Weten waar de klepel hangt | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De Church of England is boos. In Resistance: Fall of Man worden heidense praktijken uitgevoerd in de Manchester Cathedral. Schieten in de kerk, dat is des duivels. De commotie is aan de ene kant wel te begrijpen vanuit de kerkopinie. Waarschijnlijk is de bi chop (Nigel McColluch) die de aanklacht verzonnen heeft niet gezegend met veel game-ervaring en lijkt zoiets op het eerste gezicht erger dan dat het is. Pikanter is de manier waarop het bericht in de media verschijnt.

Allereerst wordt Resistance een “realistische shooter” genoemd. Ik weet niet met wat voor LSD-bril er naar de game gekeken wordt, maar als je de wezens waartegen je vecht in Resistance: Fall of Man 'realistisch' vindt, lijkt de Apocalyps zo slecht nog niet. Ook zijn er in dit geval wel serieuzere zaken om je mee bezig te houden, bijvoorbeeld het bekeren van al die gamers die dit toch als de reinste vorm van fictie zien.

En dan nog, stel dat de aanklacht in theorie 'gerechtvaardigd' is: zo kunnen er nog wel duizend en één christelijke instanties de brandklok gaan luiden. Want hebben we ook in Medal of Honor niet al meer dan eens in een kerk tegen zie Germans gevochten. Ik herinner me vooral Allied A ault, waarbij je midden op een open veld een grote kerk had staan die je kon besluipen vanuit allerlei loopgraafachtige kuilen. En ook Brothers in Arms heeft geen schone lei als het op actie in kerkjes aankomt. Moeten ook Franse kerkinstanties dan nu opeens in actie komen en de handen in één slaan met de Church of England om voor eens en altijd een einde maken aan dit soort onzedelijke praktijken? De kerk pakt de hooivork op en trekt ten strijde!

Mij lijkt het beter om het geheel ietwat te relativeren en ons te realiseren dat er wel ergere dingen in de wereld gebeuren. Als de kerk diens aandacht aan dit soort, naar mijn mening minuscule, zaken gaat besteden, is het einde zoek.

Lijkt het niet zeer onwaarschijnlijk dat eenieder die in de Manchester Cathedral wat buitenaards gespuis bekogeld heeft, haat jegens God koestert of zich bewust is geweest dat hij of zij op een heilige plaats 'haat' gezaaid heeft. En ik kan me al helemaal niet voorstellen dat de persoon wanneer hij de kerk bezoekt, het in z'n hoofd haalt om dit geintje ook daadwerkelijk uit te halen met een echt geweer. De eerbied voor de kathedraal zal bij een 'echt' bezoek vanwege de game naar mijn inschatting niet minder zijn.

Maar mi chien heb ik het fout en sta ik vanuit mijn positie als non-christen veel te luchtig tegenover dit onderwerp. Nogmaals, heeft de kerk geen 'zinvollere' besteding van de tijd in petto? Worden ook alle sequenties in films, boeken en andere videogames veroordeeld en zo ja, wat voor acties gaat men dan ondernemen? Doet een virtuele schietpartij in een virtuele versie van een kathedraal afbreuk aan de eerbied voor de kerk of is het wellicht een onschuldig soelaas van mensen die zich ter ontspanning romantiseren in een speelwereld?

Ik voeg mij bij de laatste groep en zie de reactie als zwaar overtrokken. Nu luidt het spreekwoord dat je nooit tegen de kerk aan moet pi en, want die droogt niet handig op. In dit geval is een minuscuul plasje het einde van de wereld nog niet.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou