Wipeout HD (PS3) | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Qua gameplay is de Wipeout-serie door de jaren heen nauwelijks veranderd. Nog steeds rijd je over de kleurrijke tracks met je eigen vliegmobiel. Hoewel rijden mi chien hier geen goede benaming is. In Wipeout HD zweef je namelijk net boven de baan, waardoor je eerder van vliegen zou kunnen spreken. Verspreid over de banen liggen diverse boostplekken. Wanneer je hierover heen zweeft krijg je een tijdelijke snelheidsboost. In principe is het belangrijker om over deze boostspots te vliegen dan het is om de ideale lijn te volgen. Hiermee wordt hopelijk al duidelijk dat Wipeout HD zeker geen realistische game is, maar iets meer een arcade aanpak nazweeft, eh, nastreeft. Dit betekent echter niet dat  Wipeout een makkelijke game is. Het vergt veel oefening om de tracks meester te worden en de AI laat, vooral op de hogere moeilijkheidsniveau's, niet gemakkelijk met zich sollen.

Wipeout HD is zoals vermeld een PSN game, dit betekent echter niet dat Wipeout HD grafisch onderdoet voor een normale retailgame. Wipeout HD weet met zijn kleurrijk schilderspalet de meest spectaculaire taferelen op het scherm te toveren. Vooral in de teruggekeerde zone-mode komen de tracks echt tot leven. Deze mode zat al in eerdere Wipeout-games maar is daarna eventjes afwezig geweest, tot nu dus. In deze mode is het de bedoeling zo lang mogelijk te overleven bij een alsmaar toenemende snelheid. Naarmate de tijd verstrijkt zal de topsnelheid  toenemen. Uiteindelijk ga je zo snel dat botsingen met de muur onomkeerbaar zijn, een fraaie explosie tot gevolg. De baan waarop je zweeft wordt in de zone-mode omgetoverd tot een stukje pracht en praal waar je U tegen zegt. Telkens wi elt de baan van kleur en word je getrakteerd op een visueel spektakel dat wel wat weg heeft van een discotheek in zijn zeventiger jaren. Er zijn er op dit moment eigenlijk geen racegames op de Playstation 3 die grafisch kunnen tippen aan datgene wat Wipeout HD biedt. Door de hoge snelheden zul je iets minder aandacht aan de omgeving schenken dan je bij een spel als Gran Turismo 5 zou doen, iets wat jammer is want zowel de omgevingen als de vliegtuigen zijn fenomenaal vormgegeven.

Zoals vermeld in de intro zul je ook moeten beuken en schieten in WipEout HD. Verspreid over de baan liggen pick-ups die een wapen tot je beschikking geven Sommige zijn redelijk nutteloos, zoals de automatische piloot. Met een druk op de cirkelknop kunnen deze worden weggegooid waardoor je een beter wapen op kunt pikken, zoals de wat meer nuttige doelvolgende raket. Met een druk op de vierkantknop worden deze wapens vervolgens in werking gezet. In het begin weet je nog niet welk symbool bij welk wapen hoort, maar na verloop van tijd zul je hier gegarandeerd mee om weten te gaan.

Met de previewversie konden we helaas de multiplayer nog niet testen. Jammer, want op dat vlak zal Wipeout HD waarschijnlijk genieten van een zeer lange houdbaarheid.  De singleplayer heeft veel weg van zijn PSP-broertjes. Ook op de Playstation 3 moet je medailles bemachtigen bij verschillende activiteiten in een bepaald toernooi om zo nieuwe activiteiten vrij te spelen. Een goed doordacht systeem wat net als op de PSP uitstekend tot zijn recht komt.

Wanneer Wipeout HD uit zal komen is nog onbekend, maar ik hoop dat de game niet lang meer op zich zal laten wachten. De game lijkt zich absoluut te kunnen meten met de toppers binnen het gamesaanbod op de Playstation 3. Het blijft dan ook een beetje vreemd dat Sony de game enkel uitbrengt als Playstation Network-titel, gezien de game ook in een doosje niet zou mi taan. Ik ben in ieder geval klaar voor een stevig potje zweven.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou