Waarom zijn we zo boos op de Epic Games Store?
Pc-gamers moeten de laatste tijd wennen aan een fenomeen dat consolegamers allang kennen: exclusiviteit. De tijden dat je als pc-speler zonder zorgen een game kon opstarten en hij het altijd doet, zijn mede door de Epic Games Store voorgoed voorbij. Daar zijn veel mensen niet blij mee.
Veel klagers voelen zich gedwongen om wéér een launcher te installeren, terwijl ze daar helemaal geen zin in hebben. Eerlijk gezegd vind ik de felle reacties nogal overtrokken. Natuurlijk is het een beetje vervelend dat je moet gaan nadenken in welk programma je welke game ook alweer had staan, maar je kunt ook gewoon een spel opstarten vanaf je computer, dan zie je vanzelf wel welke launcher er opstart. Maar goed, laten we kijken naar de argumenten om boos te zijn om te zien of klagers een punt hebben.
©GMRimport
Exclusiviteit
Veel mensen klagen over de exclusieve titels die Epic naar zich toe weet te trekken. Games als Metro: Exodus, The Division 2 en Ashen kun je wel bij Epic spelen, en niet op Steam. Vervelend natuurlijk, maar is het echt zo erg om nog een launcher te installeren? Kennelijk wel, want toen Epic de exclusiviteit van Metro: Exodus aankondigde, kregen de vorige games in de serie een review bomb te verduren op Steam. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld bij Borderlands 3.
Toegegeven, de timing van sommige aankondigingen was niet best. De exclusiviteit van Metro werd zo vlak voor de release bekendgemaakt, dat hij al een tijdje als pre-order te bestellen was op Steam. Dat verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs.
Maar de waarheid is dat dit soort deals er nou eenmaal bij horen. Als je als nieuw bedrijf een stukje van de markt wil veroveren op je concurrentie, moet je iets hebben wat zij niet hebben en klanten naar jouw winkeltje lokt. Epic probeert dat enerzijds door gratis games weg te geven en anderzijds door exclusiviteit te bedingen. Het is ook niet alsof Epic de eerste is die dit doet. EA is bijvoorbeeld al een stuk eerder van Steam vertrokken en biedt zijn games alleen op het eigen platform Origin aan, en ook Oculus heeft exclusives die alleen in hun eigen winkel te koop zijn.
Daarnaast is het aantrekkelijk voor bedrijven om hun games in de Epic Store te verkopen, omdat ze een lagere marge vragen dan Steam. Het zijn zakelijk slimme beslissingen, maar daar hebben wij als gamers natuurlijk geen boodschap aan. Toch lijkt het me niet onoverkomelijk om een extra programma te installeren. Het is in ieder geval niet iets waar alleen Epic zich schuldig aan maakt.
©GMRimport
Epic zelf
Een deel van het probleem ligt volgens mij dan ook aan het feit dat we het over Epic hebben. Het bedrijf heeft gigantisch succes behaald met Fortnite en zwemt in het geld. Niet alleen door de inkomsten van die game, maar ook door hun veelgebruikte Unreal Engine.
Voor veel mensen lijkt het misschien alsof een rijk bedrijf met geld komt strooien en daarmee de klandizie van gamers kan kopen. Dat stuit een beetje tegen de borst en zorgt ervoor dat mensen zich niet prettig voelen bij het bedrijf. Aan de ene kant begrijp ik dat prima, maar aan de andere kant voel ik me zelf ook niet zo prettig bij Valve. Voor mijn gevoel laten zij Steam al langer versloffen, van hun achteloze houding over het cureren van hun winkel en de verantwoordelijkheid voor walgelijke producten, tot het niet ingrijpen als ontwikkelaars het doelwit zijn van onverdiende review bombs en scheldpartijen.
De Epic Games Store is echt puur een winkel, en niet een plek waar je lekker wat hangt en rondneust
-
Privacy
Er zijn wat zorgen geuit over de privacy van gamers in de Epic Games Store en dat is natuurlijk altijd een riskant punt. Een gebruiker ontdekte bijvoorbeeld dat Epic ongevraagd je Steam-data scant als je van hun winkel gebruikmaakt. Volgens het bedrijf gebeurde dit alleen om je vriendenlijst uit Steam te kunnen importeren en werd de data alleen gebruikt als je daar toestemming voor gaf.
Toch is het geen goede look en is het absoluut een terechte reden om je zorgen te maken. Tegelijkertijd lijkt het een klein probleem dat in de kiem gesmoord gaat worden, en heeft Steam zelf ook de nodige veiligheidsrisico’s en oplichters op hun platform gehad. En ja, ook Steam verzamelt je data. Dat doen bijna alle bedrijven tegenwoordig. Het is niet iets dat we toe moeten juichen en we moeten ons blijven verzetten tegen dit soort praktijken, maar het is niet alsof Epic zich hier – tot nu toe, voor zover we weten – extra schuldig aan maakt.
©GMRimport
Ontbrekende opties
Er zijn ook terechte punten te noemen om een beetje ontstemd te zijn over de ‘verplichting’ om Epics launcher te downloaden. De belangrijkste: hun winkel is gewoon niet zo best. Het is een kale, weinig interessante plek waar veel opties ontbreken die je bij Steam wel hebt.
De Epic Games Store is echt puur een winkel, en niet een plek waar je lekker wat hangt en rondneust. Er zijn niet of nauwelijks manieren om iets met je vrienden te doen, een community te beginnen, achievements te vergelijken, op forums te discussiëren of recensies achter te laten en te lezen wat anderen van een game vinden. Allemaal opties waar we door Steam aan gewend zijn geraakt.
Er zijn dus echt legitieme redenen om Epics launcher te weigeren, en het is prima als je daar voor kiest. Persoonlijk ben ik blij dat de bijna-monopolie (nee, ik vergeet GOG niet) van Valve doorbroken wordt. Ik hannes veel liever met zeven verschillende launchers op mijn pc, dan dat ik geen keuze heb en ben overgeleverd aan de grillen van één enkele winkel.
Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.