Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality
Nieuws

Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: stream de virtuele wereld.

Een van de moeilijke dingen van virtual reality is om het met anderen te delen. Soms lijkt het wel of je probeert een ander een droom uit te leggen. “En toen stond ik op een richel boven een afgrond en ik kreeg hoogtevrees, maar toen verscheen er een robot…” Tja, probeer maar eens over te brengen wat dat met je deed.

Gewone games zijn vrij makkelijk te delen met anderen. Screenshots, trailers, streaming… Om dat laatste is zelfs een hele industrie ontstaan, waarbij mensen geld verdienen door spellen te spelen waar anderen naar kijken. En dat is niet gek natuurlijk. Net zoals mensen naar voetbal op tv kijken, is het volkomen logisch dat we een goed potje Overwatch ook als publiek kunnen waarderen.

Er zijn af en toe wel wat filmpjes te vinden die gebruikmaken van ‘mixed reality’, om te laten zien hoe een vr-game daadwerkelijk speelt. Dankzij een green screen en een gevolgde camera is het mogelijk om live beelden van de speler te combineren met de virtuele beelden, zodat je als kijker de echte mens ziet in de virtuele wereld. Heel tof, maar ook best ingewikkeld. Niet iets wat je als kleine YouTuber of Twitch-streamer even in elkaar knutselt.

©GMRimport

Dan blijft ‘gewoon’ streamen over. Daarvoor biedt vr best een paar leuke mogelijkheden. Om te beginnen hebben de Oculus-headsets een standaard streamingfunctie ingebouwd, waarmee je onmiddellijk van de headset naar Facebook kunt uitzenden. Dit kan bij elke game, en daarmee is het mogelijk om in een handomdraai jouw ‘point of view’ in de game te delen. Als je wil kun je de chat aanzetten en verschijnen de berichten van kijkers ook meteen in de vr-wereld.

Uiteraard ziet de toeschouwer enkel een plat beeld, alsof het een gewone game is. Toch kun je zo duidelijker laten zien waar je mee bezig bent. Iets met plaatjes en duizend woorden.

©GMRimport

PlayStation 4

Hoe makkelijk dit streamen naar Facebook ook is, het blijft ‘streamen naar Facebook’. Wat dat betreft hebben PS4-bezitters het makkelijker. De ingebouwde streamfunctie van die console kan ook PSVR-content naar YouTube of Twitch uitzenden.

Nu is de resolutie van een vr-game die je op die manier streamt niet zo hoog als van gewone games. Dat ziet er voor de kijker dus minder mooi uit dan voor jou als speler. Maar als je dat probleem wil ondervangen, moet je naar professionele capture apparatuur grijpen, en dat is voor de gemiddelde PSVR-streamer waarschijnlijk overkill.

©GMRimport

Dota

Soms hebben games een complete vr streamfunctie ingebouwd. Zo heeft Dota 2 een ‘vr toeschouw-functie’. Dat betekent dat een vr-gebruiker in het level staat en rondkijkt, terwijl er live gespeeld wordt. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld, want de spelers kijken gewoon naar hun platte game, en de vr-gebruiker krijgt als toeschouwer een uniek gezichtspunt.

Voor Steam VR is een dergelijke functie niet aanwezig, maar moet je een extern pakket gebruiken. Veel streamers gebruiken OBS, een pakket waarmee je alle content van je headset kunt uitzenden naar de dienst van je keuze. Het voordeel van OBS is dat het heel flexibel is. Je kunt naar Twitch of YouTube streamen, en dus niet alleen naar Facebook. Het nadeel is dat het ook een enorm ingewikkeld pakket is.

Toch is het wellicht de moeite waard om eens wat tijd in OBS te steken, vooral als je de volgende stap van livestreamen uit virtual reality wilt proberen. Bijvoorbeeld als je de nieuwe online talkshowsensatie wil worden.

©GMRimport

YouTube draait doorrrrrr

Neem daarvoor eens een kijkje op Steam en zoek het unieke (gratis!) pakket Flipside Studio. Dit is in feite een real-time animatiestudio waarin je decors bouwt en personages bestuurt. Het pakket draait vooral rond de mogelijkheid om zelf een complete talkshow uit te zenden vanuit vr. Dat betekent dus dat jij als gastheer te zien bent met verschillende camera’s, en dat je gasten (die uiteraard ook dit pakket moeten installeren) als hun eigen avatar aan kunnen schuiven bij jou aan de talkshowtafel.

Omdat het pakket in bèta is, worden steeds nieuwe features toegevoegd die het je makkelijker maken om een professionele show te produceren. Onlangs werd bijvoorbeeld de autocuefunctionaliteit verbetert. Autocue is een apparaat waarbij je tekst kunt voorlezen terwijl je toch in de camera kijkt. Dat is superhandig als je met een script werkt.

Hoe dan ook zijn er een aantal leuke manieren om jouw vr-ervaring met de wereld te delen. Dus laat je vrienden zien hoe die vreemde nieuwe wereld er uitziet. Heb je zelf leuke tips voor streaming? Ken je een toffe Twitcher of YouTuber die veel met vr doet? Laat het weten in de reacties!

Meer Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Minecraft-attracties voor pretparken op de planning
Nieuws

Minecraft-attracties voor pretparken op de planning

In eerste instantie alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

Er komen attracties gebaseerd op Minecraft naar petparken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De wereldwijde rechten op Minecraft-attracties in pretparken zijn nu in handen van Merlin Entertainments, het bedrijf achter Legoland, Madame Tussauds, Alton Towers en Peppa Pig World.

Men laat weten dat er twee Minecraft-attracties moeten verschijnen - eentje in het Verenigd Koninkrijk in 2026 en eentje in de VS in 2027. Daarbij zou er in beide gevallen een gebied omheen worden gebouwd in het thema van de populaire gamefranchise.

Microsoft laat weten dat dit er voor zorgt dat Minecraft ook buiten games steeds populairder wordt. Uiteindelijk moeten er ook buiten de twee hierboven genoemde landen Minecraft-attracties komen.

Overigens zijn pretparkattracties natuurlijk niet de enige manier waarop Minecraft buiten games van zich laat zien. Zo zijn er diverse Lego-sets gebaseerd op de game verkrijgbaar en komt er volgend jaar een film uit. Onlangs zijn er nog nieuwe beelden van A Minecraft Movie verschenen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ubisoft haalt verplichte stealth uit Star Wars Outlaws
Nieuws

Ubisoft haalt verplichte stealth uit Star Wars Outlaws

Bepaal nu zelf of je stealth gebruikt of in het rond schiet

Ubisoft verdwijdert bijna overal in Star Wars Outlaws de secties waarin spelers verplicht stealth moeten gebruiken.

Dat kondigde de nieuwe creative director Drew Rechner aan via een artikel op de officiële website. Dat betekent dat spelers in de meeste secties van de game waar stealth voorheen verplicht was, zelf kunnen kiezen hoe ze de situatie aanpakken. Het blijft een optie om rond te sluipen, maar ook om al schietend een gebied te verkennen. Daardoor falen spelers dan ook geen missie wanneer ze ontdekt worden tijdens het sluipen.

Volgens Rechner, die eerder dit najaar het stokje van Julian Gerighty overnam, is dit een stap in de goede richting van het geven van spelerskeuze in de game. Daarnaast kunnen spelers nu ook gevechten houden in de zogeheten 'syndicate districts', waar voorheen stealth verplicht was.

Star Wars Outlaws draait om Kay Vess, een relatieve nieuweling in de onderwereld die al van kleins af aan voor haarzelf en de schattige Merqaal Nix zorgt. De game speelt zich af tussen Episode 5 en Episode 6 van de Star Wars-films, wat betekent dat de burgeroorlog tussen de Empire en de Rebellion in volle gang is. Outlaws is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Dunke van Boekel gaf in de Gamer.nl-review een 8 aan de game: "Star Wars Outlaws toornt niet aan de formule van een gemiddelde openwereldgame. Toch voert Massive Entertainment genoeg veranderingen door die leiden tot een verfrissende ervaring."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error