Watch Dogs Legion leunt op een gimmick
Nieuws

Watch Dogs Legion leunt op een gimmick

Met Watch Dogs Legion belooft Ubisoft een stad vol speelbare personages. Maar veel lijkt dat vooralsnog niet toe te voegen.

Ubisoft heeft de afgelopen jaren wat geschommeld met de Watch Dogs-reeks. De eerste game was een soort Assassin's Creed in de moderne wereld, dat serieuze kritiek probeerde te uiten op de steeds groter wordende afhankelijkheid van technologie. Na wisselende kritieken werd voor het vervolg een luchtere toon gevonden, met sneren naar techgiganten zoals Facebook.

Met Legion keert Ubisoft terug naar het serieuzere origineel. Ditmaal speelt de game zich af in Londen, nadat een reeks aanslagen de stad op zijn grondvesten doet schudden. Sindsdien heeft een privaat beveiligingsbedrijf van Londen een soort politiestaat gemaakt. Hoewel de game op geen enkel moment onderwerpen zoals Brexit of de coronacrisis aanhaalt, voelt het alsof Ubisoft probeert in te haken op de spanningen in het Verenigd Koninkrijk. Het is een stad waarin ineens niks meer zeker is en geweld steeds vaker de boventoon voert.

Hacken

Tijdens een hands-on sessie konden we de game voor vier uur spelen. Daarbij kregen we in eerste instantie de introductie voorgeschoteld, waarbij je als geheim agent de grote aanslag op Londen tevergeefs probeert te verijdelen. In een reeks tutorialmissies leer je de game te spelen. Schieten en sluipen werkt zoals in veel andere games van de uitgever, met als toevoeging de mogelijkheid om alles te hacken.

Een druk op een schouderknop laat je meegluren op een nabijgelegen beveiligingscamera of een deur ontgrendelen. Staat een vijand nabij een meterkast? Dan kun je die overbelasten om de vijand te elektrocuteren. Een geinige toevoeging, al voelt het nooit alsof hacken de hoofdmoot van de game is: je bent vaak nog steeds het beste af door ouderwets te knallen of sluipmoorden.

©GMRimport

Rekruten

Legion kenmerkt zich door de mogelijkheid om ieder personage te rekruteren tot je hackersorganisatie. Door een telefoon van een willekeurig persoon te hacken zie je zijn of haar basisvaardigheden en dagelijkse bezigheden, waarna je een missie kunt initiëren om hem of haar te ronselen. Om een dronebestuurder in ons team te krijgen moesten we bijvoorbeeld binnendringen bij een organisatie die haar afperste, om het chantagemateriaal van hun servers te wissen.

Hoewel je strikt gezien iedereen kunt rekruteren, waren er in onze demo slechts een handjevol personages die écht goed in bepaalde acties waren. Jan met de pet op straat is eigenlijk helemaal niet interessant voor in je team, maar er zijn ook volledig uitgewerkte personages met specifieke specialisaties. Een bouwvakker kan een grote drone oproepen om rond te vliegen, terwijl een spion een snelle auto tot haar beschikking heeft. Die speciale personages staan op je kaart gemarkeerd. Daarmee vertelt de game je in feite: er zijn tientallen speelbare personages, maar richt je maar op dit kleine aantal.

©GMRimport

Iedereen is hetzelfde

Al je gerekruteerde personages worden als een team neergezet, waarbij je op ieder moment tussen de verschillende personages kunt wisselen. In de praktijk voelt het echter vooral alsof je meerdere classes met andere skins voor één hoofdpersoon hebt. Zo hebben al die verschillende personages exact dezelfde persoonlijkheden en zijn ze verhaaltechnisch ook altijd met één zelfde ding bezig. Wissel je van personage A naar B, dan is het net alsof B al die tijd bezig was met de missie van A.

Dat was vooral merkbaar toen een missie in de soep liep. We speelden als een hacker die inbrak in een huis, die op de vlucht moest toen de lokale politiemachten naderden. Na een paar foutjes werden we toch gearresteerd, waarna de game overschakelde naar een ander personage. Maar dat spelfiguur kreeg vervolgens complimenten voor "hoe goed hij was ontsnapt", waarna de missie was geslaagd. Wat bleek: hoewel we gearresteerd waren, ziet de game het tweede personage als dezelfde speler, die de missie netjes heeft afgerond door ergens anders te zitten.

©GMRimport

Variatie

Het is wel leuk hoe die verschillende personages andere speelstijlen met zich meebrengen. De ene keer waren we een geheim agent gespecialiseerd in vuurwapens, die als een personage uit Call of Duty door levels heen knalde. Om vervolgens als hacker met een spinnendrone rond te sluipen om een computer te bereiken en kraken.

Maar veel van die systemen zaten ook in voorgaande games voor één personage. Eigenlijk heeft Ubisoft de hoofdpersonen uit de eerste twee delen opgesplitst in meerdere figuren, om de belofte van een volledig speelbare stad te maken.

Daar lijkt het in elk geval nu op. Watch Dogs Legion verschijnt pas later dit jaar en we hebben de volledige game nog niet gezien. Ubisoft heeft nog de kans om de boel op te poetsen en verfijnen, en zo het personagesysteem recht toe te doen. Maar in deze hands-on voelde het hooguit als een geinige gimmick.

Watch Dogs Legion komt eind dit jaar uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, pc en Stadia.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Doom: The Dark Ages lijkt op 15 mei te verschijnen
Nieuws

Doom: The Dark Ages lijkt op 15 mei te verschijnen

Waarschijnlijk wordt dit aanstaande donderdag onthuld

Het lijkt er op dat Doom: The Dark Ages op 15 mei uitkomt.

De website Gamekult meldde dat in een artikel die inmiddels verwijderd is, maar op Insider Gaming en ResetEra wordt er alsnog melding gemaakt van dat artikel. Bepaalde media zouden een previewevenement voor de game hebben bijgewoond waaruit dit gebleken is. Het lijkt er dan ook op dat de website deze informatie te vroeg naar buiten heeft gebracht en heeft geprobeerd dat te corrigeren.

Mocht binnenkort de releasedatum van Doom: The Dark Ages worden aangekondigd, dan gebeurt dat waarschijnlijk aanstaande donderdag tijdens de Xbox Developer Direct-uitzending. Xbox liet weten dat South of Midnight van Compulsion Games, Clair Obscur: Expedition 33 van Sandfall Interactive en Doom: The Dark Ages van ID Studios de revue passeren. Daarnaast wordt er een nieuwe game getoond van een nog onaangekondigde ontwikkelaar. De stream is op donderdag 23 januari vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd te zien via YouTube en Twitch.

Doom: The Dark Ages is een prequel op Doom (2016) en Doom Eternal, waarin spelers wederom in de huid als de Doom Slayer kruipen. Daarbij ligt er zoals de titel al aangeeft een nadruk op een middeleeuwse setting en wapens. De game komt naar Xbox Series-consoles, PlayStation 5, pc en Xbox Game Pass.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Spirituele Dino Crisis-opvolger Code Violet slaat pc over vanwege 'seksuele mods'
Nieuws

Spirituele Dino Crisis-opvolger Code Violet slaat pc over vanwege 'seksuele mods'

Maar de studio is niet tegen pc-gamers of het pc-platform

De third-person actiehorrorgame Code Violet komt niet op pc uit. Ontwikkelaar TeamKill Media wil zo voorkomen dat er seksueel getinte mods voor de game verschijnen.

De game werd vorige week aangekondigd voor PlayStation 5. Op social media heeft de ontwikkelaar nu laten weten dat er niet aan een pc-versie wordt gewerkt omdat "we niet willen dat mensen vulgaire versies van de personages uit de game beschikbaar stellen via een mod".

Het bedrijf vervolgt: "We dragen onze stemactrices en -acteurs in een hoog vaandel, net zoals onze artistieke visie op de game en het verhaal, en wijzen elke poging om dat te vernietigen met seksuele mods af. Het is ons het extra geld niet waard om onze kunst en mogelijk de reputatie van onze stemactrices en -acteurs voor joker te zetten."

TeamKill Media benadrukt wel dat ze "niet tegen pc-gamers of het pc-platform zijn. We zijn niet tegen modders en sommige leuke mods die ze maken. Maar we zijn honderd procent tegen pornografische mods."

Code Violet speelt zich af in de vijfentwintigste eeuw. Spelers besturen Violet Sinclair, die uit het verleden komt en het Aion Bioengineering Complex moet verkennen terwijl in het gebouw dinosauriërs zijn losgebroken. De setting en de gameplay doen dan ook erg denken aan Capcoms klassieke survivalhorrorfranchise Dino Crisis.

TeamKill Media is een ontwikkelaar bestaande uit vier werknemers. Eerdere games van de studio zijn Quantum Error, Son and Bone en Kings of Lorn: The Fall of Ebris. Code Violet staat gepland voor een release op PS5 in juli.

De ontwikkelaar van Code Violet is overigens niet de enige studio die probeert te waken voor seksueel getinte mods. Vorig jaar vroeg Final Fantasy 7 Rebirth-regisseur Naoki Hamaguchi aan gamers om geen beledigende of ongepaste mods voor de game te installeren. Die game verschijnt aanstaande donderdag op pc. Ook Koei Tecmo-topman Tomotoshi Nishimura gaf onlangs aan dat ze 'copyright strikes' uitvoeren wanneer mods met "volwassen doeleinden" voor hun games online worden geplaatst.

View post on X
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!