Zo wijzig en beveilig je het wachtwoord van je Nintendo Switch-account
Het wachtwoord van je Nintendo account wijzigen is wel heel verstandig, maar two factor authenticatie (2FA) gebruiken is eigenlijk nog beter.
Dit artikel is een partnerbijdrage van BitDefender. Lees hier wat dit betekent.
Het is op dit moment nog onduidelijk of Nintendo accounts echt actief gehackt worden, maar er is al wel een waarschuwing vanuit Nintendo uit gegaan om accounts beter te beveiligen. Vooral gebruikers van de populaire Nintendo Switch zijn gewaarschuwd.
Deze waarschuwing van Nintendo werd gedaan naar aanleiding van eerdere meldingen van wel meer dan 50 gebruikers die vermoedens hebben van hack pogingen op hun Nintendo account. Zulke meldingen worden over het algemeen wel vaker gedaan, maar het aantal meldingen is juist in de afgelopen paar weken sterk toegenomen.
Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken
Maak gebruik van 2FA
Als een gebruikersaccount gehackt wordt of het wachtwoord simpelweg geraden wordt, kan op die manier toegang verkregen wordt tot het Nintendo account van een gebruiker. Vaak is bijvoorbeeld het PayPal account van een gebruiker gekoppeld binnen het Nintendo account, waarmee online spellen gekocht kunnen worden. Dit PayPal account kan vervolgens door kwaadwillende gebruikt worden om uit naam van de gebruiker ongewild aankopen te doen. Naast het online kopen van spellen in Nintendo’s online eShop, is het ook mogelijk om digitaal geld, de zogenaamde V-bucks, te kopen voor bijvoorbeeld het spel Fortnite. Deze V-bucks worden vervolgens ergens anders online weer te koop aangeboden om er zo weer contant geld voor te krijgen. Het advies is dan ook, om naast een sterk wachtwoord, two factor authenticatie aan te zetten. Hierbij moet je een extra, tweede, code invoeren die je via de gratis Google Authenticator app op je telefoon krijgt (instructies om 2FA aan te zetten zijn hier te vinden).
©GMRimport
Ontkoppel je NNID
Verder is het mogelijk om wachtwoorden van bijvoorbeeld de oude WiiU of Nintendo 3DS platformen, die wellicht allang gecompromitteerd zijn, te hergebruiken voor het account van de Nintendo Switch. Wat betekend dat de oude wachtwoorden van sommige gebruikers misschien allang bekend zijn geworden bij hackers en hackers op die manier de Nintendo Switch accounts weten over te nemen. Hackers proberen namelijk gewoon alle gestolen of gevonden gebruikersnamen en wachtwoorden, net zo lang tot er eentje werkt. Ook zou het kunnen dat de wachtwoorden van het oudere accountsysteem van Nintendo, het zogenaamde Nintendo Network ID (NNID) systeem, inmiddels zijn gestolen en deze wachtwoorden nog steeds door onwetende mensen worden hergebruikt voor een nieuw account. Vaak is het NNID-account zelfs nog gelinkt aan het nieuwe Nintendo account. Maar men vergeet vaak dat ze ooit zo’n account hebben ingesteld en veel oude accounts zijn daarom nog steeds gekoppeld aan het nieuwe account van de gebruiker. Weet een hacker het wachtwoord van het oude accountsysteem te achterhalen of te kraken, dan krijgt hij op die manier heel makkelijk toegang tot het nieuwe account via de link tussen de twee accounts. Het oude NNID-systeem bevatte bovendien vaak nog niet al te complexe wachtwoorden, wat komt doordat het invoeren van wachtwoorden op de oude systemen niet goed mogelijk door de beperking die de bijbehorende toetsenborden van de oude WiiU en 3DS platformen met zich mee brachten.
Nintendo waarschuwt gebruikers ook per email om hun wachtwoord te wijzigen als er vanaf een nieuw apparaat is ingelogd. Maar het formulier waarmee je vervolgens het wachtwoord kunt wijzigen, wijzigt deze alleen in het nieuwe accountsysteem en niet in het oude NNID-systeem. Dat is dus wel iets om goed op te letten. Om het wachtwoord in het NNID-systeem te wijzigen moet je namelijk eerst op die oude WiiU of 3DS inloggen. Vaak hebben mensen deze allang verkocht en niet eens meer in hun bezit. Je kunt dit wachtwoord ook nog wel met een webbrowser wijzigen, maar dan is slechts een wachtwoord van maximaal acht tekens toegestaan. Vervolgens krijg je een email van Nintendo waarin het wachtwoord letterlijk genoemd staat, niet heel veilig dus. Het ontkoppelen van het gebruikers account en wachtwoord in het NNID-systeem is dan ook het advies, of op z’n minst het wachtwoord wijzigen.
©GMRimport
Tips en trucs
Verder zijn er nog een paar trucjes om te zien om iemand is ingelogd op je Nintendo account, je kunt bijvoorbeeld je inlog geschiedenis bekijken van de laatste 30 dagen. In die geschiedenis staat ook de locatie waar vandaan ingelogd is vermeld. Want in de meldingen van gebruikers die aangaven dat hun Nintendo account mogelijk gehackt is, werd vanaf verschillende onbekende locaties ingelogd, waardoor hun vermoedens bevestigd werden. Overigens krijg je een email als er wordt ingelogd in het Nintendo account met als onderwerp “[Nintendo Account] New sign-in”, of je dat nu zelf was of iemand anders. Zo kun je in ieder geval in de gaten houden of er door anderen wordt ingelogd, mits dat natuurlijk goed ingesteld is met een juist en geldig emailadres.
©GMRimport
Je kunt trouwens, wanneer je bent ingelogd met je eigen Nintendo account via een webbrowser, uitloggen van alle apparaten tegelijk. Zo weet je zeker dat niemand meer een ingelogde verbinding heeft nadat je het wachtwoord gewijzigd hebt en two factor authenticatie hebt ingeschakeld.
Natuurlijk is het ook verstandig om de betaalmethodes, zoals bijvoorbeeld die van PayPal, een prepaidkaart of je creditcard direct aan te passen, als je vermoed dat je Nintendo account gehackt is. Controleer dan ook even de betaalgeschiedenis van het PayPal account of je creditcard om te zien of daar geen onbekende transacties tussen staan. Wanneer je eigenlijk nooit online aankopen doet is het zelfs aan te raden om de koppeling met het betaalsysteem helemaal te verbreken.