Review: Xiaomi 12 Pro
Nieuws

Review: Xiaomi 12 Pro

Net als Apple heeft Xiaomi zijn luxe smartphoneserie uitgerust met een Pro-variant. Met deze duurste versie, de Xiaomi 12 Pro, haalt de Chinese smartphonemaker alles uit de kast. Of dat genoeg is om een beter alternatief te zijn voor Samsung en Apple lees je in deze Xiaomi 12 Pro review.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

Het is maar de vraag of Xiaomi een alternatief wil bieden voor Samsung en Apple. Het lijkt erop dat het merk harder dan ooit inzet om de oud-Huawei gebruikers te verleiden. Sinds dat merk van het toneel is verdwenen door het handelsembargo is Xiaomi op de doos gaan afdrukken dat op smartphones van dit Chinese merk wél Google-apps staan en onlangs werd een samenwerking met Leica bekendgemaakt. Dit Duitse cameramerk werkte tot voorheen samen met Huawei voor de afstelling van de cameralenzen. 

Even voor de duidelijkheid: Leica heeft niet met Xiaomi samengewerkt voor de camera van deze 12 Pro. Het eerste toestel met deze samenwerking wordt in juli aangekondigd. Ook maakt Leica geen smartphonelenzen. Xiaomi gebruikt, net als vrijwel alle andere smartphonemakers, Sony-lenzen. Het verschil wordt gemaakt in de softwarematige afstelling van deze lenzen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Xiaomi 12-serie

De Xiaomi 12-serie is de high-end serie van het merk, dat ook onder de Redmi en Poco-vlaggen vooral grote aantallen budgetsmartphones verkoopt. Deze serie gaat de strijd aan met toestellen in het hogere prijssegment, waar die dienst eigenlijk alleen wordt uitgemaakt door Apple en Samsung. De serie bestaat uit de betaalbaarste Xiaomi 12X, de reguliere Xiaomi 12 en deze luxe Xiaomi 12 Pro.

Deze Pro-uitvoering kost 1100 euro. Dat is veel geld voor een smartphone en een stuk duurder dan de reguliere Xiaomi 12 (€ 899,-). Voor die meerprijs krijg je een wat groter en beter scherm, een snellere oplader en wat opgevoerde cameraspecificaties.

©GMRimport

Xiaomi 12 Pro camera

In onze review van de Xiaomi 12 konden we concluderen dat de camera prima was, maar geen match was ten opzichte van de camera’s van Samsung, Google en Apple. Vooral bij omstandigheden met moeilijk of weinig licht. Wanneer je van de primaire camera naar de zoomlens of groothoeklens schakelde was dit probleem erger en merkte je ook dat foto’s onscherper en ruiziger waren.

Ook bij deze Xiaomi 12 Pro is de camera geen match ten opzichte van de iPhone 13 of Samsung Galaxy S22. Ten opzichte van de Xiaomi 12 zit het verschil met name in de secundaire camera’s. Waar bij veel andere smartphones (waaronder de Xiaomi 12) overschakelen naar de groothoek- of telelens ook betekent dat je flink in kwaliteit inboet, zijn die verschillen kleiner bij de Xiaomi 12 Pro. Wel zo prettig.

Toch zijn alle drie de lenzen nog altijd wat minder in het dynamisch bereik, zoals te zien is in de drie voorbeeldfoto’s met tegenlicht. Wanneer de lichtomstandigheden lastiger worden merk je het grote verschil ten opzichte van de topmerken.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Van links naar rechts: zoomcamera, reguliere camera en groothoekcamera.

MiUI 13

Helaas is het op softwaregebied treurig gesteld bij deze Xiaomi 12 Pro. De softwareschil MiUI, die over Android 12 is uitgerold, biedt een budgetervaring op een premium smartphone. Systeem-apps met advertenties, bloatware en een opdringerige (en hoogst overbodige) virusscanner passen niet op een smartphone. Laat staan een in de hoogste prijsklasse. Taalfouten, kinderlijke geluidjes en kleuren en foutieve uitlijning maken de slechte gebruikservaring compleet.

Ook het updatebeleid hoort niet thuis op een prijzige smartphone als deze. Drie Androidupdates en vier jaar veiligheidsupdates (bovenop Android 12) is veel minder dan Samsung en Apple bieden voor smartphones die vaak minder kosten. Bovendien is de uitrol van deze updates ook veel trager.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Al bij het instellen van de smartphone word je geconfronteerd met de dataverzameling voor advertenties.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Hoogwaardig toestel

Naast de camera is dus ook het scherm wat groter en mooier dan de Xiaomi 12, die eigenlijk al een goede beeldkwaliteit biedt. Ook dit scherm mag er wezen. Dankzij een 1440p-resolutie is het 6,7 inch scherm erg scherp. Ook qua kleurweergave, helderheid en (dynamische) verversingssnelheid is dit scherm een parel om naar te kijken. Het scherm heeft afgebogen randen, wat er esthetisch mooi uitziet. Maar niet voor iedereen even praktisch werkt. Onder het scherm zit een vingerafdrukscanner die redelijk snel en accuraat werkt.

Ook de achterzijde loopt rond af, en in combinatie met het de mat afgewerkte achterzijde ligt de smartphone prima in de hand. Aan de onderzijde vind je een tray terug waarin je twee simkaarten kunt plaatsen. Waarom hier geen geheugenkaart in mag is me wat onduidelijk. Verder is er ook geen audiopoort.

Wel krijg je een 120 watt oplader, waarmee je je toestel waanzinnig snel oplaadt. Binnen enkele minuten heb je genoeg energie om een halve dag door te komen. Of dat goed voor de gezondheid van de batterij op lange termijn is, dat is nog te bezien. Tevens kun je de Xiaomi 12 Pro draadloos opladen. De accuduur valt niet tegen: zo’n anderhalve dag. MiUI gaat behoorlijk agressief om met het afkappen van apps die op de achtergrond werken, waarop je zelf te weinig invloed mag uitoefenen. Dit is goed voor de accuduur, maar minder goed voor de werking van apps.

Rekenkracht

Ook intern krijg je wat je van een premium-smartphone kunt verwachten. De Snapdragon 8 (Gen 1) met 12GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je alle apps moeiteloos draait. Ook zorgt de chipset voor snelle dataverbindingen dankzij 5G- en wifi 6e-ondersteuning. Tevens heb je 256GB opslag tot je beschikking, die je niet kunt uitbreiden. Het systeem neemt hiervan 27GB in beslag.

©GMRimport

Alternatieven voor de Xiaomi 12 Pro

Ten opzichte van de Xiaomi 12 zijn de verschillen klein qua smartphone, maar onevenredig groot als je kijkt naar de prijs. Heb je je oog laten vallen op deze 12-serie, dan lijkt de reguliere beter in verhouding qua prijs-kwaliteit. Hoewel ook dat toestel niet op weet te boksen tegen de grote jongen Apple en Samsung.

Het klasseverschil, met name in software, ondersteuning en camera, is met deze Xiaomi 12 Pro ook veel te groot. 1100 euro betalen voor deze smartphone valt niet te rechtvaardigen als je voor vergelijkbare (of lagere) bedragen een Galaxy S22+, Galaxy S21 Ultra, iPhone 12 Pro of iPhone 13 kunt krijgen. Deze smartphones zijn eigenlijk op alle fronten beter. Dat slaat het bestaansrecht nogal onder deze Xiaomi 12 Pro vandaan, concluderend valt dan ook te stellen dat Xiaomi in het hoge prijssegment niet aan te bevelen valt. Terwijl in het lage prijssegment het merk (inclusief submerken Poco en Redmi) wel scoort.

Conclusie: Xiaomi 12 Pro kopen?

De Xiaomi 12 Pro is een mooi toestel, met een goed scherm, veel rekenkracht, degelijke camera en bloedsnelle oplader. Alleen zorgt de vreselijke software, matige ondersteuning voor een ervaring die niet overeenkomt met de premium prijs. Concurrenten Samsung en Apple zijn hier veel verder in en bieden bovendien nog betere cameraprestaties.

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 1099,- **Kleuren** blauw, grijs, paars **OS** Android 12 (MIUI 13) **Scherm** 6,7 inch amoled (3200 x 1440, 120hz) **Processor** 3 Ghz octacore (Snapdragon 8 gen1) **RAM** 12 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 4.600 mAh **Camera** 50, 50 en 50 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 204 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, 120 watt-snellader **Website** [www.mi.com](https://www.mi.com/nl/product/xiaomi-12-pro/)

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Rekenkracht
  • Scherm
  • Oplader
  • Prijs
  • MiUI 13
  • Updatebeleid

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Idris Elba wil samen met Keanu Reeves in Cyberpunk 2077-film spelen
Nieuws

Idris Elba wil samen met Keanu Reeves in Cyberpunk 2077-film spelen

CD Projekt Red liet al weten dat er een liveactionproject in de maak is

Als het aan acteur Idris Elba ligt wordt er een liveactionfilm gebaseerd op Cyberpunk 2077 gemaakt en krijgt hij daar zelf een rol in.

Dat meldde hij aan Screen Rant. Hoewel het interview vooral draait om zijn rol als Knuckles in de aankomende film Sonic the Hedgehog 3, liet hij zich ook enthousiast uit over zijn rol als Solomon Reed in de Cyberpunk 2077-uitbreiding Phantom Liberty.

Toen Idris werd gevraagd of een film gebaseerd op Cyberpunk 2077 zou kunnen werken, waas hij in ieder geval zeer positief: "Als er ergens een liveactionversie van gemaakt zou kunnen worden, is het (Cyberpunk 2077) wel. Ik denk dat (Keanu Reeves') personage en mijn personage samen 'whoa' zouden zijn. Dus laten we zorgen dat dit gebeurt."

Vorig jaar werd al aangekondigd dat er wordt gewerkt aan een liveactionproject rondom Cyberpunk, al werd toen nog niet duidelijk of het om een film of serie gaat. Toen eerder dit jaar een nieuw Cyberpunk-animatieproject voor Netflix werd aangekondigd, heeft CD Projekt Red aangegeven dat het liveactionproject zich nog in een vroeg stadium bevindt. "We zijn er nog niet klaar voor om het concept aan potentiële streamers of studio's voor te stellen."

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Game Awards-prijswinnaar ontvangt sinds uitreiking haatberichten
Nieuws

The Game Awards-prijswinnaar ontvangt sinds uitreiking haatberichten

Amir Satvat probeert ontslagen ontwikkelaars aan nieuw werk te helpen

Amir Satvat, die voor zijn werk binnen de game-industrie tijdens The Game Awards een Game Changer-award kreeg uitgereikt, ontvangt sindsdien allerlei hatelijke berichten op internet.

Afgelopen week werd voor het eerst de Game Changer-award uitgedeeld tijdens The Game Awards. Deze award is bedoeld voor mensen werkzaam in de game-industrie die op wat voor manier dan ook een verschil maken.

Amir Satvat was de winnaar van de award. Die ontving hij omdat hij meerdere jaren online een overzicht bijhoudt van ontslagen mensen uit de game-industrie en ze op die manier probeert te helpen aan nieuw werk. Dat doet hij kosteloos. Hij reageerde tijdens de prijsuitreiking dankbaar en met merkbare emotie.

Satvat heeft inmiddels via LinkedIn laten weten dat hij sinds de gewonnen award het doelwit is van hatelijke berichten via internet en social media. Ook zijn vrouw en andere familieleden ontvangen dergelijke berichten. Satvat wordt door sommigen als fraudeur bestempeld, omdat hij werkzaam is bij Tencent en dit niet werd gemeld tijdens de awardshow. Ook ontvangt hij antisemitische berichten - ook al is hij zelf niet Joods - en wordt hij spottend autistisch genoemd.

Satvat benadrukt in zijn bericht op LinkedIn dat de complottheorieën dat zijn werk bij Tencent expres verborgen werd gehouden, of dat hij zelfs verantwoordelijk is voor ontslagrondes, nergens op gebaseerd zijn. Hij laat ook weten dat hij zijn pogingen om ontslagen gameontwikkelaars te helpen al voordat hij bij Tencent aan de slag ging ondernam. Daarbij geeft hij aan dat hij niet aan fusies of overnames bij Tencent - of zijn vorige werkplek Amazon - heeft gewerkt.

"Ze hebben mijn werk bij Tencent niet bij The Game Awards benoemd omdat het niets te maken heeft met de gemeenschap die ik heb opgebouwd, en ze wilden zich richten op hoe we dit uit onszelf hebben gedaan." Ergens anders binnen zijn LinkedIn-bericht vertelt hij: "Ik heb in mijn carrière nooit een contract getekend of onderdeel uitgemaakt van een deal dat heeft geresulteerd in ontslagrondes."

De website van Amir Satvat, waar hij mensen aan een baan in de game-industrie probeert te helpen, kan hier bezocht worden. Hieronder is de prijsuitreiking van vorige week te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!