd in overklokken, dan kun je uit de Ryzen 5 nog wat extra prestaties halen, zolang je niet voor het goedkoopste moederbord gaat. Bij de i5-9400F is het helaas niet mogelijk om de chip te overklokken, ongeacht het moederbord.

©GMRimport

Heb je iets meer te besteden, dan valt de keuze tussen de Intel Core i5-9600K en de AMD Ryzen 5 3600X. De Ryzen 5 is duidelijk goedkoper, al helemaal als je het moederbord meerekent, maar voor overklokkers is het model van Intel toch interessanter. Standaard is de Intel Core i5 namelijk een fractie sneller, maar de chip biedt ook meer ruimte voor overklokkers, waardoor het verschil groter wordt. Ben je van plan om te investeren in een PCI express 4.0-ssd, dan wordt de keuze natuurlijk een stuk makkelijker en kun je het beste voor de Ryzen 5 gaan.

Een stapje hoger wordt het nog eenvoudiger. De Ryzen 7 3800X en de Core i7 9700K zouden aan elkaar gewaagd moeten zijn, maar op dit moment is de chip van AMD bijna 100 euro goedkoper en dus de enige juiste keuze. Zelfs al zou je gaan overklokken, dan biedt de i7-9700K niet genoeg speelruimte om het prijsverschil te kunnen verantwoorden.

©GMRimport

Kijken we naar het topsegment, dan vinden we daar de AMD Ryzen 9 3900X, de Ryzen 9 3950X, de Intel Core i9-9900K en de Intel Core i9-9900KS. Door de enorme prijsdaling die de Ryzen 9 3900X de laatste maanden heeft gemaakt, is dat eigenlijk de enige verstandige optie. Toch moet je de Intel Core i9-9900K of 9900KS niet direct links laten liggen. Wil je namelijk de beste in-game prestaties, dan kom je simpelweg niet om die twee chips heen. De KS-variant, die zonder overklokken alle acht kernen op 5 GHz kan draaien, is op het moment de snelste (consumenten)processor in games. Daar betaal je echter wel een premium prijs voor. Waar de i9-9900K nog redelijk geprijsd is, kost de 9900KS maar liefst 700 euro!

Ben je van plan je pc te gebruiken voor meer dan alleen gamen, dan worden de Intel-processors al snel verslagen en kun je beter voor de Ryzen 9 3900X of Ryzen 9 3950X gaan. Door het hogere aantal kernen (12 of 16 bij AMD, 8 bij Intel) presteren de AMD-processors over het algemeen beter als het gaat om veeleisende toepassingen, zoals het renderen van 3D-beelden of het compileren van software.

Conclusie

Dat Intel niet langer meer alleen aan de top staat is duidelijk. Het lijkt alsof het bedrijf de afgelopen tien jaar lui is geworden door het gebrek aan concurrentie, waardoor AMD nu een enorme inhaalslag heeft kunnen maken. Hoewel Intel nog altijd de beste prestaties biedt per kern en per klokslag, biedt AMD op het moment absoluut de beste verhouding tussen prijs en prestatie.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Netflix betrokken bij Sifu-verfilming
Nieuws

Netflix betrokken bij Sifu-verfilming

De scriptschrijver van de The Maze Runner-films zou het script voor de film verzorgen

Netflix is betrokken bij de verfilming van Sloclaps kungfugame Sifu.

In 2022 werd al aangekondigd dat er een film werd gemaakt gebaseerd op Sifu door Story Kitchen, het bedrijf dat ook achter de Sonic the Hedgehog-films en de aankomende Streets of Rage- en Tomb Raider-verfilmingen zit.

Deadline heeft deze week gemeld dat Netflix nu ook betrokken is bij het project en dat TS Nowlin - bekend van de The Maze Runner-films - het script schrijft. Volgens geruchten zal John Wick-regisseur Chad Stahelski met zijn bedrijf 87Eleven Entertainment als producent functioneren.

Eerder gingen er geruchten dat Derek Kolstad, de schrijver van de John Wick-scripts, het script voor Sifu zou schrijven, maar dat lijkt nu dus niet meer het geval te zijn - tenzij hij samenwerkt met TS Nowlin.

De film moet min of meer hetzelfde plot als de game aanhouden, waarbij de hoofdrolspeler elke keer dat ze verslagen worden een stuk ouder wordt. De film wordt beschreven als "John Wick ontmoet M. Night Shyamalan's film Old".

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Yooka-Replaylee bevat nieuwe Rextro-minigames
Nieuws

Yooka-Replaylee bevat nieuwe Rextro-minigames

Er zijn acht verschillende platform- en puzzeluitdagingen te vinden

Rextro en zijn minigames keren terug in Yooka-Replaylee. Zijn minigames zijn wel vervangen voor compleet nieuwe uitdagingen.

In het oorspronkelijke Yooka-Laylee konden spelers al Rextro-minigames op verschillende in-game arcadekasten spelen. Playtonic heeft nu middels een trailer laten weten dat deze terugkeren in Yooka-Replaylee. Het gaat echter wel om compleet nieuwe platform- en puzzeluitdagingen. In totaal zijn er acht verschillende arcademachines te vinden in de game.

Yooka-Replaylee stopt de 3D-platformer Yooka-Laylee uit 2017 in een nieuw jasje. Spelers kunnen verbeterde graphics, animaties, prestaties en resoluties verwachten. Ook de besturing en de camera zijn verbeterd. De muziek van Grant Kirkhope en David Wise uit het origineel keert terug, maar ditmaal gespeeld door een orkest.

Yooka-Laylee heeft veel weg van duoplatformers als Banjo-Kazooie. Dat is ook niet zo vreemd: veel voormalige Rare-werknemers maken onderdeel uit van Playtonic. Na Yooka-Laylee bracht het bedrijf een 2D-vervolg in de vorm van Yooka-Laylee and the Impossible Lair uit.

Yooka-Replaylee komt op een nog onbekend moment uit op pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en "Nintendo-consoles", waarmee waarschijnlijk in ieder geval de Switch 2 wordt bedoeld.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!