Vr Vrijdag: We gaan op een virtuele vakantie
Nieuws

Vr Vrijdag: We gaan op een virtuele vakantie

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: virtueel reizen.

Het is augustus, mensen. Hartje zomer en voor velen vakantie. Sommigen van jullie maken nu verre reizen, maar voor de mensen die thuis zitten wil dat niet zeggen dat de muren op je af hoeven komen. Virtual reality is bij uitstek geschikt om reizen te maken, maar dan zonder de rompslomp.

Want zeg nou zelf: reizen is geen pretje. Niemand droomt van een hele dag in de brandende zon in de file staan onderweg naar Frankrijk. En wie geniet nou echt van de veiligheidscontrole op Schiphol? Ja, ik heb je je vinger op zien steken. Dat is een zorgelijke fetisj en ik hoop dat je snel de hulp krijgt die je nodig hebt.

Hoe dan ook: reizen is niet leuk. Ergens anders zijn is dat wel. Nieuwe steden verkennen, mensen ontmoeten, nieuwe gerechten proeven en vooral snel een andere kant op lopen wanneer je een andere groep Nederlanders luidruchtig hoort klagen dat er verdorie niet eens hagelslag te vinden was bij het ontbijtbuffet.

©GMRimport

Wereldreis

Vooral dat verkennen is een plezierige bezigheid in virtual reality. Eén van de eerste applicaties voor Rift en Vive was Google Earth, en dat heeft nog weinig aan kracht ingeboet. Google Earth VR geeft je de mogelijkheid om de wereld te verkennen met je headset. In eerste instantie was dat ‘alleen’ de hele wereldkaart, inclusief heel veel 3d-data, maar zonder straatniveau. Inmiddels is Streetview al een hele tijd beschikbaar, waardoor je opeens echt door de straten Manhattan kunt lopen, langs de Eiffeltoren of zelfs door de Oudestraat in Kampen. Een indrukwekkende ervaring die heel wat gevoelens los kan maken, vooral als je weet dat de Oudestraat het winkelhart van Kampen is.

Maar nee, natuurlijk blijf je met Google Earth VR niet in Nederland hangen. Zelfs niet als je weet dat Streetview inmiddels ook toegang geeft tot een aantal binnenlocaties, zoals het Rijksmuseum. Nee, veel leuker is het om echt rond de wereld te flitsen. Piramides, wolkenkrabbers, de Chinese Muur… Vergeet alleen niet de comfortsettings aan te zetten, want doe je dat niet, dan kan de virtuele reis je ook echt ziek maken.

©GMRimport

Zand

Een ander aspect van vakantie vieren is om vooral veel leuke dingen te doen. Recentelijk verscheen voor dat doel Vacation Simulator (Rift, Vive, PSVR), van de makers van Job Simulator en Rick and Morty: Virtual Rickality. Vacation Simulator start met dezelfde premisse als Job Simulator: we leven in een toekomst waar robots al het werk doen. In een museum kunnen mensen ervaren hoe het ‘vroeger’ was, toen we nog moesten uitrusten van iets dat een ‘baan’ heette. In de toekomst werkt namelijk niemand meer, dus is elke dag een vrije dag. Vacation Simulator transporteert je vervolgens naar een natuurgetrouwe simulator van drie vakantiebestemmingen. Natuurgetrouw volgens de robots dan, die de plank flink misslaan bij hun pogingen je een realistische recreatie te bieden.

Tenminste, dat was het uitgangspunt. Het spelen van Vacation Simulator komt (helaas) veel dichter bij de werkelijkheid van menig toeristenvalkuil dan comfortabel is. Rondhangen op het virtuele strand of in het virtuele bos terwijl je een zandkasteel bouwt, foto’s maakt of even met een bal gooit, is niet mijlenver verwijderd van hoe hele volksstammen hun vrije tijd vullen, en misschien dat de game daarom uiteindelijk ook minder goed werkt dan Job Simulator. Een virtuele simulatie van een saaie vakantie is namelijk nog steeds een saaie vakantie.

©GMRimport

Photowattes?

Dan is het misschien leuker om de activiteiten maar even te laten voor wat ze zijn en weer op verkenning te gaan op plekken waar je anders niet of lastig kan komen. De app Realities (gratis via Steam) werkt dankzij het proces ‘photogrammetry’. Dit is een techniek waarbij je een echte locatie reproduceert op basis van honderden, soms wel duizenden foto’s. Op basis van deze foto’s genereert speciale software een 3d-model van de locatie en gebruikt het de plaatjes als texturen. Na een combinatie van brute rekenkracht en handwerk is het resultaat in vr haast niet van echt te onderscheiden.

Realities bevat een aantal interessante locaties, zoals een grottenstelsel, de kathedraal van Keulen en Death Valley. Met de vr-controller teleporteer je jezelf door de wereld, en als je kamervullende vr gebruikt kun je de illusie nog sterker ervaren. Je kunt dan immers zelf rondlopen in deze fotorealistische simulaties.

Photogrammetry en vr zullen de komende jaren zeker meer toepassingen vinden, vooral op het gebied van virtueel reizen. Hele exposities en kunstverzamelingen kunnen dankzij deze technologie namelijk toegankelijk gemaakt worden voor vr-gebruikers. Dat is niet alleen interessant voor wie op een luie augustus zondag ‘even’ wat kunst wil zien aan de andere kant van de wereld, maar vooral ook voor mensen met een beperking die dit soort plekken anders misschien wel helemaal nooit hadden kunnen aanschouwen. Dat laatste zorgt er voor dat dankzij virtual reality de wereld voor een flinke groep mensen even heel wat groter voelt.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!