Watch Dogs Legion leunt op een gimmick
Nieuws

Watch Dogs Legion leunt op een gimmick

Met Watch Dogs Legion belooft Ubisoft een stad vol speelbare personages. Maar veel lijkt dat vooralsnog niet toe te voegen.

Ubisoft heeft de afgelopen jaren wat geschommeld met de Watch Dogs-reeks. De eerste game was een soort Assassin's Creed in de moderne wereld, dat serieuze kritiek probeerde te uiten op de steeds groter wordende afhankelijkheid van technologie. Na wisselende kritieken werd voor het vervolg een luchtere toon gevonden, met sneren naar techgiganten zoals Facebook.

Met Legion keert Ubisoft terug naar het serieuzere origineel. Ditmaal speelt de game zich af in Londen, nadat een reeks aanslagen de stad op zijn grondvesten doet schudden. Sindsdien heeft een privaat beveiligingsbedrijf van Londen een soort politiestaat gemaakt. Hoewel de game op geen enkel moment onderwerpen zoals Brexit of de coronacrisis aanhaalt, voelt het alsof Ubisoft probeert in te haken op de spanningen in het Verenigd Koninkrijk. Het is een stad waarin ineens niks meer zeker is en geweld steeds vaker de boventoon voert.

Hacken

Tijdens een hands-on sessie konden we de game voor vier uur spelen. Daarbij kregen we in eerste instantie de introductie voorgeschoteld, waarbij je als geheim agent de grote aanslag op Londen tevergeefs probeert te verijdelen. In een reeks tutorialmissies leer je de game te spelen. Schieten en sluipen werkt zoals in veel andere games van de uitgever, met als toevoeging de mogelijkheid om alles te hacken.

Een druk op een schouderknop laat je meegluren op een nabijgelegen beveiligingscamera of een deur ontgrendelen. Staat een vijand nabij een meterkast? Dan kun je die overbelasten om de vijand te elektrocuteren. Een geinige toevoeging, al voelt het nooit alsof hacken de hoofdmoot van de game is: je bent vaak nog steeds het beste af door ouderwets te knallen of sluipmoorden.

©GMRimport

Rekruten

Legion kenmerkt zich door de mogelijkheid om ieder personage te rekruteren tot je hackersorganisatie. Door een telefoon van een willekeurig persoon te hacken zie je zijn of haar basisvaardigheden en dagelijkse bezigheden, waarna je een missie kunt initiëren om hem of haar te ronselen. Om een dronebestuurder in ons team te krijgen moesten we bijvoorbeeld binnendringen bij een organisatie die haar afperste, om het chantagemateriaal van hun servers te wissen.

Hoewel je strikt gezien iedereen kunt rekruteren, waren er in onze demo slechts een handjevol personages die écht goed in bepaalde acties waren. Jan met de pet op straat is eigenlijk helemaal niet interessant voor in je team, maar er zijn ook volledig uitgewerkte personages met specifieke specialisaties. Een bouwvakker kan een grote drone oproepen om rond te vliegen, terwijl een spion een snelle auto tot haar beschikking heeft. Die speciale personages staan op je kaart gemarkeerd. Daarmee vertelt de game je in feite: er zijn tientallen speelbare personages, maar richt je maar op dit kleine aantal.

©GMRimport

Iedereen is hetzelfde

Al je gerekruteerde personages worden als een team neergezet, waarbij je op ieder moment tussen de verschillende personages kunt wisselen. In de praktijk voelt het echter vooral alsof je meerdere classes met andere skins voor één hoofdpersoon hebt. Zo hebben al die verschillende personages exact dezelfde persoonlijkheden en zijn ze verhaaltechnisch ook altijd met één zelfde ding bezig. Wissel je van personage A naar B, dan is het net alsof B al die tijd bezig was met de missie van A.

Dat was vooral merkbaar toen een missie in de soep liep. We speelden als een hacker die inbrak in een huis, die op de vlucht moest toen de lokale politiemachten naderden. Na een paar foutjes werden we toch gearresteerd, waarna de game overschakelde naar een ander personage. Maar dat spelfiguur kreeg vervolgens complimenten voor "hoe goed hij was ontsnapt", waarna de missie was geslaagd. Wat bleek: hoewel we gearresteerd waren, ziet de game het tweede personage als dezelfde speler, die de missie netjes heeft afgerond door ergens anders te zitten.

©GMRimport

Variatie

Het is wel leuk hoe die verschillende personages andere speelstijlen met zich meebrengen. De ene keer waren we een geheim agent gespecialiseerd in vuurwapens, die als een personage uit Call of Duty door levels heen knalde. Om vervolgens als hacker met een spinnendrone rond te sluipen om een computer te bereiken en kraken.

Maar veel van die systemen zaten ook in voorgaande games voor één personage. Eigenlijk heeft Ubisoft de hoofdpersonen uit de eerste twee delen opgesplitst in meerdere figuren, om de belofte van een volledig speelbare stad te maken.

Daar lijkt het in elk geval nu op. Watch Dogs Legion verschijnt pas later dit jaar en we hebben de volledige game nog niet gezien. Ubisoft heeft nog de kans om de boel op te poetsen en verfijnen, en zo het personagesysteem recht toe te doen. Maar in deze hands-on voelde het hooguit als een geinige gimmick.

Watch Dogs Legion komt eind dit jaar uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, pc en Stadia.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak
Nieuws

Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak

Australische YouTuber Karl Jobst moet schadevergoeding betalen

Billy Mitchell, de voormalige recordhouder in Donkey Kong, heeft een rechtszaak gewonnen van de Australische YouTuber Karl Jobst. De rechter bepaalde dat er sprake was van smaad.

Jobst claimde in meerdere YouTube-video's dat Mitchell vals had gespeeld om de hoogste highscore in Donkey Kong te behalen. Mitchell verzet zich al jaren tegen dergelijke claims. Jobst claimde in zijn video's ook dat YouTuber Ben Smith (Apollo Legend) zelfmoord pleegde omdat Mitchell in 2020 een rechtszaak van hem won.

Mitchell klaagde Jobst aan voor smaad en heeft van rechter Ken Barlow in Brisbane gelijk gekregen. Jobst moet Mitchell 300.000 Australische dollar (173.881,50 euro) in schadevergoeding betalen, en nog eens 50.000 Australische dollar voor een andere video waarin Jobst de spot dreef met Mitchells aanklacht.

Jobst verontschuldigde zich op social media richting zijn fans. Sommigen van hen hebben meebetaald aan de kosten verbonden aan de rechtszaak. "De rechter achtte Billy een geloofwaardige getuige en geloofde alles. Vanaf dat moment kon ik niets meer doen om mijzelf te redden. Ik ga mijn opties overwegen." Mitchell gaf op social media aan "van de geur van winst in de avond te houden" en bedankte iedereen die hem steunde.

Mitchell werd vooral bekend in de jaren tachtig en negentig dankzij highscores in games als Donkey Kong en Pac-Man. In de documentaire The King of Kong: A Fistful of Quarters werd hij afgeschilderd als de aardsvijand van Steve Wiebe, de de highscore van Mitchell probeerde te verslaan. Tegenwoordig heeft Robbie Lakeman de hoogste score in Donkey Kong.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen
Nieuws

PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen

Met Robocop: Rogue City, The Texas Chain Saw Massacre en meer

Mensen kunnen vanaf vandaag de PlayStation Plus Essential-games van april claimen.

Zoals vorige week werd bekendgemaakt, gaat het om drie spellen, waaronder Robocop: Rogue City. Die game verscheen oorspronkelijk in het najaar van 2023 en werd goed ontvangen door critici en fans. In de first-person game moeten spelers als de robotagent de straten van Old Detroit misdaadvrij houden. De game is alleen op PlayStation 5 speelbaar.

De andere games die nu geclaimd kunnen worden zijn The Texas Chain Saw Massacre (PS5 en PS4) en Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory (voor PS4, maar ook op PS5 speelbaar). Alle drie de games kunnen tot 5 mei door alle PlayStation Plus-leden geclaimd worden. Hieronder zijn meer beelden van alle drie de games te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!