Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality
Nieuws

Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: stream de virtuele wereld.

Een van de moeilijke dingen van virtual reality is om het met anderen te delen. Soms lijkt het wel of je probeert een ander een droom uit te leggen. “En toen stond ik op een richel boven een afgrond en ik kreeg hoogtevrees, maar toen verscheen er een robot…” Tja, probeer maar eens over te brengen wat dat met je deed.

Gewone games zijn vrij makkelijk te delen met anderen. Screenshots, trailers, streaming… Om dat laatste is zelfs een hele industrie ontstaan, waarbij mensen geld verdienen door spellen te spelen waar anderen naar kijken. En dat is niet gek natuurlijk. Net zoals mensen naar voetbal op tv kijken, is het volkomen logisch dat we een goed potje Overwatch ook als publiek kunnen waarderen.

Er zijn af en toe wel wat filmpjes te vinden die gebruikmaken van ‘mixed reality’, om te laten zien hoe een vr-game daadwerkelijk speelt. Dankzij een green screen en een gevolgde camera is het mogelijk om live beelden van de speler te combineren met de virtuele beelden, zodat je als kijker de echte mens ziet in de virtuele wereld. Heel tof, maar ook best ingewikkeld. Niet iets wat je als kleine YouTuber of Twitch-streamer even in elkaar knutselt.

©GMRimport

Dan blijft ‘gewoon’ streamen over. Daarvoor biedt vr best een paar leuke mogelijkheden. Om te beginnen hebben de Oculus-headsets een standaard streamingfunctie ingebouwd, waarmee je onmiddellijk van de headset naar Facebook kunt uitzenden. Dit kan bij elke game, en daarmee is het mogelijk om in een handomdraai jouw ‘point of view’ in de game te delen. Als je wil kun je de chat aanzetten en verschijnen de berichten van kijkers ook meteen in de vr-wereld.

Uiteraard ziet de toeschouwer enkel een plat beeld, alsof het een gewone game is. Toch kun je zo duidelijker laten zien waar je mee bezig bent. Iets met plaatjes en duizend woorden.

©GMRimport

PlayStation 4

Hoe makkelijk dit streamen naar Facebook ook is, het blijft ‘streamen naar Facebook’. Wat dat betreft hebben PS4-bezitters het makkelijker. De ingebouwde streamfunctie van die console kan ook PSVR-content naar YouTube of Twitch uitzenden.

Nu is de resolutie van een vr-game die je op die manier streamt niet zo hoog als van gewone games. Dat ziet er voor de kijker dus minder mooi uit dan voor jou als speler. Maar als je dat probleem wil ondervangen, moet je naar professionele capture apparatuur grijpen, en dat is voor de gemiddelde PSVR-streamer waarschijnlijk overkill.

©GMRimport

Dota

Soms hebben games een complete vr streamfunctie ingebouwd. Zo heeft Dota 2 een ‘vr toeschouw-functie’. Dat betekent dat een vr-gebruiker in het level staat en rondkijkt, terwijl er live gespeeld wordt. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld, want de spelers kijken gewoon naar hun platte game, en de vr-gebruiker krijgt als toeschouwer een uniek gezichtspunt.

Voor Steam VR is een dergelijke functie niet aanwezig, maar moet je een extern pakket gebruiken. Veel streamers gebruiken OBS, een pakket waarmee je alle content van je headset kunt uitzenden naar de dienst van je keuze. Het voordeel van OBS is dat het heel flexibel is. Je kunt naar Twitch of YouTube streamen, en dus niet alleen naar Facebook. Het nadeel is dat het ook een enorm ingewikkeld pakket is.

Toch is het wellicht de moeite waard om eens wat tijd in OBS te steken, vooral als je de volgende stap van livestreamen uit virtual reality wilt proberen. Bijvoorbeeld als je de nieuwe online talkshowsensatie wil worden.

©GMRimport

YouTube draait doorrrrrr

Neem daarvoor eens een kijkje op Steam en zoek het unieke (gratis!) pakket Flipside Studio. Dit is in feite een real-time animatiestudio waarin je decors bouwt en personages bestuurt. Het pakket draait vooral rond de mogelijkheid om zelf een complete talkshow uit te zenden vanuit vr. Dat betekent dus dat jij als gastheer te zien bent met verschillende camera’s, en dat je gasten (die uiteraard ook dit pakket moeten installeren) als hun eigen avatar aan kunnen schuiven bij jou aan de talkshowtafel.

Omdat het pakket in bèta is, worden steeds nieuwe features toegevoegd die het je makkelijker maken om een professionele show te produceren. Onlangs werd bijvoorbeeld de autocuefunctionaliteit verbetert. Autocue is een apparaat waarbij je tekst kunt voorlezen terwijl je toch in de camera kijkt. Dat is superhandig als je met een script werkt.

Hoe dan ook zijn er een aantal leuke manieren om jouw vr-ervaring met de wereld te delen. Dus laat je vrienden zien hoe die vreemde nieuwe wereld er uitziet. Heb je zelf leuke tips voor streaming? Ken je een toffe Twitcher of YouTuber die veel met vr doet? Laat het weten in de reacties!

Meer Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Dungeons and Dragons: Dark Alliance-servers gaan offline
Nieuws

Dungeons and Dragons: Dark Alliance-servers gaan offline

De game wordt in februari 2025 ook uit de verkoop gehaald

De servers van Dungeons and Dragons: Dark Alliance gaan in februari 2025 voorgoed offline en de game wordt uit de verkoop gehaald.

Dat werd via Steam aangekondigd. "We sluiten de Dark Alliance-servers op 24 februari 2025. Vanaf die dag kan de game niet meer gekocht worden. De singleplayermodus van de game en alle dlc kan nog wel offline gespeeld worden door iedereen die het heeft gekocht.

Dungeons and Dragons: Dark Alliance is een in 2021 op pc en consoles verschenen actie-rpg. De game speelt zich af in het universum van Dungeons and Dragons en biedt spelers de keuze uit vier speelbare helden. De game kan nu nog volledig in online co-op worden doorlopen, maar die optie verdwijnt volgend jaar dus.

Dungeons and Dragons: Dark Alliance is een spirituele opvolger van Baldur's Gate: Dark Alliance, dat in 2001 voor PlayStation 2 en Xbox verscheen. Dark Alliance werd vervolgens overgezet naar GameCube en Game Boy Advance.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ys X: Proud Nordics en Trails in the Sky 1st Chapter komen in 2025 uit
Nieuws

Ys X: Proud Nordics en Trails in the Sky 1st Chapter komen in 2025 uit

Een nieuwe versie en een remake

Ontwikkelaar Nihon Falcom levert de games Trails in the Sky 1st Chapter en Ys X: Proud Nordics beide in 2025 af.

Trails in the Sky 1st Chapter was eerder al aangekondigd en stond voorheen bekend als The Legend of Heroes: Trails in the Sky The 1st. Het is een remake van de klassieke rpg die twintig jaar geleden uitkwam. Spelwereld Liberl Kingdom is geheel naar drie dimensies overgezet. Er kan daarnaast naadloos geschakeld worden tussen twee vechtmodi: Field Action en Command Battle. De game komt in het najaar van 2025 wereldwijd uit op PlayStation 5, Nintendo Switch en Steam en bevat zowel Engelse als Japanse stemmen.

Daarnaast werd Ys X: Proud Nordics aangekondigd, een nieuwe versie van de vorig jaar uitgekomen actie-rpg Ys X: Nordics met een nieuw verhaal en diverse toevoegingen. In de game kunnen spelers ook het grote nieuwe Aland Island bezoeken, ten noorden van de Obelia Gulf. Het spel komt ergens in 2025 in ieder geval in Japan uit op nog onaangekondigde consoles.

Eerder deze week bleek dat Masayuki Kato, de oprichter van de Japanse ontwikkelaar Nihon Falcom, op 78-jarige leeftijd is overleden.

Watch on YouTube

Reacties

Login of maak een account en praat mee!